Η Κυριακή Γαλάνη έφορος του τμήματος άρσης βαρών των «Πρασίνων» και μέλος της διοίκησης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αναλύει στο SDNA το πλάνο που οδήγησε στην πρώτη πρωτιά του συλλόγου στις γυναίκες.
Μία επταετία με πολύ μεράκι και σκληρή δουλειά φέρνει τον Παναθηναϊκό στη θέση του πρωταθλητή Ελλάδας στην άρση βαρών γυναικών και δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες για το μέλλον της συλλόγου, όπως τονίζει η βετεράνος του αθλήματος, πρώην ομοσπονδιακή προπονήτρια και έμπειρη διεθνής κριτής: «Η διάκριση αυτή είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπάθειας ώστε ο Παναθηναϊκός να είναι πάντα πρωταγωνιστής.
Πίσω από την τελευταία επιτυχία του συλλόγου μας, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία του πανηγυρίζει πρωτάθλημα στις γυναίκες κρύβεται ο Κώστας Σαλπιγγίδης και οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουμε. Ο αρχιπροπονητής του Παναθηναϊκού το 2014, κατάφερε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και από το μηδέν κυριολεκτικά, να μαζέψει παιδιά, να τα γυμνάσει σε μία μικρή αίθουσα κάτω από Θύρα 1 του Γηπέδου της Λεωφόρου και σήμερα να παρουσιάζει μία ομάδα που έχει όλο το μέλλον μπροστά της!
Είμαι 35 χρόνια στην άρση βαρών, έγινα η πρώτη γυναίκα διεθνής κριτής Α’, έπειτα από 17 χρόνια στη θέση της ομοσπονδιακής προπονήτριας με τον Γιάννη Κατσαϊδώνη και τον Χρήστο Ιακώβου, εγκατέλειψα την προπονητική λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και συνέχισα να υπηρετώ το άθλημα που αγαπώ από τη διοίκηση της ΕΟΑΒ.
Η απαξίωση των τελευταίων ετών με απογοήτευσε και έτσι προτίμησα να δουλέψω με ανθρώπους με όραμα γι’ αυτό και από το 2018 είμαι μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού, επί προεδρίας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ενώ από το 2020 είμαι και στη διοίκηση του Ερασιτέχνη.
Όταν λέω οικογένεια δεν εννοώ μόνο τον κόσμο που με κάθε ευκαιρία δείχνει την αγάπη του προς τον σύλλογο, ας θυμηθούμε την κίνηση που έκαναν πρόσφατα συγκεντρώνοντας χρήματα για τον Θοδωρή Ιακωβίδη, αλλά τον πρόεδρο μας τον Τάκη Μαλακατέ και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Βρανόπουλο που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον Ερασιτέχνη».
Αναφορικά με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στο Λουτράκι επεσήμανε: «Ήταν πολύ όμορφο που μετά από τόσο καιρό αγωνιστικής απραξίας συγκεντρωθήκαμε ξανά σε έναν άρτιο χώρο, στον οποίο έχω υπέροχες αναμνήσεις. Επί Ιακώβου κάναμε πάρα πολύ συχνά προετοιμασίες στο συγκεκριμένο καμπ και ως αθλήτρια αλλά και αργότερα ως στενή συνεργάτης του Χρήστου Ιακώβου. Διαθέτει μία κλειστή αίθουσα στην οποία κάναμε 35 άτομα ταυτόχρονα προπόνηση. Χωρίς υπερβολή είναι ένας ιδεατός χώρος που συνδυάζει φύση και ανέσεις για τη φιλοξενία ακόμη και μεγάλων διοργανώσεων, αφού αθλητές και ομάδες έχουν ότι ακριβώς χρειάζονται χωρίς να απαιτούνται μετακινήσεις. Παρότι οι συμμετοχές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εποχές που αγωνιζόμουν εγώ, μπορώ να πω ότι ήταν μία καλή διοργάνωση με τις κοπέλες να πιάνουν τις το μέγιστο των επιδόσεων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία περίοδο που η ελληνική άρση βαρών παρουσιάζει μία ύφεση, ξεχωρίζουν οι γυναίκες. Ανέκαθεν ήταν πιο υπάκουες και αφοσιωμένες στο προπονητικό πρόγραμμα και πιο εργατικές».
Η πρωτιά του γυναικείου τμήματος του συλλόγου ήταν το άθροισμα των προσπαθειών και των αποτελεσμάτων των πρωταγωνιστριών της ομάδας στις οποίες η Κυριακή Γαλάνη αναφέρθηκε ξεχωριστά στην καθεμία: «Η Έλενα Τζατζολάρη έκλεψε την παράσταση στην κατηγορία των 55κ. σε γυναίκες και νέες γυναίκες, κάνοντας δικά της πέντε πανελλήνια ρεκόρ με 78κ. στο αρασέ, 94κ. στο ζετέ , 172κ. στο σύνολο. Πρόκειται για ένα χαρισματικό κορίτσι που ξεκίνησε από το cross fit, όπου την οποία ανακάλυψε ο Χρήστος Ιακώβου και την έσπρωξε στην άρση βαρών.
Η Άννα Σαλπγγίδου, η οποία είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία κορασίδων, αγωνίστηκε στην κατηγορία των 81κ. και με 150κ. στο σύνολο κατέκτησε την πρώτη θέση τόσο στις γυναίκες όσο και στις νέες γυναίκες, δείχνοντας ότι είναι ικανή να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο. Στα 87κ. η Δάφνη Μιχαηλίδου χάρισε στο σύλλογο μία ακόμη πρωτιά με (56κ. αρασέ, 55κ. ζετέ, 111κ. σύνολο).
Στα 59 κ. η πιο μικρή μας αθλήτρια η Γαλήνη Φωτιάδη, παρότι έμεινε εκτός βάθρου καταλαμβάνοντας την 5η θέση στις γυναίκες και την 4η στις νέες γυναίκες έχει όλο το μέλλον μπροστά της, αφού είναι μόλις 17 ετών, ενώ στην ίδια κατηγορία ξεχώρισε η Μαρίνα Κανέλλη, η 22χρονη αρσιβαρίστρια μας που σπουδάζει οδοντιατρική κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε γυναίκες και νέες γυναίκες με 140κ.
Τέλος, η Ήρα Ελευθεράκη στα 76κ. και η Αλεξάνδρα Τσουτσάνη με την 4η και 5η θέση που κατέλαβαν, αντιστοίχως μας βοήθησαν σημαντικά στη γενική βαθμολογία».
Ο Παναθηναϊκός στους άνδρες μπορεί να έχασε τα σκήπτρα στους άνδρες φέτος από τον ΠΑΟΚ, όμως ενισχύει το τμήμα με μία δυνατή μεταγραφή: «Ο Παναθηναϊκός στους άνδρες εντάσσει στο δυναμικό του τον Μανώλη Μαριανάκη και γι’ αυτό οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση και στον κόσμο που στέκονται στο πλευρό των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Αναφορικά με την παρουσία των ανδρών θα ξεχωρίσω φυσικά την κατηγορία των 89κ., όπου ο Θοδωρής Ιακωβίδης κατέκτησε την πρώτη θέση με 334κ., αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μανώλη Μαριανάκη, ο οποίος αγωνίστηκε με τα χρώματα του Κύδωνα Χανίων και με τον οποίο τους συνδέει στενή φιλία.
Στα 102 κ. ο Κώστας Κοντογιάννης, ο οποίος σήκωσε 237κ. κατέκτησε την 3η θέση στους νέους άνδρες και 7η στους άνδρες. Ο Νίκος Σαλπιγγίδης, ανιψιός του προπονητή και αδελφός της Άννας, ο οποίος αγωνίζεται στην Κ-17 του Αχαρναϊκού ως τερματοφύλακας κατέλαβε την 4η θέση στους Νέους Άνδρες με 158κ. Τέλος, στα 102 κ. αγωνίστηκε ο Κώστας Καράγγελης, ο οποίος σήκωσε 239κ. σύνολο καταλαμβάνοντας την 5οη θέση στους άνδρες, να σημειώσουμε ωστόσο ότι η προετοιμασία του ήταν ελλιπής αφού υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Με δεδομένα τα ανωτέρω πιστεύω ότι του χρόνου θα επιστρέψουμε στην κορυφή και στους άνδρες».