Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μιλά στο SDNA για το σπουδαίο πρότζεκτ του καινούργιου γηπέδου που δίνει όραμα στην oικογένεια του Άρη, αλλά και σε ολόκληρη την πόλη.
Να αφήσουν στο συρτάρι τα οπαδικά τους φρονήματα και να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να δημιουργηθεί το καινούργιο γήπεδο του Άρη για το καλό της Θεσσαλονίκης είναι το σύνθημα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρου Λεκάκη.
Μιλώντας στο SDNA, o κ. Λεκάκης δίνει την πρώτη εικόνα από το που βρίσκονται τα πράγματα αναφορικά με το πρότζεκτ του νέου σταδίου των «κιτρινόμαυρων» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να φύγει η ομάδα από το «Κλεάνθης Βικελίδης» αν δεν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των οικοπέδων με τον ΟΑΕΔ.
Παράλληλα, το στέλεχος του κεντρικού δήμου της πόλης μιλά για τη χρηματοδότηση του σπουδαίου εγχειρήματος και τους στόχους που τίθενται με την περάτωσή του ενώ εξάρει την επιθυμία όλων όσοι έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής, να δουλέψουν αρμονικά και σε κοινή γραμμή.
Μάλιστα, ο κ. Λεκάκης μιλά και για το ζήτημα της νέας Τούμπας, υπογραμμίζοντας τη βασική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με ό,τι αφορά την κατασκευή του καινούργιου γηπέδου του Άρη.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Πέτρος Λεκάκης στο SDNA:
Σχετικά με τη συνάντηση για το πρότζεκτ του νέου γηπέδου του Άρη: «Aρχικά υπήρχε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι ετοιμάζεται νέο γήπεδο του Άρη και υπέδειξε την τοποθεσία. Εμείς κάναμε τώρα την πρώτη συνάντηση στην οποία ήτανε οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης (Κωνσταντίνος Ζέρβας) και Πυλαίας-Χορτιάτη (Ιγνάτιος Καϊτεζίδης), η Περιφέρεια (Απόστολος Τζιτζικώστας), ο Αντιπεριφερειάρχης (Πάρις Μπίλιας), ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Άρη (Λευτέρης Αρβανίτης) και ο Θόδωρος Καρυπίδης. Ο ΟΑΕΔ ανταλλάσσει έκταση 160 στρεμμάτων με τα 23 στρέμματα που είναι το ”Κλεάνθης Βικελίδης”. Επιλέξαμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση για να ορίσουμε ποιες θα είναι οι κινήσεις μας, μέχρι τον Φεβρουάριο θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των οικοπέδων και ταυτόχρονα να βγει μία μελέτη, που δεν υπάρχει τώρα, για το γήπεδο.
Αυτό θα είναι 23.000 θέσεων με εμπορικά κέντρα, ξενοδοχείο και διάφορους χώρους αναψυχής που δεν έχει ξαναδεί η πόλη μας. Κερδισμένος από αυτό θα βγει ο δήμος Θεσσαλονίκης γιατί απελευθερώνεται ένα μεγάλο οικόπεδο στο οποίο θα γίνει υπόγειο πάρκινγκ, πλατεία, χώροι άθλησης και ένα μουσείο για τον Άρη. Ουσιαστικά απελευθερώνεται σε κεντρικό σημείο της πόλης ένα μεγάλο οικόπεδο που αν αυτό το βάλουμε μαζί με όσα γίνονται στη Νέα Ελβετία που γίνεται ολόκληρη ανάπλαση γιατί θα είναι εκεί ο τερματικός του μετρό, δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου και οξυγόνου σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συναντίληψης όλων των αρμοδίων, γίνεται μία ομάδα εργασίας όπου θα προταθούν δύο άτομα από κάθε πλευρά, ο Πάρις Μπίλιας θα είναι από την περιφέρεια, ο Λευτέρης Αρβανίτης από τον Ερασιτέχνη, εγώ και ο Δημήτρης Μήτρου από τον δήμο προκειμένου να συζητάμε και να βλέπουμε τα επόμενα βήματα».
Για τη χρηματοδότηση: «H ανάπλαση θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας, και για το ”Κλεάνθης Βικελίδης” αλλά και αντίστοιχα οι περιβάλλοντες χώροι στο νέο γήπεδο του Άρη. Μιλάμε ουσιαστικά για διπλή ανάπλαση, η επένδυση του επενδυτή που θα φτιάξει το νέο γήπεδο και η ευρωπαϊκή επιχορήγηση που καλύπτει όλους τους περιβάλλοντες χώρους».
Για τους στόχους που τίθενται με το νέο γήπεδο: «Ο κόσμος του Άρη αυτή τη στιγμή αποκτά ένα όραμα, το νέο γήπεδο, ένα στολίδι για την ανατολική πλευρά της πόλης, μπορεί να βοηθήσει και τον σύλλογο να μεγαλώσει αλλά βοηθά και τη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος που θα γίνει το γήπεδο δεν είναι κατοικήσιμος ενώ αντίστοιχα μία περιοχή στο κέντρο της πόλης θα αλλάξει 100% τη μορφή της Χαριλάου.
Δεν είναι μόνο ποιοι αγαπάνε τον Άρη αλλά ποιοι αγαπάνε τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή. Οι οπαδικές ταυτότητες μπαίνουν στο συρτάρι. Όπως πρέπει να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟΚ για να δοθεί υπεραξία στην περιοχή εκεί, έτσι ήρθε και η ώρα να κάνει ο Άρης γήπεδο. Μακάρι να έρθει η στιγμή για να κάνει και ο Ηρακλής νέο γήπεδο».
Για τα σχόλια περί… δώρου στον Άρη: «Oποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος και να δει την ιστορία της ανταλλαγής των οικοπέδων, όχι μόνο σε αξία, γιατί είναι πολύ μεγαλύτερη η αξία του οικοπέδου του Ερασιτέχνη Άρη στην Παπαναστασίου από το οικόπεδο το οποίο πηγαίνει, είναι πολλαπλά κερδισμένη η πόλη από αυτήν την ανταλλαγή. Αυτό που μας ενδιαφέρει αποκλειστικά είναι να δούμε πως η Θεσσαλονίκη θα καταφέρει να πάει ένα βήμα μπροστά σε όλους τους τομείς».
Για αντιδράσεις σχετικά με το να φύγει η ομάδα από την περιοχή της Χαριλάου: «Όλοι οι Αρειανοί έχουν συνδεθεί με το γήπεδο και την περιοχή αλλά βλέπω πως υπάρχει ένας ενθουσιασμός από τον κόσμο και μία επιφυλακτικότητα όπως είναι λογικό να υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αυτό συνδέεται με το αν θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει έστω και ένας που θα πει να γίνει ένα βήμα πίσω, ώστε να πραγματοποιηθεί το γήπεδο εκεί. Εγώ ως άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και έξω από συναισθηματισμούς, θεωρώ πως η περιοχή που υπάρχει τώρα το γήπεδο του Άρη δεν ενδείκνυται για γήπεδο ποδοσφαίρου».
Για το που θα αγωνιζόταν ο Άρης μέχρι να ολοκληρωθεί το καινούργιο γήπεδο: «Aν δεν ολοκληρωθεί το καινούργιο γήπεδο, δεν θα πειραχτεί το ”Κλεάνθης Βικελίδης”. Πρώτα θα ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο και μετά θα αρχίσουν οι εργασίες στο παλιό. Υπάρχουν κάποια συνήθη γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά νομίζω πως αυτά μπορούν να λυθούν με τη βούληση της κυβέρνησης που δείχνει ότι θέλει να ολοκληρωθεί αυτό το πρότζεκτ».
Για το αν υπάρχει επιφυλακτικότητα από την οικογένεια του Άρη προς την πολιτεία λόγω του μεγέθους του πρότζεκτ και παρελθοντικών υποσχέσεων που δεν υλοποιήθηκαν: «Θεωρώ πως οι άνθρωποι που ασχολούνται, και από τον Ερασιτέχνη και από την ΠΑΕ, επειδή τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ζυμώσεις για καινούργια γήπεδα σε όλη τη χώρα (ολοκληρώνεται της ΑΕΚ, κολλήματα με αυτό του Παναθηναϊκού, καθυστερήσεις στη νέα Τούμπα), είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός πως μπορεί να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις. Αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πλήρη σοβαρότητα και είναι από τις λίγες φορές που έχουμε βάλει έναν στόχο και συνεργαζόμαστε αρμονικά για να τον πετύχουμε».
Για τις διαφορές στα θέματα των καινούργιων γηπέδων Άρη και ΠΑΟΚ: «Υπάρχει διαφορετική ιστορία για τα δύο γήπεδα, αυτό του Άρη αφορά μη κατοικημένη περιοχή που ετοιμάζεται να το υποδεχθεί ενώ αυτό του ΠΑΟΚ είναι να γίνει στην Τούμπα με τις όποιες δυσκολίες πολεοδομικά (Ειδικό Χωρικό Σχέδιο) και θέλοντας διάφορα επίπεδα εγκρίσεων όντας στον ιστό του δήμου Θεσσαλονίκης. Η μόνη δυσκολία για τον Άρη είναι να ολοκληρωθεί και επίσημα η ανταλλαγή των οικοπέδων για να ξεκινήσει κατευθείαν η διαδικασία».
Για το σημείο που βρίσκονται τα πράγματα αναφορικά με τη νέα Τούμπα: «Το καινούργιο γήπεδο του ΠΑΟΚ βρίσκεται στο τελικό στάδιο και το μόνο που απομένει είναι να ξεκινήσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τις ενέργειες προκειμένου να φτιαχτεί το νέο γήπεδο. Από τον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν βγει όλες οι εγκρίσεις και μάλιστα σε τέσσερα δημοτικά συμβούλια, πλέον περιμένουμε την τελική διαδικασία».