Ολυμπιακός – Το στοιχείο που του έλειψε στη Ρωσία | in.gr

0
60

Τα δύο από τα τρία εκτός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της EuroLeague, βρήκαν τους ερυθρόλευκους να ταξιδεύουν στη Ρωσία για να αντιμετωπίσουν τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Το τέλος όμως και των δύο δεν είχε ευτυχή κατάληξη, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να γνωρίζουν ισάριθμες ήττες.

Έτσι μετά από εννέα αγωνιστικές, το ρεκόρ του Ολυμπιακού είναι στο 6-3, με την εικόνα του να διαφέρει στα εντός και τα εκτός έδρας, καθώς στο ΣΕΦ έχει το απόλυτο σε έξι αναμετρήσεις ενώ μακριά από αυτό μετρά τρεις ήττες. Στεκόμενοι όμως στα πεπραγμένα των ερυθρόλευκων επί ρωσικού εδάφους, θα δούμε πως το κοινό σημείο δεν είναι μόνο η διαφορά των πόντων (88-82 από την ΤΣΣΚΑ, 84-78 από τη Ζενίτ), αλλά και ένα στοιχείο που εν τέλει, πέρα από τους αριθμούς, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των αντιπάλων του.

Ήταν θέμα διάρκειας

Ο Ολυμπιακός, αν και νωρίς στη σεζόν, έχει καταφέρει στα περισσότερα παιχνίδια του να κρατά υψηλά τα επίπεδα απόδοσής του καθ΄ όλη τη διάρκειά τους. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη επί ρωσικού εδάφους, με τους ερυθρόλευκους να παίζουν για μια περίοδο στα γνωστά τους στάνταρ και στις υπόλοιπες να βλέπει τις αντιπάλους του να έχουν την υπεροχή στο μεγαλύτερο διάστημα.

Απέναντι στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε ένα υπέροχο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο τον βρήκε προηγούμενο με 25-20, έχοντας 5/6 τρίποντα και 5/6 δίποντα. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ανάλογη αν και φάνταζε δύσκολο να διατηρήσει τα τόσο μεγάλα ποσοστά ευστοχίας, έχοντας στα υπόλοιπα τριάντα λεπτά 4/15 τρίποντα και 15/22 δίποντα.

Μεγάλο πλήγμα αποτέλεσε η αδυναμία περιορισμού του Κλάιμπερν, με τον Αμερικανό φόργουορντ να τελειώνει τον αγώνα με 29 πόντους (6/8 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 8/8 βολές) σε 31΄, με το επί μέρους σκορ της δεύτερης περιόδου (28-13) να κάνει σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά υπέρ της ΤΣΣΚΑ, με τον Ολυμπιακό να παθαίνει ένα επιθετικό και αμυντικό μπλακ άουτ και έτσι το +5 στο 10΄ (20-25) έγινε -10 στο ημίχρονο (48-38).

Στο χθεσινό παιχνίδι με τη Ζενίτ μπορεί να έμενε συνεχώς κοντά στο σκορ, αλλά λύγισε την πιο ακατάλληλη στιγμή από το πιο δυνατό του στοιχείο. Οι ερυθρόλευκοι στηρίζονται στο αμυντικό κομμάτι, αλλά αυτό λειτούργησε μονάχα στη τρίτη περίοδο. Εκεί, το επί μέρους ήταν 14-9 υπέρ τους, με τους Ρώσους να σουτάρουν 3/7 δίποντα και 1/3 τρίποντα και να υποπίπτουν σε 7 λάθη, έχοντας 11 σε όλο τον αγώνα.

Ο Ολυμπιακός προσπέρασε μάλιστα με 58-59 στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου, αλλά ακολούθησε ένα σερί 9-0 από τη Ζενίτ (67-59), που έκανε εν τέλει τη διαφορά. Μπορεί αυτή τη φορά να μην έκανε ένας παίκτης τη «ζημιά», αλλά ήταν ζήτημα τριών, με τους Φράνκαμπ, Λόιντ και Μπάρον να σημειώνουν τους μισούς πόντους για την ομάδα του Πασκουάλ (42 από τους 84).

Η διαφορά στα ποσοστά

Η καλή άμυνα που παίζει ο Ολυμπιακός φαίνεται και από τα πόσοστα των αντιπάλων του στα σουτ που επιχειρούν. Οι ερυθρόλευκοι μετά από εννιά αγωνιστικές τους αναγκάζουν να σουτάρουν με 50% στα δίποντα (3ος) και 28,6% στα τρίποντα (2ος). Παράλληλα διαθέτει και την τέταρτη καλύτερη άμυνα με 72,2 πόντους παθητικό.

Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία στοιχεία πήγαν… περίπατο απέναντι σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ζενίτ, με την «ρωσική αρκούδα» να έχει 20/36 δίποντα (55,6%), 11/28 τρίποντα (39,3%) και 15/17 βολές (88,2%) και την ομάδα από την Αγία Πετρούπολη 22/34 δίποντα (64,7%),, 10/25 τρίποντα (40%) και 10/11 βολές (90,9%).

Πηγή