Η διοργάνωση έγινε στην Ελλάδα και έτσι η «Επίσημη Αγαπημένη» είχε στο πλευρό της τον κόσμο και στα 9 παιχνίδια. Στο τουρνούα συμμετείχαν 12 ομάδες, από τις οποίες δημιουργήθηκαν δύο γκρουπ των 6. Οι 4 πρώτες κάθε ομίλου θα συνέχιζαν στο Ευρωμπάσκετ.
Στο όμιλο, η Ελλάδα κληρώθηκε με τις Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ισπανία και Ρουμανία. Η Εθνική πήρε 3 νίκες και έκανε 2 ήττες, από Σοβιετική Ένωση και Ισπανία. Έτσι, βρέθηκε στην 4η θέση και συνέχισε στην επόμενη φάση.
Κόντρα στην πρώτη του άλλου ομίλου, Ιταλία, η Ελλάδα κατάφερε να πάρει την νίκη, με 90-78, με τον Νίκο Γκάλη να πετυχαίνει 38 πόντους σε ένα γεμάτο ΣΕΦ.
Στα ημιτελικά, η Εθνική αντιμετώπισε την Γιουκγοσλαβία κια αυτή την φορά επικράτησε με 81-78, με τους Γκάλη και Γιαννάκη να δίνουν από ακόμα μία… παράσταση.
Στις 14 Ιουνίου η Ελλάδα αγωνίστηκε στο ΣΕΦ απέναντι στην Σοβιετική Ένωση με μοναδικό στόχο την νίκη και την κατάκτση του Ευρωμπάσκετ.
Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι, καμία δεν κατάφερε να ξεφύγει και η Ελλάδα πήγε μπροστά στο σκορ στα αποδυτήρια με 42-41.
Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, η Σοβιετική Ένωση ήταν μπροστά με 8 πόντους. Η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει στους 4 (84-80), όμως είδε τον Φασούλα να αποβάλλεται με 5 φάουλ, και τον Τκατσένκο να διαμορφώνει το 86-80.
Στην επόμενη επίθεση, ο Ιωάννου μείωσε με τρίποντο, όμως έπειτα αποβλήθηκε και ο Γιαννάκης με 5 φάουλ. Τελικά, η Εθνίκη μπόρεσε να στείλει το παιχνίδι στην παράταση (89-89).
Στην παράταση αποβλήθηκε ο Τκατσένκο με 5 φάουλ, και η Ελλάδα με… οδηγό τον Γκάλη μείωσε την διαφορά και κατάφερε να περάσει μπροστά με 98-101.
Με 45 δευτερόλεπτα να μένουν , η Ελλάδα έπρεπε απλά να μην δεχθεί τρίποντο, όμως δεν μπόρεσε και έτσι έγινε το 101-101.
Στην τελευταία φάση, ο Ιωάννου αστόχησε ελεύθερος, με τον Καμπούρη να παίρνει το ριμπάουντ και το φάουλ. Ο παίκτης ευστόχησε και στις δύο, έκανε το 101-103, και οι Σοβιετικοί αστόχησαν σε τρίποντο με την Ελλάδα να βρίσκεται στη… κορυφή του μπάσκετ.
Διαβάστε ακόμη…