Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν ταίριαξε ποτέ στον Παναθηναϊκό κι ο Παναθηναϊκός δεν ταίριαξε ποτέ στον Δημήτρη Πρίφτη. Διαφορετικά τα μεγέθη, διαφορετικές κι οι νοοτροπίες. Γράφει ο Άρης Αντωνόπουλος.
Παρακολουθώντας κάθε λεπτό από κάθε παιχνίδι του Παναθηναϊκού (και) αυτή τη σεζόν, ομολογώ πως έκανα ασκήσεις υπομονής μαζί με χιλιάδες φίλους της ομάδας. Όχι μονάχα για όλα όσα βλέπαμε εντός του παρκέ, αλλά και για όσα βλέπαμε κι ακούγαμε έξω από αυτό δια στόματος Δημήτρη Πρίφτη.
Ο πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού δεν ταίριαξε ποτέ στην ομάδα. Ήρθε με περγαμηνές, στηρίχθηκε όσο ελάχιστοι, απήλαυσε το προνόμιο της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων σε μεταγραφικό επίπεδο και όχι μόνο και μερικούς μήνες μετά το «πράσινο» στρατόπεδο θυμίζει… Περλ Χάρμπολ μετά την ξαφνική εισβολή των Ιαπώνων ιπτάμενων καμικάζι. Καμμένη γη.
Το πιο εξοργιστικά απίθανο; Το γεγονός πως αυτή την καμμένη γη, που δεσπόζει στο ΟΑΚΑ, ο ίδιος ο Έλληνας τεχνικός όχι μόνο την δικαιολογούσε διαρκώς, αλλά φαινόταν να έχει συμβιβαστεί πλήρως με την ύπαρξή της. Πενιχρό μπάτζετ, πολλοί τραυματισμοί, ατυχία, ο Νέντοβιτς που «μπήκε» αργά, ο Παπαπέτρου που πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, προπονήσεις δίχως παίκτες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μονάχα μερικές από τις καταστάσεις που επικαλούταν διαρκώς ο 52χρονος προπονητής για να πείσει τους οπαδούς, μα κυρίως τον εαυτό του, ότι εξωγενείς παράγοντες έχουν δημιουργήσει την καμμένη γη του Αμαρουσίου. Μόνο ο… ανάδρομος Ερμής δεν επιστρατεύτηκε για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Παρόλα αυτά, οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι στην κρίση μας. Πράγματι, ο Δημήτρης Πρίφτης κλήθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία σε όλα τα επίπεδα, αλλά και να διαχειριστεί ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν. Γι΄αυτή του τη διαχείριση, όμως, κρίθηκε, εν συγκρίσει με την πορεία και την απόδοση άλλων ομάδων με παρόμοια προβλήματα και οικονομικά μεγέθη.
Ουσιαστικά, ο Δημήτρης Πρίφτης, όντας παγιδευμένος σε μια δίνη δικών του επιλογών, χάθηκε στον χωροχρόνο των συγκυριών και των δικαιολογιών. Ποτέ του δεν απέπνευσε προς τα έξω σιγουριά κι αυτοπεποίθηση. Οπότε, ο καθείς μπορεί να κατανοήσει και να καταλάβει τι συνέβαινε… εντός. Και αυτά που συνέβαιναν ή μάλλον… δεν συνέβαιναν εντός, καθρεφτίστηκαν πλήρως και αδέκαστα στο παρκέ από τον Σεπτέμβριο ως και σήμερα.
Οι δηλώσεις και οι ακατάσχετες δικαιολογίες
Σε κανένα χρονικό σημείο της θητείας του στο ΟΑΚΑ δεν κατόρθωσε να παρουσιαστεί εξωστρεφής. Ναι, κι η εξωστρέφεια είναι μέρος της δουλειάς. Ξεκίνησε τη σεζόν, με την περιβόητη δήλωση «δεν έχουμε σταρ, δεν είμαστε ομάδα χόλιγουντ», η οποία τότε έμοιαζε ως αποτέλεσμα υπέρμετρης ταπεινοφροσύνης, αλλά εν τέλει φάνηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο από υπέρμετρη… μιζέρια. Μάλιστα, είχε προηγηθεί η τοποθέτησή του στην κάμερα της ΕΡΤ, αμέσως μετά τη φιλική νίκη επί της Εφές στο ΟΑΚΑ. «Κι εμείς είχαμε κάποια θέματα να διαχειριστούμε. Είχαμε του Νέντοβιτς, είχαμε τον αρχηγό έξω. Νομίζω είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, να λέμε κουβέντες. Σιγά-σιγά», τόνιζε τότε ο ίδιος. Έκτοτε ως και σήμερα, οι ίδιες δικαιολογίες έκαναν συχνά – πυκνά την εμφάνισή τους.
Περί τα μέσα Οκτωβρίου, ο Δημήτρης Πρίφτης επικαλείται την… σκληράδα της Basket League για να δικαιολογήσει την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Άρη, αλλά και τις συνεχείς προβληματικές εμφανίσεις απέναντι σε ομάδες με πενιχρό και υποπολλαπλάσιο μπάτζετ απ’ αυτό των «πράσινων». «Σε πολλά κομμάτια δεν είμαστε καλοί. Το θέμα είναι ό,τι λίγο κάνουμε, να το κάνουμε με μια πιο σταθερή μορφή, είτε είναι επίθεση, είτε είναι άμυνα. Προφανώς και δεν έχουμε ξεκινήσει όσο καλά θα θέλαμε. Αυτό που είπα περί σκληρής λίγκας αποδεικνύεται από την ήττα που κάναμε στον Άρη. Σήμερα είδατε ένα σκληρό παιχνίδι στο Ιβανόφειο, χθες άλλο ένα σκληρό παιχνίδι ΑΕΚ – Άρης. Και δυστυχώς στην Ευρωλίγκα έχουμε ένα πολύ κακό πρόγραμμα να διαχειριστούμε, κατά το οποίο δεν μπορέσαμε να… κλέψουμε κάποια εκτός έδρας νίκη. Παλέψαμε στη Μπασκόνια κι ας πούμε πως παλέψαμε με στη Μακάμπι για 10 λεπτά». Πραγματικά, τι να πρωτοκρατήσει κανείς… Τη… σκληρή λίγκα με τις ομάδες με τα πενιχρά μπάτζετ και τα πάμπολλα οικονομικά προβλήματα, τη νοοοτροπία του… λίγου που πρέπει να λαμβάνει σταθερή μορφή, τις δικαιολογίες περί προγράμματος στην Ευρώπη, τα παραδείγματα για παιχνίδια του Ηρακλή και του Άρη, τη νοοτροπία… κλεψιάς νικών ή το ότι θεωρήθηκε… πάλη το γεγονός πως η ομάδα έπαιξε υποτυπώδες μπάσκετ για περίπου 10 λεπτά στο Ισραήλ;..
23 Νοεμβρίου 2021. Ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει μέσα στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό. Ο Δημήτρης Πρίφτης, μετά το μεγάλο «διπλό» λέει μεταξύ άλλων… «Σήμερα παίξαμε σαν σοβαρή και μεγάλη ομάδα, κάτι που δεν κάνουμε συχνά τον τελευταίο καιρό και θα πρέπει να το βελτιώσουμε». Λίγες ημέρες πριν είχαν προηγηθεί ακόμη μερικές αναφορές σε… ιώσεις και απουσίες τραυματιών, όπως οι Ουάιτ, Σαντ-Ρος και Παπαπέτρου μετά τα ματς με Λαύριο και ΠΑΟΚ. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις… «Ναι, είχαμε πολλά προβλήματα, είχαμε κολλήσει όλοι, τα χρειαζόμαστε αυτά τα ματς» με Απόλλωνα Πάτρας. «Έχουμε να διαχειριστούμε αρκετά πράγματα. Μικροτραυματισμούς από κάποιους παίκτες που ήδη παίζουν. Κάποιους παίκτες που ήρθαν από τραυματισμό, όπως ο Παπαγιάννης. Προφανώς και τον Γιόβιτς πρέπει να τον φροντίσουμε. Και τον Νέντοβιτς, που τον βάλαμε αρκετή ώρα σήμερα, δείγμα της δυσκολίας του παιχνιδιού», μετά από νίκη με… εκατοστάρα σε ματς της Basket League στις 30/1, ενώ παράλληλα διαμήνυε με… περίεργο τρόπο ότι θέμα Χουγκάζ δεν υπάρχει, φεύγοντας μακριά από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ… κακήν κακώς, με τον νεαρό Έλληνα παίκτη να εντάσσεται στον Παναθηναϊκό λίγες ημέρες αργότερα.
Κι όμως, δεν τελειώνουμε εδώ. Ακολουθεί ακόμη μια αναφορά σε αρρώστιες και μικροτραυματισμούς στις 13/3, έπειτα από νίκη επί του Περιστερίου. Δηλαδή, ακόμη και μετά από θετικά αποτελέσματα σε παιχνίδια που η νίκη θεωρείται αυτονόητη, ο Δημήτρης Πρίφτης, είπε… «Και σήμερα κάποια παιδιά, όπως ο Έβανς που είναι σχεδόν άρρωστος, κάποιοι άλλοι έχουν μικροτραυματισμούς… Ήταν πολύ δύσκολη όχι μία εβδομάδα, αλλά δύο εβδομάδες», για να προσθέσει μετά την πρόσφατη νίκη επί του Κολοσσού για τη θέση «1»… «Σαφώς και πονάει. Μας λείπει ο Γιόβιτς πάρα πολύ, αναγκαστήκαμε να φύγει ο Πέρι για διάφορους λόγους, μας λείπει ο Μποχωρίδης και ουσιαστικά προσπαθούμε να την καλύψουμε εκ των έσω».
Πλέον, φτάνουμε στο κύκνειο άσμα. Στις δηλώσεις Πρίφτη μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της διαλυμένης ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια, αλλά και στη μνημειώδη τοποθέτησή του στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. «Δύσκολο παιχνίδι και δύσκολη ατμόσφαιρα για να συγκεντρωθείς», έπειτα από ένα ματς που στο γήπεδο υπήρχαν μερικοί οργανωμένοι οπαδοί της Ένωσης που απλώς έκαναν περισσότερο θόρυβο απ’ ότι συνήθως, για να αποχωρήσει απαντώντας στα όρια της αγένειας «Είναι, είναι, ναι…» στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, που τον ρώτησε αν ο ρυθμός της ομάδας του ήταν αυτός που ήθελε.
Παρατηρείται, λοιπόν, ότι συντίθεται ένα «κοκτέιλ» μιζέριας, δικαιολογιών και χαμηλής αυτοπεποίθησης, τόσο μέσω δηλώσεων, όσο και με τη γλώσσα του σώματος. Διότι καλώς ή κακώς, ένας προπονητής εκτός από τεχνικός, καλείται να είναι και ψυχολόγος.
Η δικαιολογία του μπάτζετ
Από την ημέρα που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε την αποστασιοποίησή του από την καθημερινότητα της ομάδας και έθεσε προς πώληση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έναντι 25 εκ. ευρώ, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα, τα οποία βραχυπρόθεσμα δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να επηρεαστούν από κανέναν, πλην ενός: του μεγαλομετόχου.
Το σημαντικότερο δεδομένο, λοιπόν, είναι το εξής: Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένο και εξαιρετικά περιορισμένο μπάτζετ. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αύριο, ούτε μεθαύριο, ούτε σε δύο μήνες. Ούτε θα αλλάξει αν εγώ ή εσείς που διαβάζετε τούτες τις αράδες, αρχίσουμε τα αναθέματα και όλα τα συναφή προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Το ζήτημα το φλέγον, αυτό που τώρα απασχολεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σύλλογος, μέχρις ότου αλλάξει σελίδα ιδιοκτησιακά, όπως ανέφερε κι ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, θα διατηρηθεί αξιοπρεπής, ανταγωνιστικός και περήφανος. Κι εκεί ο Δημήτρης Πρίφτης απέτυχε παταγωδώς.
Με το περιορισμένο αυτό μπάτζετ, υποσχέθηκε να παρουσιάσει μια ομάδα μαχητών στην άμυνα, που θα είναι ανταγωνιστική στη Euroleague και κόντρα στον Ολυμπιακό. Εν τέλει, παρουσίασε μια ομάδα που ως εκ θαύματος γλίτωσε την τελευταία θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη, που δεχόταν τη μια «90άρα» μετά την άλλη, που έχανε με κάθε τρόπο από τον Ολυμπιακό και που πάσχιζε να νικήσει τις μικρομεσαίες ομάδες της Basket League.
Ο Γιόγκι Φέρελ ήρθε να παίξει ως «1» και έφυγε… νύχτα χωρίς κανείς να καταλάβει γιατί, ενώ πλέον παίζει μια χαρά στη νέα του ομάδα, και οι Φλόιντ και Πέρι αποχώρησαν, για να έρθει στην ομάδα ο Στέφαν Γιόβιτς, ο οποίος εξαιτίας της εκτεταμένης χρησιμοποίησής του από τον Δημήτρη Πρίφτη υπέστη ζημιά στους προσαγωγούς. Πρόκειται για έναν τραυματισμό, για όσους ξέρουν τα στοιχειώδη από αθλητισμό, απότομης υπερπροσπάθειας μετά από μεγάλο διάστημα αγωνιστικής αδράνειας. Συνεπώς, ακόμη και με αυτό το μπάτζετ, αλλαγές έγιναν αρκετές, αλλά απέτυχαν όλες.
Κι εκτός των άλλων, η συζήτηση περί οικονομικών δεδομένων για τη φετινή σεζόν σταματά αμέσως μόλις φέρει κάποιος στη θύμισή του το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Η μοναδική ομάδα που ενδεχομένως έχει μικρότερο μπάτζετ από τους πρωταθλητές Ελλάδος στη Euroleague διέσυρε τους «πράσινους» με σκορ 81-48…
Συμπερασματικά, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο ο υπ’ αριθμόν «ένα» υπαίτιος κι υπεύθυνος των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σεζόν είναι ο Δημήτρης Πρίφτης. Ο οποίος, μάλιστα, αν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ενδεχομένως τα «τοτέμ» του «Εξάστερου», Δημήτρης Διαμαντίδης και Φραγκίσκος Αλβέρτης, να μην είχαν καθαιρεθεί, καθώς ουσιαστικά… πλήρωσαν την ανυπέρβλητη εμπιστοσύνη κι ανοχή τους προς το πρόσωπο του 52χρονου τεχνικού…
Όλες οι μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… παίζουν στο SportJournal.gr!
Διαβάστε ακόμη…