Τα νέα μέτρα για τα γήπεδα που επιβάλλουν… σχεδόν λουκέτο, πλήττοντας πρωτίστως τους “μεγάλους”, καθιστούν αναγκαίο πλέον και τον επαναπροσδιορισμό του ποσοστού που παίρνουν οι ομάδες από το στοίχημα.
Από σήμερα κιόλας τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν -και- τα γήπεδα κι επιβάλλουν να υπάρχει πληρότητα μόλις 10% στα γήπεδα και μέγιστο αριθμό φιλάθλων στις εξέδρες τους 1.000. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, βασικά όχι εμείς, αλλά η κυβέρνηση, ουσιαστικά πρόκειται για “λουκέτο”!
Το πόσο μη εφαρμόσιμο είναι το εν λόγω μέτρο, έχει αναλυθεί ήδη εκτενώς, εξ ου και η συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης (30/12) αντιπροσωπεία της Superleague με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Πώς να αποφασίσεις ποιοι από τους χιλιάδες που έχουν ΗΔΗ πληρώσει εισιτήριο διαρκείας, θα μπουν για να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι; Αυτό είναι το πλέον βασικό πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή, πέρα από την ξεκάθαρη στοχοποίηση του αθλητισμού, παρ’ ό,τι πρόκειται για χώρο στον οποίο εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι.
Αυτό βέβαια είναι ένα ζήτημα και η τεράστια οικονομική ζημιά για τις ομάδες ένα άλλο. Ή πιο σωστά όχι άλλο, μία διαφορετική πτυχή του ίδιο μείζονος προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει μαζικά ο αθλητισμός. Όλοι οι σύλλογοι συντεταγμένα.
Οικονομική ζημιά είπαμε; Ναι, σαφώς είναι μεγάλο το πλήγμα για όλους, ωστόσο είναι αυτονόητο κι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς πως οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες για τις ομάδες που μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο στο γήπεδό τους κι εκείνες που έχουν τα μεγαλύτερα μπάτζετ, ήτοι έχουν ήδη ξοδέψει -και συνεχίζουν να το κάνουν- σημαντικά ποσά για να στήσουν τα ρόστερ τους και βλέπουν τα έσοδά τους να καταποντίζονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Ήτοι το ταμείον θα γίνει… πολύ μείον στο τέλος της σεζόν!
Επιβεβλημένος ο επαναπροσδιορισμός του ποσοστού από το στοίχημα
Ποιες είναι αυτές οι ομάδες; Κι αυτό προφανές. Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και σε δεύτερο χρόνο ο Άρης. Θα πρέπει λοιπόν για όλες αυτές τις ομάδες που “μάτωσαν” περισσότερο οικονομικά το καλοκαίρι και θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα να έχουν και ένα πιο δίκαιο ανταποδοτικό όφελος. Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός εκεί που θα έδινε τρία μεγάλα ματς (με Άρη, Ολυμπιακό, ΑΕΚ) σε sold out γήπεδο στον β’ γύρο, τώρα θα έχει μόλις 1000 φιλάθλους κι αυτοί μάλιστα μεταξύ των κατόχων διαρκείας.
Όπου “ανταποδοτικό όφελος” βάλτε δίπλα τη φράση “ποσοστό από το στοίχημα”. Οι 14 ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 για παράδειγμα θα λάβουν από 1,5 εκατ. ευρώ. Πόσο δίκαιο είναι όμως να εισπράξουν τα ίδια χρήματα ο Ολυμπιακός και ο Απόλλων Σμύρνης; Ο Παναθηναϊκός και η Λαμία; Η ΑΕΚ και ο ΠΑΣ Γιάννινα; Ο ΠΑΟΚ και ο Βόλος;
Δήλωσαν μήπως το ίδιο μπάτζετ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ή κόβουν τα ίδια εισιτήρια και θα έχουν την ίδια οικονομική ζημιά; Ακόμη και το συγκεκριμένο ζήτημα βέβαια να μην έμπαινε στην εξίσωση, είναι προφανές πως τα παιχνίδια των “μεγάλων” είναι αυτά που συγκεντρώνουν και τους μεγαλύτερους τζίρους από τους παίκτες του στοιχήματος. “Ok”, σε περιόδους… κανονικότητας μπορεί να αγνοείται αυτό το δεδομένο και να ισομοιράζονται τα χρήματα ώστε να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και οι λεγόμενοι “μικρομεσαίοι”. Πλέον όμως άρχισε εκ νέου να διαμορφώνεται -και- στον αθλητισμό μία… μη κανονική πραγματικότητα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα πάντα και φυσικά το ποσοστό των ομάδων από το στοίχημα.
Όσο για τα κριτήρια που θα μπορούσαν να μπουν; Τα μπάτζετ που δηλώνουν οι ομάδες στην ΕΕΑ, η βαθμολογική κατάταξή τους, η εμπορικότητά τους. Ενδεχομένως κι άλλοι παράγοντες Όλα αυτά είναι συζητήσιμα. Το δεδομένο όμως είναι πως η νέα κατάσταση δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο και το ποσοστό από τα στοιχηματικά κέρδη που έχει θεσπιστεί.