O Αρτούρας Γκουντάιτις αποτελεί με κάθε επισημότητα παίκτη του Παναθηναϊκού και ο coach Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει μέσα από ειδικά βίντεο τα χαρακτηριστικά του Λιθουανού ψηλού!
Παναθηναϊκός και Stoiximan μαζί για τα 3 επόμενα χρόνια! Μάθε περισσότερα
Η αλήθεια είναι ότι αν ανατρέξουμε πίσω στο μακρινό 2017, η εικόνα που είχα για τον παίκτη ήταν εντελώς διαφορετική. Ο παίκτης συνδύαζε επαρκώς δύναμη και ευλυγισία σε πολύ υψηλό βαθμό, γι’ αυτό και μετά τη Λιέτουβος Ρίτας ακολούθησαν πολύ μεγάλα συμβόλαια σε Ολίμπια Μιλάνο και Ζενίτ. Ο Λιθουανός βάσει μεγέθους πάλεψε να παίξει στο «4» σε συνδυασμό με το «5». Προσπάθησε να εκτελέσει από την περιφέρεια – ανεπιτυχώς – ειδικά τα πρώτα του επαγγελματικά χρόνια στη Ζαλγκίρις. Οι προπονητές του έβλεπαν ένα αθλητή που στα 2.08ν. με μεγάλο άνοιγμα χεριών, δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.
Ωστόσο, το σώμα του ήταν το κρυφό του όπλο. Η δύναμη του πάνω κορμού και η ταχύτητα που διέθετε τον έκαναν ιδιαίτερα θελκτικό και χρειαζόταν μόνο μια καλή χρονιά για να το αποδείξει, όπως και έγινε το μακρινό 2017 στο Eurocup με τα χρώματα της Λιέτουβος. Το τι ακολούθησε, γνωστό.
Ο Λιθουανός έφτασε με τα χρώματα της Αρμάνι να κάνει σπουδαία πράγματα και για πολλούς εκεί έφτασε και στο peak της απόδοσής του. Δύσκολα θα μπορούσε να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο, ιδιαίτερα με τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλάνιζαν κατά καιρούς.
Ωστόσο, επειδή το σήμερα είναι πιο σημαντικό πάμε να δούμε τι θα προσφέρει ο Λιθουανός σέντερ στο «Τριφύλλι», πλάι στον Γιώργο Παπαγιάννη.
Αρχικά, να επισημάνουμε πως η τελευταία του χρονιά στη Ρωσία ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Ο παίκτης έμοιαζε αρκετά πιο αργός στις κινήσεις του, προσπάθησε να παίξει πολύ παραπάνω στο post, χρησιμοποιώντας κλειδώματα, και έπειτα στο pick-n-roll, που ήταν για πολλά χρόνια η βασική απειλή του. Αμυντικά, ενώ πάντα ήταν συνεπής, είχε πολύ μέτρια προς κακή χρονιά, ωστόσο σίγουρα δεν αποτυπώνει την πραγματική δυναμική του παίκτη. Μιλάμε για αθλητή που στο μέγιστο της απόδοσής του πέρναγε εύκολα το 1 μπλοκ ανά παιχνίδι. Πλέον, όντας πιο βαρύς και πιο δύσκαμπτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθεί να είναι πάντα «ενοχλητικός» για τον αντίπαλο και όχι επιβλητικός, όπως ο Παπαγιάννης ας πούμε.
Από τον Γκουντάιτις οι «πράσινοι» θα λάβουν pick-n-roll παιχνίδι, low post παιχνίδι και σκορ από δεύτερες επιθέσεις. Επίσηςν η πολύ καλή αίσθηση για το παιχνίδι τον βοηθάει στο να βελτιώνει το spacing με ένα γρήγορο κόψιμο ή να διαβάζει πότε ο αμυντικός είναι χαλαρός και να το «πιάνει στον ύπνο». Είναι πολύ οξυδερκής παίκτης με καλές αντιδράσεις. Σκεφτείτε όλα αυτάν σε συνδυασμό ταχύτητας και δύναμης που διέθετε κάποτε. Απλησίαστος οικονομικά.
Pick-n-Roll
Παρότι είχε μια προβληματική σεζόν στη Ρωσία, αυτό δεν αναιρεί τις δυνατότητές του. Ο Γκουντάιτις είναι κλασικός pick-n-roll ψηλός. Πρώτο πολύ βασικό κομμάτι είναι το screen. Ο Λιθουανός έμαθε καλύτερα από τον καθένα πως για να επιβιώσει στη θέση «5» με αυτό το ύψος πρέπει να κάνει καλά τα μικρά πράγματα. Καλό timing, χαμηλώνει σωστά, ξέρει να κερδίζει το χώρο από τον αμυντικό του κατά μεγάλη βάση. Το σημαντικό με τον παίκτη είναι ότι μπορεί να τελειώσει φάσεις και παίρνοντας τη μπάλα στο high post και έχοντας διατηρήσει θέση στα dunk spots. Δεν τελειώνει εύκολα με το αριστερό χέρι. Σύμφωνα με το Synergy πρόσφερε 1.1 πόντους με 71% rank. Καθόλου άσχημο.
Post Up
Ο Λιθουανός δεν είναι ο κλασσικός ψηλός που παίζει με πλάτη στο καλάθι, ωστόσο όσο περνούσαν τα χρόνια έπρεπε να βάλει και κάτι άλλο εκτός από το pick-n-roll, από τη στιγμή που δεν σούταρε ή δεν ήταν επαρκής σε άλλους τομείς.. Με τον καιρό έβαζε κιλά, δυνάμωνε το σώμα του και έτσι άρχισε να γίνεται πιο παραγωγικός σε αυτόν τον τομέα. Εφτά στις δέκα φορές θα γυρίσει από δεξιά με μικρά hook, άλλες φορές θα κάνει ραβέρσες με κίνηση και τέλος τρεις στις δέκα φορές, επειδή οι περισσότεροι τον παίζουν κόντρα δεξιά, θα κάνει spin και τελείωμα από αριστερά. Προσφέρει 1 πόντο ανά κατοχή με 68% rank.
Cuts
Ο Γκουντάιτις κινείται πολύ καλά χωρίς τη μπάλα στα χέρια. Ξέρει πότε να κόψει, πότε πρέπει να δώσει χώρο. Βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στο spacing. Είτε παίζει πλάι με παίκτη που σουτάρει, είτε όχι, πάντα διατηρεί θέση κοντά στα dunk spots, όπου είναι έτοιμος να κατεδαφίσει τις μπασκέτες με κάρφωμα – δεν ήταν βέβαια στην ίδια κατάσταση στην Ιταλία. Σημαντικό κομμάτι για το Λιθουανό είναι το timing και η ταχύτητα αντίδρασης, που δείχνουν πλήρως την αντίληψη που έχει για το παιχνίδι. Οξυδέρκεια. Πρόσφερε 1.3 πόντους με 78% rank!
Offensive Rebounding
Ο Λιθουανός είναι πολύ καλός στο να ανανεώνει επιθέσεις. Τα 208 εκατοστά δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος του παίκτη. Έχει μεγάλο άνοιγμα χεριών και αυτό δείχνει το αληθινό του ύψος. Παίρνει πάντα εξαιρετικές θέσεις, χρησιμοποιώντας τη δύναμη και τα μεγάλα του άκρα για να παίρνει επιθετικά ριμπάουντ και να σκοράρει μέσα από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, έδινε 1.2 πόντους μέσα από επιθετικά ριμπάουντ, σύμφωνα με το Synergy.
Isolation Defense
To σημαντικότερο πρόβλημα του Γκουντάιτις σε σύγκριση με τον Παπαγιάννη αφορά την άμυνα στη περιφέρεια. Ο Λιθουανός, είναι αρκετά «βαρύς» και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κερδίσει οποιονδήποτε στο πρώτο βήμα. Τα μεγάλα του χέρια τον βοηθάνε μονάχα στο να βγάζει χέρι στο σουτ και τίποτα παραπάνω. Πολύ ευάλωτος, δεν πιστεύω ότι θα τον χρησιμοποιήσει ο Ράντονιτς σε αλλαγές στη περιφέρεια, όπως έκανε ο Πασκουάλ ας πούμε.
Low Post Defense
Σίγουρα εδώ ο Λιθουανός κάνει πολύ καλύτερη δουλειά σε σύγκριση με την περιφέρεια. Χρησιμοποιεί πολύ σωστά τα χέρια του, ωστόσο καταλήγουμε πάλι σε αυτό που λέγαμε στην αρχή. Η αμυντική χρονιά που πραγματοποίησε πέρυσι δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που μπορεί να κάνει ο παίκτης πραγματικά. Αυτό που τον κάνει και διακρίνεται είναι ο τρόπος που βάζει το κορμί του πάνω στο σταθερό πόδι του αντιπάλου του, προσπαθώντας να τον εξωθήσει σε μια δύσκολη κίνηση με πίβοτ. Και τα δύο χέρια πάντα στη κατακόρυφο για να αποφύγει την φθορά. Σκληρό παιδί, αλλά πρέπει να φτάσει τα περσινά standards για να θεωρείται εκεί αποδοτικός.
ΓΕΝΙΚΑ
Πιστεύεται στο κάρμα;
«Ο Ερυθρός Αστέρας τον είχε στα ραντάρ του, αντί του Κούζμιτς, καθώς πρεσβεύει όλα εκείνα που αρέσουν στον Ράντονιτς για τον mobile PnR C που επιλέγει τα τελευταία χρόνια».
Το 2017 ο Ερυθρός Αστέρας του Ράντονιτς έψαχνε τον Αντι–Κούζμιτς.
Τότε, που μαζί με το «Όλα Πράσινα» προτείναμε τον Αρτούρας Γκουντάιτις στο Παναθηναϊκό. Πέντε χρόνια μετά, το «θέλω» του Μαυροβούνιου γίνεται πράξη, έστω και αν ο Λιθουανός δεν βρίσκεται σε εκείνη τη κατάσταση. Μένει να δούμε αν θα τον δικαιώσει για την επιλογή του!
Διαβάστε ακόμη…