Η σεζόν για τα «τσικό» του «Τριφυλλιού» φτάνει σιγά-σιγά προς το τέλος της και ο Παναγιώτης Αναστόπουλος στέκεται σε τρία νεαρά παιδιά που όχι μόνο κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν φέτος με το τριφύλλι στο στήθος, αλλά έχουν και όλες τις προοπτικές έτσι ώστε να μας απασχολήσουν στο μέλλον.
Οι Παίδες του Παναθηναϊκού κατέκτησαν το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ με 2-0 νίκες κόντρα στο Περιστέρι. Σε ένα αντίστοιχο πλαίσιο βρίσκονται και οι Έφηβοι, οι οποίοι είναι μια «ανάσα» από τον τίτλο, έχοντας και εκείνοι να αντιμετωπίσουν την ομάδα των δυτικών προαστίων. Το «Τριφύλλι», λοιπόν, δείχνει πως διαθέτει μια αρκετά αξιόλογη «δεξαμενή» αθλητών, οι οποίοι με την κατάλληλη δουλειά, προπόνηση και αφοσίωση μπορούν να στελεχώσουν σταδιακά και την ανδρική ομάδα. Ποιοι, όμως, από αυτούς έχουν ξεχωρίσει;
Πριν ξεκινήσουμε, πάντως, την ανάλυση, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το παρακάτω άρθρο αφορά καλαθοσφαιριστές που δεν έχουν πάρει ως τώρα το βάπτισμα του «πυρός» από τον Δημήτρη Πρίφτη, μη έχοντας, κατά συνέπεια, τις εμπειρίες και τις παραστάσεις που διαθέτει, για παράδειγμα, ο Νεοκλής Αβδάλας, ο Εμμανουήλ Δήμου ή ακόμα και ο Αλέξανδρος Σαμοντούροφ, που ήρθε με μεταγραφή από την Ακαδημία ΔΕΚΑ του Νίκου Χατζηβρέττα.
Είναι παιδιά «εκκολαπτόμενα», που δεν έχουν δομήσει το μπασκετικό τους προφίλ στον απόλυτο βαθμό και που πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται και το/τα επόμενο/α έτος/η υπό την αιγίδα του υγιούς ανταγωνισμού και άμιλλας, που τους προσφέρει ο νεαρός αθλητισμός.
Εννοώ, λοιπόν, πως το «ταβάνι» του κάθε παιδιού δεν έχει βρεθεί, ούτε και ξέρουμε τις πραγματικές δυνατότητες τους, από την άποψη πως δεν έχουν παίξει ακόμα εναντίον αντρών. Όμως, το υπάρχον ταλέντο τους και τα όσα έχουμε δει στις μικρές κατηγορίες, μας επιτρέπουν να τα θεωρήσουμε σημαντικές «παρακαταθήκες» ενόψει των σεζόν που έρχονται.
Πιο συγκεκριμένα:
Γιάννος Αβδάλας
Αρχίζουμε με τον αδερφό του 16χρονου Νεοκλή, τον Γιάννο Αβδάλα. Γόνος του Δημήτρη Αβδάλα, πρώην μπασκετμπολίστα τω Άρη και Σπόρτινγκ, προέρχεται από την παραθαλάσσια Καλαμάτα ’80, στην οποία έκανε τα πρώτα του βήματα. Δείχνοντας από νωρίς ψήγματα των ικανοτήτων του, ο Παναθηναϊκός δεν άργησε να τον εντοπίσει και να τον πάρει, μαζί με τον μικρό Νεοκλή, στις δικές του Ακαδημίες το 2019. Και από ό,τι φαίνεται, έπραξε σωστά.
Βλέποντας τον κόσμο από τα 194 εκατοστά, ο Γιάννος είναι ένα επειδή που κάνει «μπαμ» ότι έχει γεννηθεί για να παίζει μπάσκετ. Όντας ένας τρομερά αλτικός γκαρντ, με έφεση στα κλεψίματα και συνεπής στον τομέα των μπλοκς, έχει κατορθώσει να αποτελεί έναν εκ των πρωτεργατών της φετινής εξαιρετικής πορείας του εφηβικού του Παναθηναϊκού, που αυτή τη στιγμή «παλεύει» για τον τίτλο του πρωταθλητή απέναντι στο Περιστέρι.
Στα επιτεύγματα του, πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως έχει κληθεί αρκετές φορές στην Εθνική μας ομάδα (στα αντίστοιχα ηλικιακά κλιμάκια), καθώς επίσης και πως πέρσι, όντας στην κατηγορία των Παίδων, πήρε από το… χεράκι τον Παναθηναϊκό και, σε συνεργασία με τον Εμμανουήλ Δήμου, έφερε το Κύπελλο στο Σύλλογο, πραγματοποιώντας τρομερή εμφάνιση (16 πόντους, 10 ριμπάουντ). Αναμφίβολα, πολύ θετικά τα έως τώρα στοιχεία του Γιάννου!
Σανέλ Μπάλα-Καγιού
Περνάμε, τώρα, στον Σενεγαλέζο σέντερ του εφηβικού τμήματος του «Εξάστερου», Μπάλα-Καγιού. Ένα παιδί που μόλις στα 15 του έφυγε αναγκαστικά από τη χώρα του λόγω εμφυλίου πολέμου και ήρθε στην Ελλάδα με μοναδικό όνειρο να ζήσει κάτι διαφορετικό και να ξεκινήσει από το μηδέν, αφήνοντας πίσω του όλες τις δυσάρεστες αναμνήσεις.
Αν και η μεγάλη του αγάπη είναι το ποδόσφαιρο, το ύψος, τα χαρακτηριστικά του και η δύναμη του δε του άφηναν περιθώριο να μην ασχοληθεί με το μπάσκετ. Εντάχθηκε στην Ακαδημία του συλλόγου στα 16 του και μέσα σε δύο χρόνια, η εξέλιξη του είναι πραγματικά απίστευτη. Παρά το γεγονός πως είναι μόλις 2.00 μέτρα (κοντός για τη θέση του σέντερ), η αμυντική του προσήλωση, η ευχέρεια του στο ριμπάουντ και η «ψυχή» που βγάζει στο παρκέ, υπερκαλύπτουν την ενδεχόμενη έλλειψη πλούσιου ταλέντου.
Μάλιστα, πριν κάποιες εβδομάδες, τα προβλήματα τραυματισμών που είχε η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, τον οδήγησαν για προπονήσεις δίπλα σε κορυφαίους αθλητές, όπως ο Νέντοβιτς και ο Παπαγιάννης, έχοντας τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το παιχνίδι του δίπλα σε αυτούς και να βελτιώσει τα αδύναμα σημεία του. Μαζί με το Αβδάλα, και αυτός πρωταγωνιστεί στην πορεία των Εφήβων, θυμίζοντας με τις κινήσεις και το παρουσιαστικό του έναν μικρό… Χάινς (αν μου επιτρέπεται αυτή η παρομοίωση). Δε θα αργήσει κάποια στιγμή και εκείνος να ντεμπουτάρει σε επαγγελματικό επίπεδο.
Ανδρέας Κουστένης
Και κλείνουμε με ένα παιδί που ηλικιακά είναι μικρότερο από τους δύο προαναφερθέντες, αλλά παρά ταύτα έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του με αυτά που κάνει στο παιδικό τμήμα του Παναθηναϊκού.
Ο λόγος γίνεται για τον Ανδρέα Κουστένη, ο οποίος αποτελεί γιο του πρώην μέλους του τεχνικού επιτελείου του Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό, Τζίμι Κουστένη. Έχει ύψος 1.91, αγωνίζεται στις θέσεις 2-3, «ανακαλύφτηκε» στο Περιστέρι και συνήθως, ειδικά όταν δεν παίζει ο Νεοκλής Αβδάλας, είναι αυτός που παίρνει στις «πλάτες» του την ομάδα και την οδηγεί στη νίκη.
Έχει κληθεί αρκετές φορές στο εθνικό μας «συγκρότημα», ενώ αποτελεί μέρος της γενιάς που κατέκτησε δύο συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο της ΕΣΚΑ στους παμπαίδες. Μάλιστα, την περσινή σεζόν είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία στο τουρνουά της Stella Azzura, που έλαβε χώρα στη Ρώμη, ενώ οι περισσότεροι θα τον γνώρισαν από τους 32 πόντους που πέτυχε στον 2ο τελικό των Παίδων κόντρα στο Περιστέρι.
Όσον αφορά τα γνωρίσματα του, διαθέτει γενικότερα μια πρωτόγνωρη έφεση στο σκοράρισμα, έχει δυνατό πρώτο βήμα, ενώ ξεχωρίζει για το δεξί του ντράιβ. Για τη θέση του, μαζεύει αρκετά ριμπάουντ, ενώ, τέλος, αν βρει ρυθμό, μπορεί να απειλήσει και από την περιφέρεια.
Όλες οι μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… παίζουν στο SportJournal.gr!
Διαβάστε ακόμη…