Έπαιξε με Φλαμένγκο ο Βιτίνιο

0
32

Ο Παναθηναϊκός ζει άλλο ένα θερμό μεταγραφικό καλοκαίρι και το «Όλα Πράσινα» θυμίζει τα σίριαλ που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον, χωρίς όμως να καταλήξουν σε «γάμο». Bonus τα «ναυάγια» που εξελίχθηκαν σε… ευλογία, καθώς έντυσαν στα «πράσινα» δύο τεράστιες προσωπικότητες που πρόσφεραν πολλά!

Παναθηναϊκός: Τα μεταγραφικά σίριαλ που δεν είχαν... happy end!

Παναθηναϊκός και Stoiximan μαζί για τα 3 επόμενα χρόνια! Μάθε περισσότερα

Το νέο «Τριφύλλι» που προετοιμάζεται υπό τις οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μεταξύ άλλων για την επιστροφή του στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αναζητά τα κομμάτια που θα συμπληρώσουν το παζλ του ρόστερ, ώστε η ενίσχυση να ανεβάσει επίπεδο τους Κυπελλούχους Ελλάδας.

Η μεταγραφική περίοδος εξιτάρει όσο τίποτε άλλο τον κόσμο, καθώς οι ομάδες και οι παίκτες βγαίνουν στην αγορά και το πάρε-δώσε… ανάβει, πόσω μάλλον το καλοκαίρι, ενώ ακολουθεί η νέα αγωνιστική σεζόν.

Πρωτοσέλιδα, πηχυαίοι τίτλοι, ονόματα, προσδοκίες και όνειρα, με τον κόσμο να αναμένει την υπέρβαση ώστε η ομάδα του να κάνει αντίστοιχα την υπέρβαση στο χορτάρι!

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει… αμέτρητες μεταγραφές κι έχει πρωταγωνιστήσει σε άλλα τόσα «σίριαλ», μερικά εκ των οποίων τράβηξαν… παραπάνω, δίχως να έχουν μάλιστα και happy end και το «Όλα Πράσινα» γυρίζει το χρόνο πίσω, ξεχωρίζοντας τα πλέον «θερμά», ανάμεσά τους και τα «ναυάγια» που βγήκαν σε καλό!

ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΧΑΤΖΙ

Ο Γκιόργκι Χάτζι ήταν ιστορικά ο μεγαλύτερος ανεκπλήρωτος μεταγραφικός στόχος του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίος έκανε τα πάντα για να ντύσει στα «πράσινα» τον Ρουμάνο σούπερ σταρ, αρχής γενομένης από το 1987. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως αν εκείνο το σίριαλ διαδραματιζόταν μερικά χρόνια αργότερα, δηλαδή μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, τότε ο Χάτζι θα είχε φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού για να κάνει αχτύπητο δίδυμο με τον Δημήτρη Σαραβάκο όπως οραματιζόταν ο «Καπετάνιος». Τα χρήματα, που ήταν και υπέρογκα για την εποχή, είχαν πέσει στα πόδια του παίκτη και της Στεάουα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είχαν προχωρήσει, σε βαθμό μάλιστα που φέρεται να είχε εκδοθεί και δελτίο του παίκτη από την ΕΠΟ, ως Έλληνα (σ.σ. είχε ρίζες και από την Ήπειρο), ωστόσο έλειπε η υπογραφή που θα ξεκλείδωνε την τεράστια μεταγραφή. Ο λόγος για την υπογραφή του Βαλεντίν Τσαουσέσκου, γιου του ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου, που ήταν «ισχυρός άνδρας» της Στεάουα εκείνη την εποχή και δε συναίνεσε ώστε ο σπουδαίος μέσος να έρθει στην Ελλάδα…

ΝΤΑΒΟΡ ΣΟΥΚΕΡ

Ένας εκ των πλέον αγαπημένων παικτών του κόσμου του Παναθηναϊκού που δε φόρεσε τη φανέλα της ομάδας ήταν ο Νταβόρ Σούκερ. Ο Κροάτης επιθετικός μπήκε στην καρδιά των «πράσινων» όταν το 1995 με απευθείας εκτέλεση φάουλ «πάγωσε» το «Καραϊσκάκη» και χάρισε στην παράταση την πρόκριση στη Σεβίλλη απέναντι στον Ολυμπιακό στο Κύπελλο UEFA. Δύο χρόνια αργότερα, το 1997 σκόραρε εκ νέου κόντρα στους Πειραιώτες, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Ρεάλ στη Μαδρίτη και όταν ταξίδεψε στην Αθήνα με την αποστολή της «Βασίλισσας» αποθεώθηκε από τους φίλους του «Τριφυλλιού» που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μάλιστα του χάρισαν συνδεσμιακό μπλουζάκι, ζητώντας του να το φορέσει κάτω από τη φανέλα του, με το σύνθημα «Σούκερ βαζέλα, βάλε τη φανέλα», με τον Κροάτη να υπόσχεται ότι εφόσον σκόραρε, θα το έδειχνε! Η σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε αποκτήσει άλλες διαστάσεις, με τη συνάντησή του με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη μετά την αναμέτρηση Ολυμπιακός-Ρεάλ στο ΟΑΚΑ να… στρώνει το έδαφος για συνέχεια του φλερτ. Το καλοκαίρι του 1999 οι συνθήκες έμοιαζαν πιο ώριμες, καθώς ο Σούκερ αποχώρησε από τη Μαδρίτη, ο Παναθηναϊκός αναζητούσε ένα μεγάλο «μπαμ» για την επίθεση και το φλερτ φούντωσε και συντηρήθηκε για αρκετές ημέρες στα πρωτοσέλιδα. Όμως, ο παίκτης κατέληξε στην Άρσεναλ

ΣΤΑΝ ΚΟΛΙΜΟΡ

Σε συνέχεια του παραπάνω ναυαγίου (σ.σ. Σούκερ), ο Παναθηναϊκός είχε στραφεί και σε άλλες περιπτώσεις διεθνούς φήμης επιθετικών. Ο Ελβετός Στεφάν Σαπουϊζά «έπαιξε» στα πρωτοσέλιδα, αλλά όχι για πολύ, καθώς τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα δημοσιεύματα κατέλαβε η περίπτωση του Σταν Κόλιμορ. Και όχι άδικα, καθώς ο Άγγλος επιθετικός όχι μόνο προτάθηκε και συζητήθηκε, αλλά ήρθε στην Αθήνα, δείχνοντας πως η μεταγραφή του πρώην φορ της Λίβερπουλ, είχε μπει στην τελική ευθεία. Μια μεταγραφή όμως που «κόλλησε», για δύο βασικούς λόγους, χωρίς να γίνει γνωστό ποιος εκ των δύο έπαιξε τον πλέον καθοριστικό ρόλο. Ο ένας αφορούσε το συμβόλαιο που είχε σε ισχύ με την Άστον Βίλα και οι απαιτήσεις της αγγλικής ομάδας για να τον αφήσει ελεύθερο και ο έτερος ο χαρακτήρας του παίκτη, ο οποίος είχε προκαλέσει ουκ ολίγες φορές αρνητικά σχόλια στο Νησί με τη συμπεριφορά του και προφανώς προτιμήθηκε η αποφυγή του ρίσκου της περίπτωσής του.

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΕΜΠΡΟΦ

Το ίδιο καλοκαίρι «έπαιξε» δυνατά κι άλλο ένα σπουδαίο όνομα, αυτό του Σεργκέι Ρεμπρόφ, που συνέθεσε με τον «Διόσκουρό» του, Αντρέι Σεφτσένκο ένα τρομερό δίδυμο στη Ντιναμό Κιέβου, που είχε τραβήξει τα βλέμματα όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Το 1999 ο «Σέβα» πήρε τη μεγάλη μεταγραφή για τη Μίλαν και το ερώτημα ήταν πλέον ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα του Ρεμπρόφ. Ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρθηκε και μάλιστα ζεστά σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, παρά το ποσό των 5,5 δις δραχμών που φέρεται να ζητούσε η Ντιναμό για την παραχώρησή του, ωστόσο το μεγάλο κόστος, αλλά και η σαφής διστακτικότητα των Ουκρανών να παραχωρήσουν το ίδιο καλοκαίρι και το δεύτερο μεγάλο αστέρι τους, έβαλαν «φρένο» στη μεταγραφή. Στο τέλος εκείνου του καλοκαιριού οι «πράσινοι» παρά τους υψηλούς στόχους για την επίθεση, αρκέστηκαν στην επιλογή-λαχείο του «άγνωστου» Χέλγκι Σίγκουρντσον

ΜΑΡΚΟΥΣ ΧΑΠΕ

Την ίδια περίοδο (καλοκαίρι 1999) που στα πρωτοσέλιδα γινόταν παρέλαση επιθετικών, υπήρχε έντονη κινητικότητα και για το κέντρο της άμυνας, καθώς ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας έψαχνε ηγέτη για τα μετόπισθεν. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο διεθνής Γερμανός αμυντικός της Λεβερκούζεν, Μάρκους Χάπε. Ο παίκτης αποτελούσε την πρώτη επιλογή των «πράσινων», που πάλεψαν να τον ντύσουν στα «πράσινα», αλλά χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, κάθε εμπόδιο για καλό, αφού το «ναυάγιο» με τον Χάπε οδήγησε στην περίπτωση του Ρενέ Χένρικσεν! Μπορεί το όνομα του Δανού της ΑΒ Κοπεγχάγης να μην προκάλεσε… ενθουσιασμό όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή, αλλά στο χορτάρι έδειξε πως δίκαια θεωρείται εκ των κορυφαίων ξένων που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού!

ΤΖΟΝ ΑΛΟΪΖΙ

Το καλοκαίρι του 2005 ο Παναθηναϊκός αναζητούσε τον παίκτη που θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος στην επίθεση, μετά το πέσιμο της αυλαίας της παρουσίας του Μιχάλη Κωνσταντίνου με την «πράσινη» φανέλα. Το «Τριφύλλι» έβαλε ψηλά τον πήχη και φάνηκε να χτυπά… φλέβα χρυσού, καθώς συμφώνησε με τον εγνωσμένης αξίας Αυστραλό επιθετικό Τζον Αλοΐζι, ο οποίος είχε βγάλει μάτια στο Confederations Cup, όντας πρώτος σκόρερ του τουρνουά με τα «καγκουρό». Οι «πράσινοι» έφεραν τον παίκτη στην Ελλάδα, έχοντας υπογράψει συμβόλαιο μαζί του, αλλά οι ιατρικές του εξετάσεις αποτέλεσαν την αιτία που δεν τον είδαμε ποτέ να φορά τη φανέλα της ομάδας, καθώς απέτυχε να τις περάσει.

ΧΑΒΙΕ ΣΑΒΙΟΛΑ

Το καλοκαίρι του 2006 ο Παναθηναϊκός αναζητούσε παίκτες που θα έκαναν τη διαφορά και το ενδιαφέρον μονοπώλησε για μεγάλο διάστημα η περίπτωση του Χαβιέ Σαβιόλα, με τον Αργεντινό επιθετικό να είναι στο επίκεντρο. Οι «πράσινοι» και ο τότε μεγαλομέτοχος Γιάννης Βαρδινογιάννης είδαν πολύ ζεστά την περίπτωση του διεθνούς άσου της Μπαρτσελόνα και έκαναν οικονομική υπέρβαση για να τον πείσουν να έρθει στην Ελλάδα. Το όνομά του ήταν συνεχώς σε όλα τα πρωτοσέλιδα και μάλιστα την παράσταση είχε κλέψει η ατάκα του -γνωστού για τα «πράσινα» αισθήματά του- υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος σε συνάντησή του με τον «Τζίγγερ» για το ζήτημα της Διπλής Ανάπλασης για το νέο γήπεδο στον Βοτανικό, του είχε πει on camera «και τώρα δώστα όλα για Σαβιόλα»! Το «Τριφύλλι» τα έδωσε όλα, αλλά ο Αργεντινός έμεινε στη Βαρκελώνη…

ΠΑΜΠΛΟ ΑΪΜΑΡ

Η πολυμετοχικότητα είχε μόλις κάνει το μεγάλο… μπάσιμο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2008 και τα μεγάλα ονόματα έκαναν παρέλαση στα πρωτοσέλιδα. Εξ αυτών, ένα που απασχόλησε κάτι παραπάνω από έντονα ήταν ο Πάμπλο Αϊμάρ, με τον Αργεντινό μέσο να είναι όνομα πρώτης γραμμής και να προκαλεί μεγάλο… θόρυβο! Οι «πράσινοι» πρέσαραν τον διεθνή πρώην παίκτη της Βαλένθια, που μεταξύ άλλων είχε κερδίσει το Κύπελλο UEFA και είχε φτάσει στον τελικό του Champions League με τις «νυχτερίδες» κι έφτασαν προ των υπογραφών τόσο με τον ίδιο, όσο και με τη Σαραγόσα όπου ανήκε τότε, αλλά την ύστατη ώρα… αποσύρθηκαν! Όπως είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ, Νικόλας Πατέρας «είχαμε κλείσει τον Αϊμάρ. Τα είχαμε βρει με τη Σαραγόσα σε ένα ποσό κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικώς αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την συμφωνία και να αποσύρουμε το ενδιαφέρον μας. Οι λόγοι ήταν τεχνικοί και προέκυψαν από το επιτελείο μας. Η εισήγηση ήταν ότι η συγκεκριμένη μεταγραφή έτσι όπως είναι το ρόστερ μας, θα εξυπηρετούσε περισσότερο για λόγους μάρκετινγκ και λιγότερο ουσιαστικά την ομάδα».

ΧΟΥΛΙΟ ΚΡΟΥΖ

Το καλοκαίρι του 2009 ο Παναθηναϊκός είχε… ξεχυθεί στην αγορά για να φέρει τους καλύτερους στην Παιανία για να επανέλθει στην κορυφή και το ενδιαφέρον όσον αφορά την κορυφή της επίθεσης μετά το… φιάσκο της επιλογής του Ροντρίγο Σόουζα το προηγούμενο καλοκαίρι, μονοπώλησε για μεγάλο διάστημα ο Χούλιο Κρουζ. Ο Αργεντινός επιθετικός είχε μόλις αποχωρήσει από την Ίντερ και παρά την προχωρημένη του ηλικία (35) συγκέντρωνε τόσο τα αγωνιστικά, όσο και τα… εμπορικά χαρακτηριστικά για να αποτελέσει το μεγάλο «μπαμ». Οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε συμφωνία, αλλά οι απαιτήσεις του εκπροσώπου του Κρουζ οδήγησαν το «σίριαλ» σε «ναυάγιο». Όμως και εδώ ίσχυσε το «κάθε εμπόδιο για καλό», καθώς αντ’ αυτού ήρθε στην Ελλάδα ο Τζιμπρίλ Σισέ με τα γνωστά θριαμβευτικά αποτελέσματα τη σεζόν που ακολούθησε (Double), που τον έβαλαν μια για πάντα στην καρδιά των «πράσινων» φιλάθλων!

ΟΥΪΛΙΑΜ ΓΚΑΛΑΣ

Από το καλοκαίρι του 2008 (όταν υλοποιήθηκε η πολυμετοχικότητα) ως εκείνο του 2010, ένα κεφάλαιο που παρέμενε στην πρώτη γραμμή της μεταγραφικής επικαιρότητας για τον Παναθηναϊκό ήταν αυτό της απόκτησης κεντρικού αμυντικού-σούπερ σταρ ή αλλιώς «Hummer» όπως είχε δηλώσει με νόημα ο Νικόλας Πατέρας. Το 2009 είχαν ακουστεί πάρα πολλά ονόματα για το κέντρο της άμυνας (Άλεξ, Κρις, Μπουμσόνγκ, Μέλμπεργκ), ωστόσο σημαντικά ποσά δαπανήθηκαν για να αποκτηθούν για την ίδια θέση ο… Χρήστος Μελίσσης, ο Ματίας Μπιάρσμιρ και ο Γιακούμπ Βαβζίνιακ. Το 2010 την επικαιρότητα μονοπώλησε ο Ουίλιαμ Γκαλάς, με τον διεθνή Γάλλο αμυντικό με τη σπουδαία καριέρα σε Τσέλσι και Άρσεναλ να φτάνει κοντά στην Παιανία με δέλεαρ και την παρουσία των Σισέ και Γκοβού. Όμως παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις, οι απαιτήσεις των εκπροσώπων του παίκτη επέφεραν το τέλος του «σίριαλ» δίχως συμφωνία, με τις εξελίξεις να ντύνουν στη συνέχεια στα «πράσινα» τον συμπατριώτη του Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ.

Το «Όλα Πράσινα» απέκτησε Viber Channel! Πάτα ΕΔΩ, μπες στην κοινότητα και λάβε πρώτος στο κινητό σου τα νέα του «Τριφυλλιού» από το site όλων των Παναθηναϊκών.

Διαβάστε ακόμη…

Πηγή