Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε το βράδυ της Κυριακής να επαναλάβει κόντρα στην ΑΕΚ αυτό που της έκανε προ δύο εβδομάδων, φέρνοντας στο γήπεδο της Λεωφόρου μια «άοσμη» ισοπαλία στην πρεμιέρα των Play-Offs. Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος παρουσιάζει τα 8 στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, το τελικό αποτέλεσμα της οποίας σίγουρα δεν ευνοεί το «Τριφύλλι».
Δεν εκμεταλλεύτηκε το γρήγορο προβάδισμα του
Ο Παναθηναϊκός ευτύχησε (και πάλι) να προηγηθεί απέναντι στην ΑΕΚ πάρα πολύ νωρίς στον αγώνα. Η λανθασμένη πάσα του Μήτογλου, έδωσε την ευκαιρία στον Γκατσίνοβιτς να βγάλει μια πολύ έξυπνη ασίστ στον Αϊτόρ, ο οποίος με ένα αριστουργηματικό τελείωμα δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Στάνκοβιτς μόλις στο 4ο λεπτό της «συνάντησης».
Ωστόσο, από εκεί και έπειτα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και με τον πιο ομαλό τρόπο για το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η ΑΕΚ ίσως να «πάτησε» πάνω στον «πληγωμένο» εγωισμό της, με συνέπεια να ανεβάσει στροφές και να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο για όλο το υπόλοιπο ημίχρονο ως και το 60′ περίπου.
Είναι δεδομένο πως τόσο οι παίκτες όσο και ο κόουτς περίμεναν ότι το ντέρμπι της Κυριακής δεν επρόκειτο σε καμία των περιπτώσεων να είναι τόσο εύκολο όσο αυτό της 27ης Φεβρουαρίου. Οπότε, κανονικά θα έπρεπε να είναι υποψιασμένοι για μια καλύτερα διαβασμένη και πιο πονηρεμένη ΑΕΚ συγκριτικά με αυτή του Αργύρη Γιαννίκη. Η άμεση οπισθοχώρηση και τα κενά που άφησε ο Παναθηναϊκός στην άμυνα του δυστυχώς στοίχισαν, με τους «κιτρινόμαυρους» να σπαταλούν μια σωρεία ευκαιριών για να φύγουν ακόμα και με τη νίκη από τους Αμπελόκηπους.
Καλώς ή κακώς, έτσι όπως τα έκανε η ομάδα στην κανονική διάρκεια με τις 10 ήττες, είναι υποχρεωμένη να ελαχιστοποιήσει τα λάθη της, αν θέλει να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη
νέα σεζόν μέσω του Πρωταθλήματος.
Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω φέτος ο Διούδης…
Η τωρινή αποτελεί ξεκάθαρα την πιο μέτρια σεζόν του Σωκράτη Διούδη με τα «πράσινα», σε αυτή την τετραετή παρουσία του στην ομάδα. Κάτι το άγχος του ανταγωνισμού με τον Μπρινιόλι, κάτι η μη βελτίωση των αδυναμιών του ως τερματοφύλακας (βλ. παιχνίδι με τη μπάλα κάτω, έξοδοι), δεν έχουν βοηθήσει τον πρώην ποδοσφαιριστή του Άρη να εξελιχθεί και να αναβαθμιστεί κάτω από τα γκολπόστ.
Στο ματς της Κυριακής, ο Διούδης φέρει μεγάλη ευθύνη σε πολλές από τις επικίνδυνες φάσεις της ΑΕΚ. Η άστοχη έξοδος του στο σουτ του Τσούμπερ στην αρχή, η… ασίστ του στον
Αραούχο, που ευτυχώς δεν την εκμεταλλεύτηκε ο Αργεντινός, καθώς επίσης και η ασταθής επέμβαση του στην κεφαλιά του φορ της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, που ναι μεν επέτρεψε στον Μήτογλου να σκοράρει εν συνεχεία ανενόχλητος, αλλά από θέση οφσάιντ, είναι ορισμένα στοιχεία που έκαναν τους φίλους του Παναθηναϊκού να «καρδιοχτυπήσουν».
Βέβαια, το κερασάκι στην «τούρτα» ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν η τραγική του έξοδος οδήγησε σε πέναλτι πάνω στον «Τσίνο», το οποίο ο Άμραμπατ
εκτέλεσε εύστοχα για το 1-1. Σε πολύ κακή μέρα ο Έλληνας κίπερ, κάτι που ενδεχομένως να σημάνει και την επανενεργοποίηση του Μπρινιόλι ενόψει Άρη.
Έλειψε ο Βέλεθ
Δεν είναι ότι ο Σάρλια έκανε κακό παιχνίδι ή υπέπεσε σε κάποιο σοβαρό σφάλμα, απλώς ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ίδια «σκληράδα» στην αμυντική του λειτουργία, όπως συμβαίνει με την ταυτόχρονη παρουσία των Σένκεφελεντ και Βέλεθ στο τερέν. Είναι αρκετές οι φορές που είτε ο Αραούχο είτε ο Τσούμπερ έφευγαν στην πλάτη της άμυνας (κάπως έτσι ήρθε και το
κερδισμένο πέναλτι) ή που στην πίεση της ΑΕΚ πάνω στα στόπερ του Παναθηναϊκού, χανόταν η μπάλα. Το γεγονός αυτό οδήγησε εν πολλοίς και στις 13 τελικές προσπάθειες που κατέγραψαν οι φιλοξενούμενοι, εκ των οποίων όμως οι 4-5 ήταν άξιες λόγου.
Σίγουρα, πάντως, ο Κροάτης στόπερ είχε και ορισμένες καθοριστικές επεμβάσεις, όπως αυτή στο σουτ του Αραούχο προς το τέλος του αγώνα, οι οποίες του δίνουν κάποια συν. Όμως,
αδιαμφισβήτητα, κάνει «μπαμ» πως είναι ένας παίκτης με χτυπητές αδυναμίες, που δε μοιάζει ικανός να τις βελτιώσει. Θετική η παρουσία και των δύο στο ντέρμπι, όμως με την προσθήκη του Βέλεθ, σίγουρα η άμυνα θα είναι αδιαπέραστη.
Σε ρηχά νερά ο Σάντσες
Μετά από αρκετό καιρό, κάτω του μετρίου ήταν και ο Αργεντινός δεξιός μπακ του Παναθηναϊκού, Φακούντο Σάντσες. Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής αντιμετώπισε σοβαρά ζητήματα τόσο με τον Τσούμπερ όσο και με τον Άμραμπατ, οι οποίοι εντόπισαν τα μειονεκτήματα του και δε τον άφησαν σε… χλωρό κλαρί. Άλλωστε, η πνευματική ανετοιμότητα του και η έλλειψη καθαρού μυαλού φάνηκαν χαρακτηριστικά στις εκτελέσεις πλαγίου του, στις οποίες καθυστερούσε σε εκνευριστικό βαθμό. Για πρώτη φορά, λοιπόν, είχε βάση και λογική η αλλαγή του στην επανάληψη, με τον Γιάννη Κώτσιρα να παίρνει τη θέση του και να αναζωογονεί κατά κάποιον τρόπο τη δεξιά πτέρυγα.
«Όαση» από τα αριστερά ο Χουάνκαρ
Σε αντίθεση με τον Σάντσες, ο Ισπανός αριστερός οπισθοφύλακας, Χουάνκαρ, ήταν για ακόμα μία φορά χάρμα ειδέσθαι. Πέραν του γεγονότος πως είναι ο παίκτης που κλέβει τη μπάλα για το 1-0, η γενικότερη παρουσία του στο γήπεδο ενέπνεε ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Συνεχή ανεβάσματα στην πλάτη του Αϊτόρ, ακούραστος στις επιστροφές του στην άμυνα και θετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Δεν άφησε την ΑΕΚ να βγάλει αρκετές επιθέσεις από την πλευρά του, ενώ παράλληλα «εξολόθρευσε» για δεύτερη συναπτή φορά τον Λιβάι Γκαρσία, που ήρθε από τον πάγκο. Θα είναι πολύ κρίμα να χαθεί αυτός ο παίκτης το καλοκαίρι ως ελεύθερος, μιας και η ομάδα αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να βρει έναν τόσο αξιόπιστο μπακ
σε τέτοιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Δε δούλεψε το δίδυμο Κουρμπέλης-Πέρεθ
Εξαιτίας της ανετοιμότητας των Βιγιαφάνιες και Μαουρίσιο, οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει από τραυματισμούς, καθώς επίσης και της τιμωρίας του Αλεξανδρόπουλου (είχε συμπληρώσει κίτρινες κάρτες), ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναγκάστηκε να κατεβάσει την ομάδα με δύο παλαιάς κοπής «6αρια» στο χώρο του άξονα.
Όμως, η έλλειψη χημείας μεταξύ τους, αλλά και τα ίδια καθήκοντα που έχουν μάθει να επιτελούν στη διάρκεια της καριέρας τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο, έδωσαν την ευχέρεια στην ΑΕΚ να πάρει τα «σκήπτρα» στο κέντρο, το οποίο αποτελούνταν από τους Μάνταλο, Σιμόες και… Χατζησαφί (φυσική του θέση το αριστερό μπακ). Ειδικά, αν συνυπολογίσουμε και την κούραση του Κουρμπέλη, ο οποίος δεν είναι ακόμα έτοιμος για 90λεπτο, καταλαβαίνει κανείς πως η ομάδα έμεινε αβοήθητη στη μεσαία γραμμή.
Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον εξαιρετικό για όσο έπαιξε Γκατσίνοβιτς να κατεβαίνει πολύ χαμηλά για να πάρει μπάλα και να κουράζεται χωρίς λόγο. Πρέπει άμεσα ένας εκ των αρχηγού ή Πέρεθ να μείνει εκτός ενδεκάδας ενόψει «Κλεάνθης Βικελίδης», αν θέλει ο Παναθηναϊκός να παίξει πιο ορθολογικά.
Άφαντος ο Καρλίτος
Καμία σχέση με τον φορ που βλέπαμε ως το Δεκέμβριο και που μας είχε συνηθίσει στο να «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα. Ανήμπορος να κρατήσει τη μπάλα στην κατοχή του κόντρα στον υψηλόσωμο Μήτογλου και τον δυναμικό Τζαβέλλα, ενώ παράλληλα δεν έμοιαζε ορεξάτος να κατέβει χαμηλά στο κέντρο για να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας, με σκοπό κιόλας να εγκλιματιστεί στο παιχνίδι. Ο τρόπος που επιλέγει πλέον να παίξει ο Παναθηναϊκός δεν ταιριάζει στον soft Καρλίτος, ο οποίος αρέσκεται περισσότερο στο να ντριμπλάρει πάρα να παίζει δυνατά. Τελείως ντεφορμέ στο νέο έτος, κάτι που πρέπει να διορθώσει άμεσα.
Σωστές οι αλλαγές στη μία ώρα
Με τον Γιοβάνοβιτς να βλέπει το «Τριφύλλι» να μη μπορεί να περάσει το κέντρο στο πρώτο τέταρτο της επανάληψης, έκρινε πολύ ορθά κατ’ εμέ να ρίξει στον αγωνιστικό χώρο τους Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες και Κώτσιρα. Και αν ο Έλληνας δεξιός μπακ δεν έκανε τόσο αισθητή την παρουσία του, οι άλλοι δύο, σε συνδυασμό και με τον Χατζηγιοβάνη που είχε μπει στην
ανάπαυλα, άλλαξαν λίγο το ρυθμό του αγώνα.
Ο Αργεντινός μέσος χρησίμευσε στο να καταφέρει ο Παναθηναϊκός να κυκλοφορήσει καλύτερα τη μπάλα, ενώ ο «Μάου», με την εμπειρία και την ποιότητα του, «κέρδισε»
αρκετές μονομαχίες και φάουλ από τους αντιπάλους του, «σπάζοντας» το μομέντουμ τους. Ουσιαστικά, οι δύο αυτοί Λατινογενείς ποδοσφαιριστές, μαζί με την ενέργεια και την όρεξη του Τάσου, ισορρόπησαν την αναμέτρηση και έκαναν το 1-1 να μοιάζει με ένα δίκαιο αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας.
Όλες οι μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… παίζουν στο SportJournal.gr!
Διαβάστε ακόμη…