Ενδιαφέρονται για Παπαγιάννη οι Μιλγουόκι Μπακς!

0
20

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σκιαγραφεί το προφίλ του νεοαποκτηθέντα PG του «Tριφυλλιού», Πάρις Λι, και αναλύει κάθε πτυχή στο παιχνίδι του μέσα από χαρακτηριστικά βίντεο.

Παναθηναϊκός και Stoiximan μαζί για τα 3 επόμενα χρόνια! Μάθε περισσότερα

Όταν μιλάμε για τη θέση «1» και τον Παναθηναϊκό, πολλά μπορούν να γραφτούν, αλλά κυρίως μπορούμε να πούμε ότι έχουν γίνει τεράστια σφάλματα από το 2012 και μετά. Βλέπετε, ο Παναθηναϊκός έκτοτε έριξε το μπάτζετ και όλες του οι επιλογές έπρεπε να είναι από τα χαμηλότερα ράφια, άρα αποκτούσε παίκτες με μεγαλύτερο ρίσκο. Αν λειτούργησε κάποιος καλά στο ρόλο του; Ίσως μόνο ο Λεκαβίτσιους, ο οποίος είχε χαμηλό ταβάνι και στην πρώτη του εξόρμηση εκτός Λιθουανίας ξεπέρασε κατά πολύ τον εαυτό του.

Κάπως έτσι, οι «πράσινοι» εδώ και πολλά χρόνια – και δη μετά την αποχώρηση του Νικ Καλάθη – πασχίζουν στο να βρουν ένα πολύ καλό «άσσο», ώστε να οργανώσει την ομάδα. Η υπόθεση του Πάρις Λι «έσκασε» ως δια μαγείας πριν περίπου 1.5 μήνα. Ο Αμερικανός κυκλοφορούσε ελεύθερος και όταν προτάθηκε στον Παναθηναϊκό δεν γινόταν να αρνηθεί. Γιατί; Μα γιατί ο Πάρις Λι σε οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να προσφέρει στους «πράσινους». Είτε σε Παναθηναϊκό εσόδων-εξόδων, είτε σε Παναθηναϊκό με μεγαλύτερο μπάτζετ.

Απλά, από τη μια θα είχε ρόλο βασικού και πολύ υψηλές αρμοδιότητες, από την άλλη θα έχει ένα αντίστοιχο ρόλο με το φετινό που είχε στη Μονακό και που προσωπικά πιστεύω ότι του ταιριάζει. Βλέπετε, με βασικό playmaker τον Λι, ο Παναθηναϊκός παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο. Δεν έχει κουμαντάρει ποτέ ομάδα με αντίστοιχο μέγεθος όπως αυτό των «πρασίνων», έχει ταβάνι επιθετικά και θα αναγκαστεί μέσα στη χρονιά να πάρει τις διπλές αποφάσεις από αυτές που έπαιρνε, άρα θα κάνει και περισσότερα λάθη όπως είναι φυσιολογικό.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται από τον Αμερικανό τρία πράγματα: την δημιουργία του, τη περιφερειακή του εκτέλεση και τη «μανία» που τον διακατέχει για την άμυνα. Ο Πάρις Λι δεν επιβίωσε απλά αυτόν τον τελευταίο χρόνο στην Euroleague, αλλά στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν έδειξε και τα δόντια του και μάλιστα απέναντι στον Κώστα Σλούκα.

Δεν είναι εύκολο να ζήσεις σε μια λίγκα που κυριαρχούν τα μεγέθη. Μάλιστα, αν δεν έχεις την ικανότητα στο σκορ όπως οι Λάρκιν και Τζέιμς, τότε τα πράγματα φαντάζουν πολύ δύσκολα.

Ο Πάρις Λι δεν έχει μέγεθος, είναι λιγότερο αθλητικός από τους προαναφερθέντες, αλλά έχει κάτι που σπανίζει για Αμερικανό γκαρντ τέτοιου είδους. Έχει μεγάλη ευφυία και ανακλαστικά και αποτελεί ένα από τα καλύτερα γκαρντ στην άμυνα στη μπάλα. Και εννοώ από τα καλύτερα αμυντικά γκαρντ στη μπάλα στη λίγκα!

Αν μπορούσα να συγκρίνω το παιχνίδι του με κάποιου αντίστοιχου αθλητή, θα έλεγα ότι μου θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον καλό Πέιτον Σίβα που μάθαμε στην Άλμπα Βερολίνου. Λιγότερο γεμάτος και λιγότερο εκρηκτικός, αλλά με την ίδια έφεση στη περιφερειακή εκτέλεση, τη δημιουργία στο ανοιχτό γήπεδο και στο pick-n-roll, αλλά με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τα χέρια στη μπάλα. Ο Σίβα κυριάρχησε για κάποια χρόνια ως ένα από τα πιο πιεστικά guard της Euroleague. Βέβαια, ο Λι δεν μπορεί να φτάσει αυτό το επίπεδο. Ο τρόπος που ο Σίβα «σπάει» τα σκριν ακόμη και τώρα είναι για σεμινάριο, απλά ίσως ο έτερος Αμερικανός και νυν playmaker των «πρασίνων» έχει καλύτερες αντιδράσεις στο timing που βάζει τα χέρια στη μπάλα και κάνει κλέψιμο.

Όπως και να ΄χει, ο Πάρις Λι είναι ο αντίστοιχος Πέιτον Σίβα της Άλμπα Βερολίνου και με ένα ρόλο πίσω, αλλά και πλάι στο βασικό δημιουργό, θα μπορέσει να απλώσει όλες τις αρετές του.

Pick-n-Roll Actions

Ο Πάρις Λι είναι pick-n-roll guard και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το 40% των επιθετικών του δράσεων καταλήγουν σε αυτό. Κάτι παραπάνω από 260 κατοχές δηλαδή. Ο Αμερικανός είναι πολύ καλός χειριστής. Χαμηλό κέντρο βάρους, πολύ μαλακά χτυπήματα στη μπάλα, κάνει split ανάμεσα στους αμυντικούς με μεγάλη ευκολία. Περισσότερο θα εκτελέσει με pull up από την περιφέρεια και λιγότερο θα επιτεθεί μέχρι μέσα. Εξάλλου, θεωρείται ως πολύ ποιοτικός εκτελεστής με ντρίμπλα κάτω (77% rank).  Από την άλλη, ενώ θεωρητικά μοιάζει καλός στο να φτάνει μέχρι μέσα (64%), εδώ τα τελειώματα του ποικίλουν. Είναι ικανός από αριστερά και προτιμάει να επιτίθεται από εκείνη τη πλευρά, αλλά δεν είναι εκρηκτικός, έχει κακή ισορροπία και λόγω του χαμηλού του μεγέθους δυσκολεύεται όταν βρίσκει σώματα ή χέρια πάνω στη προσπάθειά του.

Pick-n-Roll Passing

Συνεχίζουμε με τη δημιουργία του Πάρις Λι στο μισό γήπεδο, όπου είναι από τα πιο δυνατά του σημεία και προέρχεται από pick-n-roll δράσεις. Ο Αμερικανός είναι στην τρίτη θέση με τους πιο αποτελεσματικούς pick-n-roll δημιουργούς στη Γαλλική λίγκα πίσω από τον Σουλαϊμόν της Μπουρζ και των πρώην «άσσο» του Κολοσσού, Ντόμινικ Άρτις. Βέβαια, οι προαναφερθέντες ήταν βασικοί στις ομάδες τους με περισσότερο χρόνο, εξάλλου οι διαφορές είναι στους πόντους ανά κατοχή, όπου διαφέρουν μονάχα σε μικρές ποσοστιαίες μονάδες, αφού όλοι προσφέρουν 1.2 πόντους. Ο Λι θεωρείται ως ο δεύτερος αποδοτικότερος πασέρ στο dive του ψηλού μετά τον Κρις Τζόουνς, ενώ είναι ο καλύτερος στο να βρίσκει το κόψιμο μετά το pick-n-roll με παίκτες από 20 κατοχές και πάνω.

Transition passing

Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη αυτός που θα κουμαντάρει την ομάδα στη θέση «1» να μπορεί να ελέγξει το ρυθμό και άλλοτε να τον ανεβάζει και άλλοτε να επιτίθεται στο μισό γήπεδο. Έπειτα, μετράει η ικανότητα του παίκτη πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει τα mismatch κλπ. Ο Λι είναι εξαιρετικός σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα προσφέρει 1.7 πόντους ανά κατοχή με δημιουργία στο transition. Δεν είναι ο πιο γρήγορος με τη μπάλα στα χέρια, αλλά πάντα κοιτάει να ανεβάσει το ρυθμό πασάροντας τη μπάλα.

Isolation

Πάμε, όμως, σε ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι για τον Αμερικανό. Ο Πάρις Λι έχει τέσσερα συγκεκριμένα προβλήματα που του βγαίνουν σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού του, όπως είναι το 1v1. Χαμηλό μέγεθος, δεν έχει καλή ισορροπία, δεν είναι εκρηκτικός και δεν χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι. Από την άλλη έχει πολύ καλό έλεγχο του ρυθμού και εξίσου καλό χειρισμό. Όπως και ο Μέικον, έτσι και ο Λι, δεν θα περάσει με μεγάλη έκρηξη τον παίκτη του, αλλά θα τον κερδίσει με κινήσεις στο ένας εναντίον ενός. Αναπτύσσει, βέβαια, καλή ταχύτητα μετά το πρώτο βήμα, αλλά δεν στηρίζεται στην έκρηξη για να κερδίσει τον αντίπαλό του. Το μεγάλο του πρόβλημα αφορά την επίθεση μέχρι μέσα. Είπαμε, δεν έχει καλή ισορροπία και το χαμηλό μέγεθος, αλλά και οι ώμοι του δεν βοηθάνε στο να αντιμετωπίζει τις επαφές στον αέρα.

Hand-Off

Μια νέα κατάσταση αφορά τις hand-off. Ο Πάρις Λι είναι ένας αθλητής που δουλεύει αρκετά μέσα από αυτές τις καταστάσεις – πιο συγκεκριμένα 41 πόντους για 36 κατοχές. Είναι στο top-10 της Γαλλικής λίγκας σε αυτές τις καταστάσεις. Καλά διαβάσματα και πολύ γρήγορη εκτέλεση, ειδικά απέναντι σε under, αλλά το ίδιο συνεπής αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ντρίμπλα και να οδηγηθεί σε δευτερεύουσα συνθήκη μέσα από της hand-off.

Spot Up

Πάμε σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, αυτό της στατικής εκτέλεσης. Η δεύτερη πιο βασική δράση του Αμερικανού είναι οι spot up εκτελέσεις, όπου λογίζεται ως εξαιρετικός με 83% rank σύμφωνα με το synergy. Μάλιστα στο aFG%, που μετράει την επίδραση του τριπόντου, λαμβάνει το θαυμαστό 61% αποδοτικότητας σε spot σουτ.  Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, καθώς ο Πάρις Λι δεν θα παίζει αυστηρά και μόνο στο «1», αλλά θα πρέπει να μπορεί να παίξει και πλάι στον επόμενο δημιουργό του Παναθηναϊκού.

Pick-n-Roll Defense

Πάμε και στο αμυντικό κομμάτι. Σύμφωνα με τις βαθμολογίες του synergy, o Πάρις Λι είναι μέτριος αμυνόμενος στο pick-n-roll, καλός στο ένας με έναν και πολύ καλός στη low post άμυνα. Όλα, βέβαια, είναι αριθμοί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο ο Λι αμύνεται σε κάποια κατάσταση ανεξάρτητα αν είναι καλός ή όχι, η ευστοχία του αντιπάλου ορίζει κατά πόσο θα φαίνεται ή όχι καλός ο Λι μέσα από τα μάτια του synergy. Βλέποντας απλά τους αριθμούς που προκύπτουν δεν βγαίνει πόρισμα. Για τον Λι πρέπει να κρατήσουμε ένα πράγμα. Χρησιμοποιεί πολύ καλά τα χέρια του, είναι ιδιαίτερα πιεστικός, αλλά το μέγεθός του και η δύναμη στο πάνω μέρος (ώμοι) δεν τον βοηθάνε απέναντι σε screen. Παλεύει, όμως, με κάθε σπιθαμή του κορμιού του και το είδαμε απέναντι στον Σλούκα.

Isolation Defense

Στο ένας εναντίον ενός έχει πρόβλημα που αφορά την έκρηξη στο πρώτο βήμα, αλλά κυρίως το μικρό του διασκελισμό. Ο Λι είναι σπουδαίος το να πιέσει τον αντίπαλό του, αλλά υστερεί στην έκρηξη και ακριβώς επειδή θα βγει να πιέσει αρκετά ψηλό, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευάλωτος στη πρώτη γραμμή. Το είδαμε κυρίως με τον Οκόμπο στους τελικούς, αν και ο παίκτης προερχόταν από τραυματισμό και σίγουρα δεν είναι ασφαλές το δείγμα. Αυτό που έδειξε ο Λι στο ένας εναντίον ενός είναι ότι προσπαθεί ο ίδιος να κάνει επίθεση στη μπάλα, πριν κάνει ο επιθετικός πάνω του, γι’ αυτό και αποσυντόνιζε τους αντιπάλους του.

Post Defense

Πολλοί νομίζουν ότι ο Λι είναι εύκολος αντίπαλος στο post. Χαμηλό μέγεθος, μικρά χέρια, όχι τόσο γεμάτος, άρα εύκολο θύμα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο Αμερικανός χρησιμοποιεί κάθε ρανίδα του αίματός του στο χαμηλό post, όπου γνωρίζει πως έχει το μειονέκτημα. Θα προσπαθήσει να πιέσει τη μπάλα και τις περισσότερες φορές να κλέψει τη μπάλα, αλλά ποτέ δεν μένει παθητικός. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται αρκετά ευάλωτος σε περάσματα των αντιπάλων. Έχει μικρά χέρια και όσο δύσκολο είναι το κλέψιμο, αλλά τόσο εύκολο γίνεται το drive από την εσωτερική.

Το «Όλα Πράσινα» απέκτησε Viber Channel! Πάτα ΕΔΩ, μπες στην κοινότητα και λάβε πρώτος στο κινητό σου τα νέα του «Τριφυλλιού» από το site όλων των Παναθηναϊκών.

Διαβάστε ακόμη…

Πηγή