Με τη διαφαινόμενη απόκτηση του Μπερνάρντ, αλλά και με τα όσα είδαμε στο ευρωπαϊκό παιχνίδι της Λεωφόρου κόντρα στη Σλάβια Πράγας, στόχος του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι να δημιουργήσει μια ομάδα άκρως δημιουργική. Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, λοιπόν, αναλύει το τι μπορεί να δώσει ο κάθε παίκτης του Παναθηναϊκού σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε το «Τριφύλλι» να παρουσιάζεται αρκετά επικίνδυνο ανά πάσα στιγμή.
Παναθηναϊκός και Stoiximan μαζί για τα 3 επόμενα χρόνια! Μάθε περισσότερα
Μπορεί κόντρα στη Σλάβια Πράγας να έλειπαν δύο κομβικοί παίκτες στο χώρο του άξονα (το βασικό «8άρι» και «10άρι» της ομάδας), ωστόσο με τις κινήσεις που γίνονται και αναμένεται να γίνουν, το «Τριφύλλι» θα ξεδιπλώσει τις πάμπολλες αρετές του στο χορτάρι. Ένα σύνολο παικτών που φέρει τη «σφραγίδα» του προπονητή του, που ακολουθά πιστά τις οδηγίες του και που καταφέρνει να εμφανιστεί ελκυστικό στο κοινό του, με το ποδόσφαιρο που αποδίδει.
Γιατί, κακά τα ψέματα, παρά τις απουσίες ποδοσφαιριστών στον επαναληπτικό με τους Τσέχους στη Λεωφόρο, η εικόνα που έδειξαν οι «πράσινοι» μέχρι το 60′ μόνο ενθουσιασμό μπορεί να προκαλέσει στις τάξεις των φιλάθλων. Έντεκα παίκτες που είχαν «εγκλωβίσει» τον αντίπαλο στο δικό του μισό, που διασπούσαν την άμυνα του με κάθε πιθανό τρόπο και που τον ανάγκασαν να εναποθέσει τις ελπίδες του στην… τύχη για να μη δεχτεί δύο και τρία τέρματα στο πρώτο ημίχρονο. Το γεγονός αυτό, φυσικά, οφειλόταν σε δύο λόγους.
Αρχικά, στην αμέριστη υποστήριξη του κόσμου, ο οποίος έδωσε βροντερό «παρών» στις κερκίδες του «Απόστολος Νικολαΐδης» και με τη φωνή του έφτιαξε μια απίστευτη ατμόσφαιρα, καθώς επίσης και στο δημιουργικό πλουραλισμό που έβγαλε ο Παναθηναϊκός στο τερέν.
Από τον Μάγκνουσον μέχρι και τον Σπόραρ, το «Τριφύλλι» εγκυμονούσε κινδύνους προς την ανασταλτική λειτουργία της Σλάβια, η οποία δεν ήξερε ποιον παίκτη να πρωτομαρκάρει για να προστατευθεί.
Ειδικά στο πρώτο μέρος, κάθε επιθετική ενέργεια του Παναθηναϊκού μύριζε… μπαρούτι. Έχοντας ανεβάσει πολύ τις «γραμμές» τους, οι «πράσινοι» είχαν τον πλεονέκτημα να έρθουν… φάτσα με την αντίπαλη εστία με μία μόλις πάσα. Είτε με τον Μάγκνουσσον, ο οποίος έπαιζε συνεχώς στο χώρο τον Χουάνκαρ, είτε με τον Σένκεφελεντ, στον οποίον ο Λινγκρ άφηνε ένα προκλητικά τεράστιο κενό για να ανέβει με τη μπάλα, ο Παναθηναϊκός αναπτυσσόταν με μεγάλη επιτυχία από πίσω, με τη μπάλα να παίζεται στρωτά και ορθολογικά.
Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της τακτικής ήταν η φάση του 2′, όπου ο Ισλανδός στόπερ «διάβασε» την κίνηση του Χουάνκαρ στα πλάγια, του πέρασε με εξαιρετικό τρόπο την κάθετη πάσα και ο Ισπανός μπακ έκαμε τη συρτή σέντρα, για να χάσει ο Σπόραρ μοναδική ευκαιρία για γκολ. Γενικότερα, πάντως, το γεγονός πως μόνο ο κεντρικός επιθετικός της Σλάβια είχε αναλάβει να πιέζει τα σέντερ μπακ του Παναθηναϊκού, έδινε τη δυνατότητα στον έναν εκ των δύο να είναι μονίμως ελεύθερος και να προωθείται με τη μπάλα στα πόδια.
Επιπλέον, θετικός επιθετικά ήταν – μετά από καιρό – ο Γιάννης Κώτσιρας. Για τον Χουάνκαρ όλοι γνωρίζουμε πως έχει τρομερή έφεση στα συνεχόμενα ανεβάσματα, χάρις την ταχύτητα, τις αντοχές του και την καλή του τεχνική κατάρτιση. Όμως, ο πρώην δεξιός οπισθοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης ανέλαβε καθήκοντα στα οποία δεν τον είχαμε συνηθίσει. Αρκετές επελάσεις, υψηλό pressing, αλλά και ατομικές ενέργειες ήταν μερικά από τα στιγμιότυπα του, με το πιο ξεκάθαρο να βρίσκεται στο 31ο λεπτό.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κώτσιρας έκανε ένα από τα γνωστά του underlaps με τη μπάλα στα πόδια, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και έδωσε μια πολύ έξυπνη πάσα στον Σπόραρ, βγάζοντας τον σε κατάσταση τετ-α-τετ. Πολύ ικανοποιητικός ο Έλληνας μπακ κόντρα στη Σλάβια Πράγας, αποδεικνύοντας πως, πέραν από τον Χουάνκαρ, και αυτός έχει κάποιες δημιουργικές εκλάμψεις.
Το πιο σημαντικό ρόλο, όμως, στην ανάπτυξη και στην επινόηση φάσεων παίζουν οι επιθετικοί στο ρόστερ. Και εδώ, ο Παναθηναϊκός, έχοντας έναν συνδυασμό από τον περσινό «κορμό» και τις νέες μεταγραφικές προσθήκες, πρόκειται να παρουσιαστεί πολυδιάστατος. Με την ύπαρξη των Παλάσιος, Αϊτόρ και Βέρμπιτς στα άκρα, το «Τριφύλλι» διαθέτει ταχύτητα, εκρηκτικότητα και ποιότητα σε υπερθετικό βαθμό.
Τον Ισπανό τον είδαμε στη Λεωφόρο ιδιαίτερα κινητικό, με διάθεση να τρέξει και να δημιουργήσει. Είχε μια ωραία διπλή ευκαιρία απέναντι στους Τσέχους, την οποία έφτιαξε με τη συμβολή του Βαγιαννίδη (είχε κάνει ένα άριστο τάκλιν ο νεαρός για να κλέψει τη μπάλα από τον αντίπαλο του). Και, προφανώς, δε ξεχνάμε και την φανταστική του συνεργασία με τον Χουάνκαρ για το 1-0 του Παναθηναϊκού, σε μια φάση που έφερε στις μνήμες μας κάτι από την περσινή ομάδα. Όσο για τον Βέρμπιτς, τα πεπραγμένα του σε Δανία και Ουκρανία μας προϊδεάζουν για έναν παίκτη που έρχεται για να κάνει τη διαφορά και που, αργά ή γρήγορα, θα πάρει φανέλα βασικού.
Ενώ, σίγουρα υπάρχει και ο Άντραζ Σπόραρ, που, όπως φάνηκε και στον αγώνα με τη Σλάβια Πράγας, δεν είναι μόνο επιθετικός περιοχής. Οι κινήσεις του γύρω από το «κουτί», οι χώροι που ανοίγει για τους συμπαίκτες του, αλλά και η έφεση του στην κυκλοφορία της μπάλας είναι στοιχεία που τον καθιστούν έναν πολυπράγμων σέντερ φορ, που ξέρει πως να συμπεριφερθεί και εκτός του μέρος δράσης του.
Και, τέλος, ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει και στο νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, τον Μπερνάρντ. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, με θητεία σε Έβερτον και Σαχτάρ παλαιότερα, έρχεται στην Αθήνα για λογαριασμό του «Τριφυλλιού», ύστερα από μια καλή σεζόν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαρίγια. Αν και η βασική του θέση είναι στα πλάγια, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον προορίζει για τον βασικό επιτελικό μέσο του ρόστερ, θεωρώντας πως εκεί μπορεί να δώσει περισσότερα πράγματα.
Το χαμηλό κέντρο βάρος του, η εξαιρετική του τεχνική κατάρτιση και η τρομερή του έφεση στην ντρίπλα είναι γνωρίσματα που δεν τα έχει άλλος ποδοσφαιριστής των «πράσινων» σε αυτό το βαθμό. Άλλωστε, το γεγονός πως σε 32 συμμετοχές την προηγούμενη χρονιά είχε 5 ασίστ και 7 γκολ, αγωνιζόμενος κατά κύριο λόγο ως εξτρέμ, δείχνει πόσο επιδραστικός είναι δημιουργικά στο παιχνίδι, έχοντας την ικανότητα να προσφέρει λύσεις και μέσω του άξονα.
Κλείνοντας, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό πως το «Τριφύλλι» θέλει να κάνει το step-up φέτος, προσπαθώντας να φέρει παίκτες αξίας στο ρόστερ του. Μερικοί εξ αυτών έχουν έρθει (Βέρμπιτς, Σπόραρ, Μάγκνουσσον), ενώ άλλοι είναι προ των πυλών (Μπερνάρ). Βέβαια, ας μη παραλείπουμε και τον κεντρικό μέσο που θα προστεθεί σε λίγο καιρό, με τα ονόματα που ακούγονται να δίνουν την αίσθηση πως θα αφιχθεί ένας πρωτοκλασάτος ποδοσφαιριστής.
Συνεπώς, με τον Παναθηναϊκό να έχει σε όλες του τις γραμμές δημιουργικούς παίκτες, οι οποίοι σιγά σιγά θα αποκτήσουν και μεγαλύτερη χημεία μεταξύ τους (κάτι που συνεπάγεται σε περισσότερους αυτοματισμούς – συνεργασίας), τα δεδομένα αποκαλύπτουν θετικούς οιωνούς. Όλα, πάντως, θα φανούν στο χορτάρι, με την αναμέτρηση κόντρα στον Ιωνικό την Κυριακή να είναι ένα πρώτο δείγμα σε επίπεδο ελληνικού Πρωταθλήματος.
Διαβάστε ακόμη…