Η 28η Μαϊου έχει συνδεθεί με την κατάκτηση δύο από τους πρώτους τίτλους της ΑΕΚ. Το 1939 και το 1950 είχαν κατακτηθεί το δεύτερο και το τέταρτο από τα Κύπελλα Ελλάδας που έχει πάρει η ομάδα, αμφότερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και με αντιπάλους ομάδες από τη Θεσσαλονίκη: το ’39 με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ (2-1) και το ’50 με αντίπαλο τον Αρη (4-0).
Υπήρχαν, μάλιστα, δύο ποδοσφαιριστές που είχαν αγωνιστεί και στους δύο αυτούς τελικούς. Οι αχώριστοι φίλοι Τρύφων Τζανετής και Κλεάνθης Μαρόπουλος που είχαν μεγαλώσει στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας είχαν εγγραφεί μαζί στα τσικό της ΑΕΚ το 1933, ήταν εικοσάρηδες το 1939 και σε ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία το 1950 (32 ο Τζανετής, 31 ο Μαρόπουλος) έχοντας συνεχίσει τις καριέρες τους που είχαν διακοπεί λόγω του πολέμου.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο αμυντικός Γιώργος Γούλιος που το 1939, στα 18 του χρόνια, άνηκε στον ΠΑΟΚ, το 1950 ήταν στην ενδεκάδα της ΑΕΚ!
Ας δούμε, όμως, ξεχωριστά αυτά τα δύο γεγονότα…
Το πρώτο βήμα του πρώτου νταμπλ
Λίγο πριν τον διπλό τελικό με τον Πρωταθλητή Βορρά Ηρακλή για τη διεκδίκηση του πανελληνίου πρωταθλήματος, η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στον 3ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Έχοντας αποκλείσει τον Αρη Νικαίας, τον Απόλλωνα και τον Ολυμπιακό, η ομάδα του (πρώην ποδοσφαιριστή της και πλέον προπονητή της) Κώστα Νεγρεπόντη πήγε στη Λεωφόρο για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.
Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός και υψηλού τεχνικού επιπέδου, αφού απέναντι στην ΑΕΚ βρέθηκε ένας ΠΑΟΚ που θαυμάστηκε για το παιχνίδι του, με τον τερματοφύλακά του Νίκο Σωτηριάδη να αναδεικνύεται σε ήρωα του αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε δοκάρι στο 20’ με ένα από τα χαρακτηριστικά κτυπήματα φάουλ του αμυντικού Γιώργου Γάσπαρη, ενώ στο 31’ ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να προηγείται με τον Ιωαννίδη.
Ευτυχώς για την ΑΕΚ, η απάντηση ήρθε πριν την ανάπαυλα. Στο 43’ ο Βατίκης προσπάθησε να διώξει την μπάλα από την περιοχή του ΠΑΟΚ, όμως ο Αλέκος Χατζησταυρίδης (πειραιώτης που μετά τον πόλεμο συνέχισε στον Ολυμπιακό) έβαλε την κόντρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για την ισοφάριση.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ανέλαβε πρωτοβουλία, αλλά η ΑΕΚ άντεξε και σταδιακά ισορρόπησε και άρχισε να αναζητά το γκολ. Τελικά έφτασε σε αυτό στο 73’, όταν ο Χατζησταυρίδης σούταρε, ο Σωτηριάδης απέκρουσε και ήρθε ο Βασίλης Μανέττας να πάρει την επαναφορά της μπάλας και να σκοράρει. Η ΑΕΚ ήταν Κυπελλούχος για δεύτερη φορά (μετά το 1932) και ετοιμαζόταν για το νταμπλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τύπος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στους εναγκαλισμούς και στους ασπασμούς των παικτών των δύο ομάδων. «Όταν ο διαιτητής κ. Χατζόπουλος εσήμανε την λήξιν του παιχνιδιού, οι ηττημένοι έσπευσαν να συγχαρούν ειλικρινώς τους νικητάς, οι οποίοι συγκεκινημένοι τους… φιλούσαν» έγραφε η «Βραδυνή», ενώ η εφημερίδα «Μακεδονία» τόνιζε ότι οι «θεαταί που είδαν τον ήρωα του αγώνος Σωτηριάδην να καταφιλή τον Ρίμπαν και τον Βατίκην να αγκαλιάζη τον Γάσπαρη, εδιπλασίασαν τα χειροκροτήματά των εμπρός εις την υπέροχη αυτήν εκδήλωσιν της αθλητικής αλληλεγγύης και αδελφωσύνης».
Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, οι παίκτες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ ποζάρουν πριν τον τελικό. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που διακρίνονται (με τις ανοιχτόχρωμες εμφανίσεις) είναι οι Μαρόπουλος, Βασιλείου, Κοντούλης, Σέλτσικας, Γάσπαρης (πιο ψηλά από όλους) Καπάνταης, Μανέττας, Τζανετής και καθιστοί οι Χατζησταυρίδης, Δελαβίνιας, Μάγειρας
Ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας
Το 1950 η ΑΕΚ έφτασε στον τελικό μετά από πολλές περιπέτειες. Και στις τρεις τελευταίες φάσεις, με αντιπάλους κατά σειρά τον Ολυμπιακό, τον Απόλλωνα και τον Παναθηναϊκό, χρειάστηκε επαναληπτικό για να προκριθεί. Μάλιστα, με τον Απόλλωνα χρειάστηκε κλήρωση και με τον Παναθηναϊκό παράταση!
Στον τελικό τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο δείχνει το τελικό 4-0. Η ΑΕΚ, δουλεμένη καλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τον Αγγλο προπονητή Τζακ Μπίμπι που είχε έρθει για να διδάξει τακτική τους άπειρους Ελληνες, έπαιξε έξυπνα και «χτύπησε» στην αρχή και στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου: στο 6’ με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο που πήρε σχεδόν έτοιμο το γκολ από την πάσα του Λάκη Εμμανουηλίδη και στο 45’ με απευθείας φάουλ του αμυντικού Γιώργου Γούλιου.
Ο Αρης βγήκε στην επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο και μάλιστα σημάδεψε δύο φορές το δοκάρι της ΑΕΚ. Όμως από το 63’ έως το 67’ το σκορ είχε γίνει 4-0 με τα γκολ του Μανώλη Κουντούρη που έβρισκε πλέον ανοιχτή την άμυνα του Άρη και την τιμωρούσε!
Αυτό ήταν και το τελικό σκορ. Οι παίκτες της ΑΕΚ παρέλαβαν το Κύπελλο από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Θανάση Μέρμηγκα και έτρεξαν να το αφιερώσουν στον δάσκαλό τους Τζακ Μπίμπι. Η δουλειά που είχε κάνει πριν το 1948 ο μεγάλος υπηρέτης της ιδέας της ΑΕΚ Γιώργος Νταϊσπάγγος (ποδοσφαιριστής της ομάδας προπολεμικά και μόνιμο στέλεχος του τεχνικού επιτελείου και των τμημάτων υποδομής μέχρι και όλη σχεδόν τη δεκαετία του ’60) επιλέγοντας τα καλύτερα ταλέντα από τις γειτονιές, αξιοποιήθηκε από τον Αγγλο τεχνικό με τα Κύπελλα του 1949 και του 1950.
Θα μπορούσε μάλιστα να έχει πάρει και το πρωτάθλημα η ΑΕΚ, αν αυτό δεν είχε… ματαιωθεί. Μετά την κατάκτηση του αθηναϊκού τίτλου, η Ενωση έλπιζε σε έναν ακόμα τίτλο, όμως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δεν διεξήχθη τελικά, λόγω καθυστερημένης λήξης των τοπικών πρωταθλημάτων!
Στη φωτογραφία, η Κυπελλούχος Ελλάδας 1950 η ΑΕΚ που ποζάρει με την εξής σύνθεση: όρθιοι από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Δελαβίνιας, Πούλης, Ηλίας Παπαγεωργίου, Κανάκης, Κουντούρης, Παραγιός, Εμμανουηλίδης, Λαζαρίδης, Καλυβόπουλος. Καθιστοί οι Τζανετής, Μαρόπουλος, Παπαθεοδώρου και Γούλιος
Στις 28 Μαϊου
28/5/34 Εθνικός-ΑΕΚ 2-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –με αυτή την ήττα η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη χειρότερη σεζόν της στα πανελλήνια πρωταθλήματα προ Α’ Εθνικής, τερματίζοντας τελευταία!)
28/5/58 ΑΕΚ-ΟΦΗ 4-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –με αυτή τη νίκη, η ΑΕΚ ήταν πλέον στην κορυφή μαζί με τον Ολυμπιακό και η μάχη του τίτλου «άναβε»)
28/5/67 ΑΕΚ-Πιερικός 3-0 (Α’ Εθνική)
28/5/72 AEK-Ολυμπ. Λευκωσίας 5-1 (Α’ Εθνική)
Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Πηγή