Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς, μέσω της στήλης «General Manager» στο «Όλα Πράσινα», σκιαγραφεί το προφίλ του Κάιλ Άλμαν Τζούνιορ της Παρί και τον προτείνει στην αγορά της Euroleague ως μελλοντικό σταρ της λίγκας!
Παναθηναϊκός και Stoiximan μαζί για τα 3 επόμενα χρόνια! Μάθε περισσότερα
Είναι γνωστή η σχέση του Λαυρίου με τους τελειόφοιτους του NCAA και η καλή δουλειά που έχει κάνει στο scouting τα τελευταία χρόνια, με τους ανθρώπους του να επιθυμούν να δουλεύουν με βάση αυτό το μοντέλο. Το γρήγορο, το ενστικτώδες μπάσκετ, το να γαλουχούν νέους αθλητές, να γίνεται το Λαύριο το πρώτο τους σπίτι. Για πολλούς αθλητές που κάνουν μεστή καριέρα, το Λαύριο υπήρξε η πρώτη τους Ευρωπαϊκή εμπειρία. Τάισον Κάρτερ, Άλφα Ντιαλλό, αλλά και παλαιότερα ο Κέβιν Πάντερ, όλοι είχαν κοινή συνισταμένη την πρώτη τους παρουσία με τη φανέλα του συλλόγου της Λαυρεωτικής σε επαγγελματικό επίπεδο. Φυσικά, και οι τρεις έφτασαν να παίζουν στη Euroleague.
Πάμε όμως και στον Κάιλ Άλμαν, τον τρομερό σκόρερ των «Τιτάνων» του Καλ Στέιτ. Ο Αμερικανός από το Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης, όπου μεγαλούργησε στο κολέγιο υπό τις οδηγίες του Ντέντρικ Τέιλορ, ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνε ο Χρήστος Σερέλης για τη θέση «2». Αθλητικός, μακρύς, καλός ριμπάουντερ για το μέγεθός του, ικανότατος στο ένας εναντίον ενός, αλλά και με ικανότητα να σκοράρει στον αιφνιδιασμό είτε άμεσα, είτε εκτελώντας από τη περιφέρεια.
Βλέπετε, στην προτελευταία του χρονιά με το Καλ Στέιτ μετρούσε 19.5 πόντους μέσο όρο και ο λόγος που δεν καρποφόρησε στο ΝΒΑ, είναι ότι ήταν «2άρι» σε σώμα «άσσου». Οι scouts έγραφαν για όλα τα προτερήματά του, πόσο εκρηκτικός ήταν, πώς μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο, αλλά πάντα ως… αγκάθι τοποθετούνταν για το μέγεθος του και τη πενιχρή έως τότε δημιουργία του.
Στη πρώτη του χρονιά στο Λαύριο ήταν αξιοσημείωτος, σε μια ομάδα που έτρεξε πολύ και εστίαζε στο ένας εναντίον ενός, δηλαδή είχε ακριβώς τα στοιχεία που ζητούσε ο ίδιος από τον εαυτό του.
Η πραγματική του μετεξέλιξη όμως ήρθε στη Ρίγα ένα χρόνο αργότερα, που «αναγκάστηκε» να παίξει στη θέση «1» και να ανακαλύψει τη κρυμμένη του διορατικότητα. Τι έλεγαν οι scouts; Δεν δημιουργεί; Έφτασε να μετράει 7.5 ασίστ μέσο όρο σε ένα σημείο στο Basketball Champions League, αλλά προφανώς δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτά τα νούμερα. Βέβαια, η αλλαγή είχε έρθει μέσα του και ένας αθλητής φύση και θέση «2άρι», που αναγκάστηκε να παίξει στο «1», βρήκε το πραγματικό του εαυτό.
Τα νούμερά του τα τελευταία δύο χρόνια πραγματικά… βγάζουν μάτι, γιατί δεν είναι μόνο οι 15 πόντοι μέσο όρο, αλλά είναι και τα περίπου 4 ριμπάουντ, αλλά και οι περίπου 5 ασίστ που τον κάνουν ως ένα πολύ θελκτικό combo guard.
Ο Άλμαν είναι ένας ιδιαίτερα αθλητικός παίκτης, με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ώμους, πολύ μεγάλη έκρηξη στο πρώτο του βήμα και με ικανότητα να εκτελέσει από τις τρεις ζώνες με την ίδια ευχέρεια (κοντινή, μέση, μακρινή). Τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιήσει και την τρίποντη εκτέλεση (κάτι ανάμεσα σε 35 με 37% σε περίπου 2 προσπάθειες ανά παιχνίδι). Το σημαντικότερο προσόν του πλέον αφορά το δημιουργικό κομμάτι, αφού μπόρεσε να είναι στους διακριθέντες στο Γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ και στην άμυνα έχει όλα τα εργαλεία να είναι άκρως παραγωγικός. Πάμε όμως να το δούμε παρακάτω.
Pick-n-Roll Offense
Ο Άλμαν παίρνει σε μεγάλο βαθμό pick-n-roll δράσεις, είτε ως πρωτεύοντας, είτε ως δευτερεύοντας χειριστής. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η άνοδός του σε αυτόν τον τομέα, αρκεί να κοιτάξουμε την αποδοτικότητά του συνολικά σε εκτέλεση/δημιουργία αναφορικά με το pick-n-roll. Είναι τρίτος πιο παραγωγικός pick-n-roll παίκτης στη Γαλλική λίγκα, πίσω από τον Ντομινίκ Άρτις, αλλά και τον σπουδαίο Κρις Τζόουνς. Ο Άλμαν λογίζεται ως εξαιρετικός σύμφωνα με το synergy με 85% rank και αν το αναλύσουμε λίγο παραπάνω θα δούμε ότι σε pull up καταστάσεις, ανεξάρτητα αν είναι μέσης ή μακρινής απόστασης, παίρνει 69% rank,. Χτυπώντας μέχρι τη ρακέτα το ποσοστό του εκτοξεύεται σε 89%, όντας τρίτος στη σχετική λίστα πίσω από Μάζινμπεργκ & Τζάκσον.
Pick-n-Roll Find the Roller
Το πιο σημαντικό κομμάτι του Άλμαν αφορά τη δημιουργία μέσα από το pick-n-roll και πιο συγκεκριμένα την ικανότητά του να βρίσκει το dive του ψηλού. O Αμερικανός παίρνει το εξαιρετικό 92% σε rank σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ κατατάσσεται στη 3η θέση πίσω από τον Κρις Τζόουνς και τον «πράσινο» Πάρις Λι. Σκεφτείτε ότι αφήνει πίσω του παίκτες όπως οι Βέστερμαν, Άρτις, Μπράντον Τζέφερσον, Νικ Τζόνσον, αλλά και Μάικ Τζέιμς, προσφέροντας 1.3 πόντους ανά κατοχή. Αυτό… για να καταλάβουμε πόσο σημαντικά λειτούργησε η τοποθέτησή του στη θέση «1» τη περσινή σεζόν.
Isolation
Πάμε σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του Κάιλ Άλμαν, όσον αφορά τα επιθετικά του στοιχεία. Είπαμε: κυρίαρχα χαρακτηριστικά αποτελούν το τρανζίσιον, αλλά και το ένας εναντίον ενός. Ο Αμερικανός από τη Νέα Υόρκη είναι baller και ως «κλασσικός» baller λατρεύει το παιχνίδι και συγκεκριμένα το isolation. Είναι πολύ εκρηκτικός και ιδιαίτερα ευκίνητος, έχοντας αστραπιαίες κινήσεις με τη μπάλα στα χέρια. Σε συνδυασμό δε, με τα μεγάλα του άκρα και τους δυνατούς του ώμους, γίνεται ασταμάτητος όσο πλησιάζει στη τελευταία ζώνη της ρακέτας. Σπουδαία τελειώματα, ακροβατικά, με πολλά φάλτσα. Από εκεί και πέρα, είναι σπουδαία η ικανότητά του παίκτη στο pull up μέσης απόστασης, έχει πραγματικά από τις πιο «γλυκές» εκτελέσεις που έχω δει εδώ και χρόνια και πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βγάζει το ψωμί του για πολλά χρόνια ακόμη.
Spot Up/Close out
Το σημαντικό για τον Άλμαν είναι κατά πόσο μπορεί να δουλέψει χωρίς να έχει αυτός τη μπάλα στα χέρια. Ο Αμερικανός έχει συνηθίσει να δημιουργεί το δικό του σουτ, ωστόσο φέτος έδειξε περισσότερο από ποτέ πως η εκτέλεση από spot up μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή του. Με 94% rank έδειξε ότι το να εκτελεί από στατική θέση είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος να σκοράρει, προσφέροντας 1.2 πόντους ανά κατοχή. Δεν είναι μόνο το 65% aFG% – που δείχνει την επίδραση του τριπόντου, αλλά και το γεγονός ότι ήταν αψεγάδιαστος σε καταστάσεις κάτω των 4 δευτερολέπτων χωρίς να χρησιμοποιεί ντρίμπλα, δηλαδή επίθεση στη close out. Ο Άλμαν μπορεί να παίξει και με τη μπάλα, αλλά και χωρίς αυτή.
Pick-n-Roll Defense
Στο αμυντικό κομμάτι ο Άλμαν είναι αρκετά αινιγματικός. Έχει όλα τα προσόντα να πνίγει τον αντίπαλό του και είναι φορές που πραγματικά θα βάλει το σώμα του επιθετικά και θα βγάλει ένταση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων προφυλάσσεται και διατηρεί ενέργεια, γι’ αυτό και τα νούμερά του δεν αποτυπώνουν την αξία του. Θεωρείται ως καλός αμυντικός στη μπάλα και στο pick-n-roll και επίσης πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός. Ο Αμερικανός έχει το physical πακέτο και το μέγεθος που χρειάζεται για να παίξει άμυνα στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά χρειάζεται να βρεθεί σε ένα περιβάλλον, όπου η άμυνα θα είναι επιτακτική και θα αναγκαστεί ο ίδιος να αμυνθεί με καλύτερους αντιπάλους και υψηλότερη ένταση. Έτσι, και τον εαυτό του θα γαλουχήσει, και πιο συνεπής θα γίνει με τη πάροδο των χρόνων.
ΥΓ: Ο Άλμαν είναι ένας εξαιρετικός αθλητής, προικισμένος από τη φύση με ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό και παράλληλα ευλύγιστο κορμί, με σπουδαία ένστικτα scorer όπως τα διδάσκονται στους δρόμους του Μπρούκλυν. Έμφυτο ταλέντο δημιουργού, που θα χρειαστεί να παίξει άμυνα με μεγαλύτερη ένταση/συνέπεια για να δούμε αν μπορεί να ανταποκριθεί κι έπειτα να επιβιώσει στη Euroleague.
Διαβάστε ακόμη…