Αυτό το ντέρμπι ΑΕΚ- ΟΣΦΠ που έρχεται, δεν μοιάζει με τα αμέσως προηγούμενα. Δε το λέω για αγωνιστικούς λόγους, αυτό θα φανεί μέσα στο γήπεδο. Είμαστε σε μια περίοδο που η πολεμική του ΟΣΦΠ σε βάρος της ΑΕΚ, έχει ενταθεί σε ακραία επίπεδα. Αυτό κάνει μια μεγάλη διαφορά. Η πολεμική ποτέ δεν σταμάτησε εδώ και πέντε χρόνια που η αποκλειστικότητα του ελέγχου της ΕΠΟ χάθηκε, τώρα όμως είναι ένα ντέρμπι που μετά από καιρό βρίσκει τις δύο ομάδες κοντά στη βαθμολογία. Το timing όλης αυτής της ιστορίας με την ΕΠΟ λοιπόν, δεν είναι τυχαίο και προσωπικά το εντάσσω στα πλαίσια της… προετοιμασίας για το συγκεκριμένο ματς.
Συμβαίνει επίσης σε μια περίοδο που δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει κι αν θα είναι μια μόνιμη κατάσταση με τον Κλάτενμπεργκ, σίγουρα όμως τώρα ο Άγγλος έχει βάλει την ΑΕΚ στο σημάδι… και πυροβολεί με κάθε τρόπο. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με τα υπόλοιπα.
Σε τέτοιες καταστάσεις, όταν δέχεσαι τέτοιου τύπου επίθεση, το πρώτο ζητούμενο είναι να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Εδώ καλά τα πάει η ΑΕΚ. Βέβαια άλλο ψυχραιμία, άλλο ύπνος και γι’ αυτό ξεκαθαρίζω πως μιλάω μόνο για το πρώτο. Κατά τα άλλα υπάρχει επαγρύπνηση.
Πιστεύω πως θα κορυφωθεί, θα πάει σε πιο ακραία επίπεδα αυτή η ιστορία μέσα στην εβδομάδα. Αλλά η ΑΕΚ δεν θα επηρεαστεί. Κι επίσης, το πόσο η παράνοια μπορεί να επηρεάσει εξελίξεις έχει ένα όριο.
Διάβαζα τις προάλλες ένα από τα εκπληκτικά ανώνυμα άρθρα της γνωστής πλευράς, που μιλούσε για «Αρμαγεδδών στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Υπάρχει ένα σοβαρό περιστατικό με το αυτοκίνητο του δικαστή. Νομίζω πως δεν χρειάζεται σχολιασμό η πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού να αποδώσει ευθύνες για το περιστατικό στην ΕΠΟ. Μιλάει από μόνο του. Για την πλευρά του ΟΣΦΠ δεν υπάρχει καμιά απορία.
Αφού όλοι έχουν τόσο κάθετη άποψη, να πω κι εγώ τη δική μου. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, συνήθως κοιτάω ποιος ωφελείται ή ποιος δείχνει να πιστεύει πως ωφελείται, από κάποιο τέτοιο περιστατικό…Αυτό.
Όσο για τον «Αρμαγεδδών», απλά να θυμίσω πως κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν ένας διαιτητής δέχθηκε δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του. Και κανένα πρόβλημα δεν συνεχίζει να υπάρχει. Κανένα πρόβλημα δεν είχε υπάρξει να θυμίσω και με την επίθεση στον Ζωγράφο. Η διοίκηση εκείνη της ΕΠΟ, η υπό τον Σαρρή τότε και μετά τον Γκιρτζίκη, έμεινε στη θέση της για άλλα δύο χρόνια.
Αν μένει κάτι από εκείνη την ιστορία, που ίσως να έχει σχέση και με τη τωρινή, είναι πως είχαμε την ίδια προσπάθεια να πέσει ευθύνη σε όσους ήταν ενάντια σε εκείνη τη διοίκηση της ΕΠΟ. Επτά χρόνια και κάποια δικαστήρια μετά, η αλήθεια έχει ξεπροβάλλει αναμφισβήτητη. Ως προς αυτούς στους οποίους η προπαγάνδα πήγε να το φορτώσει. Γιατί ως είθισται, οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ.
Πάω ξανά στον «Αρμαγεδδών» γιατί μου άρεσε πολύ. Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος, που ζητούν, λέει, να παρέμβει η FIFA. Να θυμίσω λοιπόν την τελευταία φορά (και μοναδική στα χρονικά) που η FIFA έκανε μια τέτοια παρέμβαση στην Ελλάδα.
Ήταν τον Οκτώβρη του 2016. Την έκανε γιατί ακυρώθηκαν οι εκλογές στην ΕΠΟ, μετά από προσφυγή εναντίον της διεξαγωγής τους. Εκείνη την προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου.
Η FIFA για να θυμηθούμε πάλι τι είχε γίνει ακριβώς τότε, γιατί σίγουρα κάποιοι ποντάρουν… στη λησμονιά, ΔΕΝ είχε κάνει παρέμβαση όταν έξι -επαναλαμβάνω έξι- μέλη της τότε διοίκησης της ΕΠΟ, τέλη καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου του 2016 είχαν πάει κακουργηματικά κατηγορούμενοι για την υπόθεση της κάρτας υγείας και παραιτήθηκαν πριν κηρυχθούν έκπτωτοι με διαπιστωτική πράξη της Γ.Γ.Α.
Έξι παραιτήθηκαν πριν κηρυχθούν έκπτωτοι λόγω κακουργηματικών κατηγοριών και η FIFA δεν έκανε παρέμβαση. Στις εκλογές που τελικά ακυρώθηκαν με τις προσφυγές, οδήγησε την ΕΠΟ η ίδια διοίκηση, με αντικαταστάσεις μελών και με πρόεδρο τον Τζανόπουλο. Ολοκλήρωσαν κανονικά τη θητεία τους. Κι ενώ ήταν σε εξέλιξη κι άλλες έρευνες για υποθέσεις που είχαν ποινική πτυχή και κάποιες οδηγήθηκαν και στα δικαστήρια.
Δεν έκανε παρέμβαση τότε η FIFA, δεν έκανε για την επίθεση στον Ζωγράφο, δεν έκανε για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του διαιτητή Τζήλου και προσπαθούν τώρα να μας πουν πως συντρέχουν λόγοι παρέμβασης, γιατί έχουμε «Αρμαγεδδώνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Τι έχουμε ακριβώς; Έχει αλλάξει το οργανόγραμμα και κάποιοι που έχουν χάσει τις θέσεις τους θέλουν να κινηθούν νομικά. Έχουμε θέμα με τα δελτία των ομάδων που ήταν να ανέβουν στην Super League 2 χωρίς αγωνιστικά κριτήρια. Στα πλαίσια μιας αναδιάρθρωσης που ήταν έμπνευσης του Λευτέρη Αυγενάκη θυμίζω.
Αυτά είναι που συνιστούν τον «Αρμαγεδδών». Ναι. Αυτά είναι που απαιτούν παρέμβαση της FIFA και δε μιλάω καν για την υπόθεση του δικαστή. Γιατί αν το θεωρούσε λόγο παρέμβασης η FIFA, τότε έπρεπε να δεχθεί πως χωρίς καμιά έρευνα, κανένα στοιχείο, την επίθεση την έχει κάνει η διοίκηση της ΕΠΟ. Όπως λένε στα ίσια οι φορείς όσων απίθανων ακούμε και διαβάζουμε τα τελευταία 24ωρα. Που το λέω ξανά, τους δράστες… τους είχαν αποκαλύψει και στην περίπτωση Ζωγράφου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Εγώ δεν ξέρω τι θα γίνει, απλά παραθέτω ορισμένα στοιχεία που νομίζω συνθέτουν την πραγματικότητα κι όχι την εικονική πραγματικότητα. Κι όλα αυτά σε ένα ποδόσφαιρο που έχει καταστεί εφικτό μετά από αγώνες, να μη χρειάζεται να έχεις την απόλυτη επιρροή στην ΕΠΟ για να πάρεις τίτλους. Κι όλα αυτά από εκείνους που είχαν πρωταγωνιστήσει στο να δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν επέτρεπε την ελπίδα σε κανέναν άλλον εκτός από αυτόν που είχε το απόλυτο κουμάντο στην ΕΠΟ.
Τέλος πάντων, μέχρι να φτάσουμε στο ΟΑΚΑ για το ματς την άλλη Κυριακή, βλέπω να ζητείται ακόμη και παρέμβαση του ΟΗΕ.