Φάκελος 15η θέση: Η ανάγκη για το 2/2 και η αλλαγή στο Champions League που επηρεάζει την Ελλάδα | in.gr

0
12

Η περσινή σεζόν ήταν αδιαμφισβήτητα εκ των κορυφαίων για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ιστορική πορεία του Ολυμπιακού έως την κατάκτηση του Conference League και οι 11.400 βαθμοί που μάζεψε η Ελλάδα, «εκτόξευσαν» τη χώρα μας στη 15η θέση του ranking της UEFA από την 20η που βρισκόταν. Με συνέπεια την επόμενη χρονιά να εκπροσωπηθούμε από πέντε ομάδες στην Ευρώπη.

Ωστόσο, για να παραμείνεις σε καλή θέση, χρειάζεσαι και συνέπεια. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν χωράει πολλές γκέλες. Όπως αυτή της ΑΕΚ κόντρα στη Νόα. Η αλήθεια είναι πως η «Ένωση» είχε θεωρητικά το πιο εύκολο έργο απ’ όλους για να μπει σε League Stage. Πρώτα η Ίντερ Ντ’ Εσκάλδες από την Ανδόρα, μετά η αρμενική Νόα και έπειτα (αν περνούσε) η Ρουζόμπεροκ από τη Σλοβακία. Αλλά η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα απώλεσε την ευκαιρία και δυσκόλεψε πολύ το έργο της Ελλάδας για μία συγκομιδή η οποία θα μας επιτρέψει ξανά να τερματίσουμε στη 15η θέση.

Για την ώρα, η χώρα μας βρίσκεται στη 16η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Η χθεσινή (27/8) πρόκριση της Γιουνγκ Μπόις ανέβασε την Ελβετία 14η και έριξε την Ελλάδα κατά μία θέση.

Η αλλαγή στα bonus που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα

Μέχρι πέρσι, μία νίκη επί της Ρεάλ στο Champions League και μία νίκη επί της Αμπερντίν στο Conference League έδιναν ακριβώς τους ίδιους βαθμούς! Δηλαδή 2.000 πόντους. Αυτό από φέτος αλλάζει. Με το νέο φορμάτ η νίκη και η ισοπαλία δίνουν και πάλι τους ίδιους βαθμούς σε κάθε διοργάνωση, αλλά οι βαθμοί των μπόνους πλέον απέχουν… έτη φωτός.

Για παράδειγμα, μία ομάδα η οποία θα τερματίσει πρώτη στο League Stage του Champions League θα επιβραβευτεί με 18 βαθμούς μπόνους. Στο Europa League το ίδιο ακριβώς επίτευγμα προσφέρει 10 βαθμούς μπόνους και στο Conference 6.

Μία ενδεχόμενη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο League Stage του Conference League θα είναι ένα εξαιρετικό σενάριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Πλέον, το Champions League δίνει πολλούς περισσότερους βαθμούς απ’ ότι οι άλλες διοργανώσεις. Και αυτό είναι κάτι που… πληγώνει την Ελλάδα φέτος. Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη Μάλμε, με συνέπεια η χώρα μας να μείνει χωρίς εκπρόσωπο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Τουναντίον, οι περισσότεροι ανταγωνιστές μας έχουν ομάδες στο Champions League. Η Ελβετία με την πρόκριση της Γιουνγκ Μπόις χθες πήρε σε μία βραδιά 1.400 βαθμούς! Η Αυστρία πήρε 1.300 με την πρόκριση της Σάλτσμπουργκ επί της Ντιναμό Κιέβου και… εκτοξεύτηκε στη 12η θέση, δημιουργώντας μέσα σε μία βραδιά διαφορά περίπου 2.000 πόντων από την Ελλάδα (1.900 για την ακρίβεια)! Και η 9η Τσεχία κέρδισε επίσης 1.400 βαθμούς χάρη στη Σπάρτα Πράγας.

Απόψε, βράδυ Τετάρτης (28/8), το ίδιο μπορούν να καταφέρουν άλλοι δύο ανταγωνιστές της χώρας μας για την προνομιούχο 15η θέση. Η 11η Νορβηγία μέσω της Μπόντο/Γκλιμτ (έχει νικήσει εντός τον Ερυθρό με 2-1) και η 15η Δανία μέσω της Μίντιλαντ (1-1 εντός με τη Σλόβαν στο πρώτο ματς). Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος, ότι σε περίπτωση πρόκρισης των Μπόντο και Μίντιλαντ σήμερα, Νορβηγία και Δανία θα ξεφύγουν αρκετά από την Ελλάδα και το έργο μας για τη 15η θέση θα δυσκολέψει.

Το 2/2 καθίσταται επιβεβλημένο

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ρίχνονται αύριο Πέμπτη (29/8) στη «μάχη» των play offs σε Europa League και Conference League αντίστοιχα. Και αν για τον «Δικέφαλο του Βορρά» η πρόκριση στο League Stage του Europa θεωρείται δεδομένη μετά το εύκολο 4-0 επί της Σάμροκ Ρόβερς στην Τούμπα; Για το «τριφύλλι» δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν δεν καταφέρει το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο να ανατρέψει το 2-1 της Γαλλίας και δεν αποκλείσει αύριο τη Λανς στο «καυτό» ΟΑΚΑ, τότε δεν θα συνεχίσει απλώς την πορεία σε μία κατώτερη διοργάνωση, αλλά θα αποκλειστεί οριστικά από την Ευρώπη για φέτος.

Με δύο μόλις ομάδες στο Europa League (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ) και χωρίς εκπροσώπηση στο Conference, η υπόθεση 15η θέση θα δυσκολέψει αρκετά. Κακά τα ψέματα, το έργο των «ερυθρόλευκων» και του «Δικεφάλου» στο Europa δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν αποκαλείται καθόλου τυχαία ως… μικρό Champions League. Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άιντραχτ, Λάτσιο, Τότεναμ, Πόρτο, Λιόν είναι μερικά από τα μεγαθήρια που θα συμμετάσχουν φέτος στο EL. Και όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, ανάλογα και με την κλήρωση βέβαια, οι δύο ελληνικές ομάδες θα έχουν να ανέβουν ένα… βουνό για να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς γίνεται στην Ελλάδα.

Το Conference που αποτελεί βαρόμετρο για την Ελλάδα

Μία ενδεχόμενη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο League Stage του Conference League θα είναι ένα εξαιρετικό σενάριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς πρόκειται για μια πιο βατή (θεωρητικά πάντα) διοργάνωση, με συνέπεια οι «πράσινοι» να έχουν την ευκαιρία να χαρίσουν περισσότερους υπερπολύτιμους πόντους στη χώρα μας.

Το Conference League αποτελεί βαρόμετρο για την Ελλάδα, καθώς είναι η διοργάνωση που έχει προσφέρει περίπου το 70% του συνολικού εθνικού μας συντελεστή τα τελευταία τρία χρόνια. Αν μείνουμε χωρίς ομάδα φέτος στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA, τότε αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν η ΑΕΚ είχε κάνει τα βασικά και ξεπερνούσε τα εμπόδια ομάδων όπως η Νόα και η Ρουζόμπεροκ, τότε τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά τώρα. Θα είχαμε σίγουρα εκπρόσωπο στο Conference, άρα πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες διατήρησης της 15ης θέσης.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει την υπέρβαση κόντρα στη Λανς. Σε διαφορετική περίπτωση στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με ορατό τον κίνδυνο να αρχίζουμε να κοιτάμε περισσότερο προς τα κάτω, παρά προς τα πάνω. Όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια…

Οι εγγυημένες συμμετοχές των ανταγωνιστών μας στις League Stage

Η 17η Σκωτία έχει δεδομένα τρεις ομάδες στις League Stage των διοργανώσεων της UEFA. Σέλτικ (Champions), Ρέιντζερς (Europa), Χαρτς (Europa ή Conference). Η Κιλμάρνοκ πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει κόντρα στην Κοπεγχάγη στα play offs του Conference. Η 14η Ελβετία έχει δύο εκπροσώπους. Γιουνγκ Μπόις (Champions), Λουγκάνο (Europa ή Conference) και άλλες δύο που έχουν δύσκολο έργο για να μπουν στη League Stage του Conference (Σεν Γκάλεν-Τράμπζονσπορ 0-0, Τσέλσι-Σερβέτ 2-0 τα πρώτα ματς).

Η Αυστρία έχει τέσσερις ομάδες (Σάλτσμπουργκ, Στουρμ Γκρατς στο Champions League), η Νορβηγία πιθανότατα τρεις και η Δανία δύο (Μίντιλαντ Champions ή Europa και Κοπεγχάγη κατά 90% στο Conference). Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η πρόκριση του Παναθηναϊκού, καθώς ενδεχόμενος αποκλεισμός του «τριφυλλιού» θα μας αφήσει με δύο ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μόνο το 12ο Ισραήλ θα έχει μετά λιγότερους εκπροσώπους από την Ελλάδα, καθώς έχει μείνει μονάχα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ…

Πηγή