O coach Κωνσταντίνος Πανάς σκιαγραφεί τη μεταγραφή του Πέιτον Σίβα στο Παναθηναϊκό και αναλύει με τη χρήση βίντεο τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Αμερικανού playmaker των «πρασίνων».
Ήταν ένας γάμος που άργησε να γίνει, αλλά όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, ό,τι είναι γραφτό να γίνει… θα γίνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη περίπτωση του Πέιτον Σίβα και του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός είχε δείξει ανέκαθεν την επιθυμία του να αγωνιστεί με το «Tριφύλλι» στο στήθος και οι «πράσινοι» τον είχαν προσεγγίσει κατά τη θητεία του Ρικ Πιτίνο, τότε που ο Σίβα βρισκόταν στις δόξες του.
Για πολλούς λόγους βέβαια η μεταγραφή δεν προχώρησε τότε, αλλά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και κάπως έτσι ο γεννημένος στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον έμελλε να ντυθεί στα «πράσινα», έστω και αργοπορημένα.
Το όνομά του έχει χάσει τη δυναμική του, ωστόσο είναι δεδομένο πως είναι ένας ιδιαίτερος αθλητής, τον οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω και παρότι μοιάζει μικρός το δέμας, είναι σίγουρο πως έχει «μεγάλη καρδιά».
ΓΕΝΙΚΑ
Είναι σίγουρο πως όλοι λίγο – πολύ γνωρίζετε τι εστί Πέιτον Σίβα, ειδικά αν παρακολουθούσατε στενά την Άλμπα Βερολίνου του Αΐτο Ρενέσες. Ο Σίβα ήταν ο βασικός χειριστής και δημιουργός του σε συνεργασία με τον κορυφαίο όλων, Λουκ Σίκμα. Πάνω στον Αμερικανό είχε στηρίξει το δικό του Ισπανικό μοντέλο με πολύ transition, καλό spacing και γρήγορη κυκλοφορία, παράλληλα με πολλή πίεση πάνω στη μπάλα και φυσικά ο Σίβα ήταν ιδανικός για αυτό το ρόλο.
Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε, ο Πέιτον Σίβα γεννήθηκε το 1990 και αγωνίστηκε στο κολέγιο του Λούιβιλ, των γνωστών και μη εξαιρετέων «Καρδινάλιων» του πάλαι ποτέ σπουδαίου Ρικ Πιτίνο. Όπως δήλωσε και πρόσφατα ο Αμερικανός πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Σίβα ήταν ο άνθρωπός του και αυτός που εμπιστευόταν περισσότερο από κάθε άλλον, για να βγάλει στο παρκέ κάθε προπονητική ιδέα που είχε.
Ο Σίβα έχει ύψος 1.83 (6’0’’) με άνοιγμα χεριών κοντά στο 1.90 (6’3’’) και αγωνίζεται στη θέση του point guard, ενώ χάρη στην ικανότητά του να σουτάρει στατικά ή να επιτίθεται στη close out, μπορεί να αγωνιστεί και ως δεύτερο guard πλάι σε ένα ακόμη βασικό δημιουργό.
PLAYMAKING
Νομίζω πως το βασικότερο και κυριότερο κομμάτι που χρίζει ανάλυσης είναι το playmaking, καθώς εκεί πονάει περισσότερο ο Παναθηναϊκός εδώ και κάποια χρόνια.
Ο Αμερικανός δεν είναι ο κλασσικός δημιουργικός άσσος (pass-first PG), αλλά ένας leading playmaker ή αλλιώς score-first PG, ένας αθλητής ο οποίος λειτουργεί κυρίως σαν «κυρίαρχος» σουτέρ για τον εαυτό του, είναι ικανός στο να επιτίθεται μέχρι μέσα, αλλά δείχνει τη τάση να εκτελεί κυρίως με pull up και εν τέλει ανάλογα τις καταστάσεις να δημιουργεί για τους υπόλοιπους.
Ο Σίβα μάθαινε την τέχνη της δημιουργίας όσο περνούσαν τα χρόνια στο κολέγιο και κορύφωσε αυτή την τέχνη, όταν έφτασε στο peak του τη σεζόν 2018-2019, όπου βγήκε πρώτος σκόρερ στο Eurocup και παράλληλα μετρούσε περίπου 8 assists μέσο όρο!
Όπως είπαμεν βελτίωσε τα διαβάσματά του, την αντίληψη του, την περιφερειακή του όραση και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Ο Σίβα είναι ένας καλός δημιουργικός άσσος για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού. Θα θελήσει να ελέγξει το ρυθμό, θα πάρει καλύτερες αποφάσεις στο pick-n-roll σε σύγκριση με το υπάρχον υλικό και κυρίως έχοντας μεγάλη εμπειρία από τη θέσην θα αναζητήσει τα mismatchν όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά στο τελευταίο clip του παραπάνω βίντεο.
ISOLATION
Από τις βασικότερες αρετές του Πέιτον Σίβα είναι η ικανότητα να επιτίθεται στο ένας εναντίον ενός. Πολύ καλός χειριστής, με μεγάλη έκρηξη και ταχύτητα και αρκετούς τρόπους να κερδίσει τον αντίπαλό του – συνήθως με απότομη αλλαγή κάτω από τα πόδια ή χρησιμοποιώντας την αγαπημένη του in & out και από τις δύο πλευρές. Ο Σίβα είτε στο transition, είτε σε set κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα θελήσει να κερδίσει τον αντίπαλό του με όπλο την εκρηκτικότητα. Ειδικά αν βρει δεξί διάδρομο θα επιτεθεί μέχρι μέσα χωρίς δεύτερη σκέψη. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η προσπάθεια να κάνει split και όχι απλά να πάρει ένα pull up. Η αναλογία επίθεσης μέχρι μέσα με περιφερειακή εκτέλεση είναι οχτώ με δύο σε δέκα επιθέσεις. Και ακριβώς επειδή είναι αρκετά καλός στο drive ‘n kick δημιουργικά, εφόσον μπει στο ζωγραφιστό, το μόνο που μένει μετά είναι το διάβασμα της άμυνας.
PULL UP SHOOTING
Ο Σίβα είναι ένας αθλητής ο οποίος αρέσκεται στο να εκτελεί αρκετά από τη περιφέρεια. Το μυστικό στο συγκεκριμένο παίκτη είναι τα πατήματά του, εφόσον κάνει δυνατό σταμάτημα και αποκτήσει την ισορροπία που θέλει, έχει μεγάλες πιθανότητες να ευστοχήσει. Θα πάρει αρκετά σουτ μετά από ντρίμπλα, κυρίως σε καταστάσεις pick-n-roll. Περισσότερο από μακρινή απόσταση σε πρώτο χρόνο – δηλαδή αν τον παίξουν under σε εισαγωγικό pick-n-roll – και λιγότερο από μέση απόσταση. Ο λόγος, πάντως, που τα ποσοστά του στα τρίποντα αυξομειώνονται αφορούν τα pull up σουτ, όπου παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια, σε σύγκριση πάντα με τον αριθμό προσπαθειών που παίρνει.
SPOT SHOOTING
Σε αντίθεση με την εκτέλεση μετά από ντρίμπλα, όπου είπαμε πως ο αθλητής παρουσιάζει αστάθεια, στα στατικά σουτ είναι ιδιαίτερα εύστοχος και αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να αγωνιστεί και πλάι σε βασικό δημιουργό. Ο Σίβα έχει σχετικά γρήγορη εκτέλεση και αυτό που τον καθυστερεί λίγο παραπάνω είναι το γεγονός πως κατά την υποδοχή δεν είναι έτοιμος να πατήσει και να εκτελέσει, αλλά κατεβάζει ελαφρώς τη μπάλα μέχρι να οδηγηθεί στο ανέβασμα και την απελευθέρωση. Ωστόσο, έχει πολύ γρήγορο release και πολύ καλή συναρμογή στην εκτέλεσή του. Και εδώ παίζει μεγάλο ρόλο το πάτημα και η ισορροπία του, αλλά μικρότερο συγκριτικά με το pull up, καθώς βρίσκεται σε στατική και όχι δυναμική θέση. Είναι πολύ πιο εύστοχος ως spot, σε αντίθεση με το pull up shooting.
DEFENSE
Το αμυντικό κομμάτι είναι το πιο κρίσιμο όσον αφορά τον Πέιτον Σίβα. Είναι ένας αθλητής ο οποίος χαμηλώνει εξαιρετικά και ασκεί πολύ μεγάλη πίεση πάνω στη μπάλα. Τα χέρια του μπορεί να μην τον βοηθάνε όσον αφορά το μέγεθος, ωστόσο είναι πολύ εκρηκτικός όσον αφορά τα «τσιμπήματα» της μπάλας που οδηγούν σε κλέψιμο ή ακόμη και σε απλό deflection. Συνολικά είναι ένας πειθαρχημένος και συγκεντρωμένος αθλητής στο αμυντικό κομμάτι. Έχει σπουδαία αντανακλαστικά όσον αφορά τις βοήθειες. Παίρνει εξαιρετικές αμυντικές τοποθετήσεις και γι’ αυτό κερδίζει αρκετά επιθετικά φάουλ, όντας έξω από το χαμόγελο σε διείσδυση αντιπάλου. Το σημαντικότερο κομμάτι αφορά την ενέργεια. Δεν υπάρχει αμυντική δράση στην οποία να έχει συγκέντρωση και να μην δώσει το 100%. Έτσι τον έμαθε ο κόουτς Πιτίνο. Βλέπετε, μεγάλωσε σε ένα πρόγραμμα, όπου η αμυντική πίεση και κυρίως η επιθετική άμυνα είναι το πάν.
«Η σκληρή άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση».
Από εκεί και έπειτα πρέπει να μιλήσουμε για την άμυνα στο ένας εναντίον ενός. Guard αυτού του μεγέθους είναι αρκετά τρωτά σε αυτές τις καταστάσεις, καθώς έχουν μικρό διασκελισμό και είναι εύκολο να τα προσπεράσουν οι αντίπαλοι τους. Ο Σίβα δε, έχει μεγάλη έκρηξη, χαμηλώνει πολύ και η συνεχόμενη πίεση πάνω στη μπάλα δυσκολεύει αρκετά την απόφαση του επιθετικού. Συνολικά και βάσει του μεγέθους του, είναι ιδιαίτερα ικανός σε αυτό το τομέα.
CONS
Ξεκινώντας από τα σωματομετρικά του χαρακτηριστικά, το ισχυρότερο μειονέκτημα αφορά το μέγεθός του. Κοντός για τη θέση «1», αλλά κυρίως για τη θέση «2», σε συνδυασμό με τα μικρά άκρα του, που παρόλα αυτά ξέρει να χρησιμοποιεί πολύ καλά. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα μικρά χέρια, που του δημιουργούν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της μπασκετικής του θητείας.
Είπαμε πως είναι εξαιρετικός χειριστής, ωστόσο εφόσον πιεστεί κατάλληλα, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευάλωτος και κυρίως σε καταστάσεις που έχει χαλαρώσει. Αρκετά λάθη του προκύπτουν πάνω στο κατέβασμα της μπάλας. Όσον αφορά τη δημιουργία, αρκετές είναι οι φορές που θα προσπαθήσει να πάρει απόφαση στον αέρα.
Σίγουρα, μεγάλο μειονέκτημα αφορά το αριστερό του χέρι. Δείχνει να μην το χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου στα τελειώματα ή στις πάσες, ενώ παρότι επιτίθεται και από τις δύο πλευρές, έχει μεγαλύτερη τάση στο να χτυπάει από δεξιά. Και ενώ από αυτήν την πλευρά θα φτάσει μέχρι μέσα χωρίς να το σκεφτεί και μάλιστα θα επιχειρήσει να σκοράρει με επαφή, από αριστερά αν δεν έχει τελείως ελεύθερο διάδρομο θα επιχειρήσει κάποιο σουτ με ντρίμπλα, όπου είναι αρκετά ασταθής.
Φυσικά, παρότι θα επιτεθεί μέχρι μέσα, έχοντας πολύ δυνατούς ώμους αρκετές φορές θα αποφύγει την επαφή, με σπάσιμο μέσης, αλλαγή κατεύθυνσης κλπ.
Γράψαμε παραπάνω πως για τον Σίβα και το σουτ, η ισορροπία και τα πατήματα παίζουν σπουδαίο ρόλο όσον αφορά την επιτυχία επίτευξης αυτού. Το κομμάτι της ισορροπίας είναι σίγουρα από τα πιο θεμελιώδη και σε όσες καταστάσεις δεν ευνοούν ώστε να αποκτήσει καλή ισορροπία, χάνει μεγάλο μέρος των ικανοτήτων του. Όσον αφορά τα περάσματα και τις εκτελέσεις.
Στο αμυντικό κομμάτι υστερεί κυρίως στις καταστάσεις, όπου βρίσκει επαφή και κολλάει στο screen. Έχει χαμηλό μέγεθος και αδυνατεί να αμυνθεί σε μεγαλύτερα κορμιά εφόσον αποκτήσουν πλεονεκτική θέση. Στις αλλαγές προσπαθεί πάντα να βάζει το κορμί του από μπροστά, αρνούμενος την άμεση πάσα στο ψηλό. Χρησιμοποιεί το κορμί του όσο πιο δυνατά μπορεί, αλλά δεν αρκεί αυτό πάντα. Ωστόσο, μην περιμένετε να τον ποστάρουν εύκολα τα αντίπαλα guard. Πολύ δυνατό κορμί για το μέγεθός του.
Ένα ακόμη αρνητικό αφορά την συγκέντρωση. Ενώ κατά τη πλειονότητα των αμυντικών δράσεων θα είναι εκεί που πρέπει, θα υπάρξουν αρκετές φορές που θα έχει πάρει μια κακή προσπάθεια και θα έχει μείνει εκεί μειώνοντας κατά πολύ τη συγκέντρωσή του στα μετόπισθεν.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε για τον Σίβα είναι τα ψυχομετρικά του χαρακτηριστικά. Ήταν ανέκαθεν ηγετικός αθλητής που πάντα έπαιζε με ενέργεια και στις δύο άκρες του παρκέ και μάλιστα προσπαθούσε πάντα να κρατήσει ενωμένο το σύνολο.
Διαβάστε ακόμη…