Ο Μάρκος Στεφάνου καταγράφει τον απολογισμό των πεπραγμένων του Δημήτρη Πρίφτη στον Παναθηναϊκό και επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή στάσης από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Ακολουθήστε το «Όλα Πράσινα» στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις του Παναθηναϊκού!
Δύσκολος καιρός για… Παναθηναϊκούς. Διότι όσο και να επιθυμείς μέσα από τα βάθη της καρδιάς σου να στηρίξεις και να είσαι κοντά σε αυτόν τον σύλλογο, όταν έχουν καταφέρει να σε χιλιοξενερώσουν από τα μέσα Νοεμβρίου, θες να τα κλείσεις όλα και να μην ξανά ασχοληθείς για κανένα εξάμηνο. Τι έχει να περιμένει ο κόσμος του «Τριφυλλιού» για το υπόλοιπο της σεζόν; Το απόλυτο τίποτα. Και επαναλαμβάνουμε: Ακόμα δεν έχει φύγει ο Νοέμβριος.
Δεν ζητάει και πολλά αυτός ο κόσμος στο κάτω-κάτω της γραφής. Λίγη ωραία μπαλίτσα είδε στην αρχή της σεζόν κόντρα σε ομάδες όπως ο Βόλος και ο Ιωνικός και αμέσως αναθάρρησε. Γέμισε τη Λεωφόρο απέναντι στον ΟΦΗ… ξενέρωσε, γέμισε το γήπεδο κόντρα στον ΠΑΟΚ και… ξενέρωσε στο τετράγωνο. Είδε την Βιλερμπάν να κάνει παρέλαση live στο ΟΑΚΑ, είδε σήμερα και την Ούνιξ να περνάει νικηφόρα από το άλλοτε απόρθητο κάστρο των “πρασίνων”.
Ας επικεντρωθούμε όμως στα φρέσκα, τα μπασκετικά, και πιο συγκεκριμένα στη νέα ήττα που γνώρισε ο Παναθηναϊκός από τους Ρώσους στο ΟΑΚΑ με σκορ 74-72. Δεν χώρα αμφιβολία πως ο Δημήτρης Πρίφτης έχει αποτύχει παταγωδώς στο έργο που του ανατέθηκε από τους Αλβέρτη–Διαμαντίδη, παρουσιάζοντας ένα σύνολο πολύ κατώτερο των περιστάσεων, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν.
Δεν χρειάζεται να έχεις μπάτζετ 20 εκ. ευρώ για να κερδίσεις τον Άρη, δεν χρειάζεται να έχεις καμία υπερομάδα για να βάλεις έστω 50 πόντους στον Ερυθρό Αστέρα, δεν χρειάζεται να έχεις χρυσό πορτοφόλι για να βρεις έναν «άσσο» που να μπορεί να κάνει δύο δουλειές στο γήπεδο και να μην έχει έρθει στην Ελλάδα για παραθερισμό (βλ. Φέρελ).
Η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν το ίδιο αποκαρδιωτική με την πλειοψηφία των φετινών εμφανίσεων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που στο μυαλό των περισσοτέρων έχει μετατρέψει τον Πρίφτη σε «καμένο χαρτί». Και όχι άδικα. Μόνο την τελευταία επίθεση του αγώνα να έχει δει κανείς, καταλαβαίνει εύκολα πως μιλάμε για ένα σύνολο, ουσιαστικά ακυβέρνητο και χωρίς καμία καθοδήγηση. Σε αυτό το επίπεδο, είναι απλά μη αποδεκτό να έχεις ολόκληρη επίθεση 20 δευτερολέπτων και να την εκτελείς με αυτόν τον τρόπο, ενώ χρειάζεσαι απλά ένα δίποντο, ώστε να στείλεις το παιχνίδι στην παράταση. Το γεγονός πως ο Πρίφτης παραδέχτηκε πως ούτε ο ίδιος ήθελε να καταλήξει η επίθεση με σουτ του Παπαπέτρου των 2/10 τριπόντων ως εκείνο το σημείο, καθιστά ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα.
Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή, προκειμένου να μπορέσει να φανεί ανταγωνιστικός, έστω σε ότι αφορά τις εγχώριες διοργανώσεις, με τον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή να φαντάζει να βρίσκεται πολλά επίπεδα πάνω από το «Τριφύλλι». Και αυτό διότι, δυστυχώς ο-κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατος και συμπαθής- Πρίφτης δεν έχει καταφέρει να περάσει στην ομάδα ούτε τις βασικές αρχές του μπάσκετ, οι οποίες είναι υπερ-απαραίτητες, ειδικά όταν μιλάμε για ένα κλαμπ με εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, όσο μιλάμε για τον Πρίφτη, τον Διαμαντίδη ή τον Αλβέρτη, η αλήθεια είναι πως κοιτάμε περισσότερο προς το δέντρο και όχι το δάσος. Σίγουρα, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα μπορούσε να γίνει η ομάδα που βλέπαμε προ δύο-τριών ετών, πόσο δε μάλλον ο μεγάλος «Εξάστερος» του Παύλου και του Θανάση. Το δεύτερο θα πρέπει να το ξεχάσουμε, αν όχι για πάντα, τότε για τα επόμενα πολλά χρόνια. Και το μόνο καλό όλης αυτής της ιστορίας, είναι πως ο κόσμος βλέποντας την (ν)τροπή που παίρνουν τα πράγματα, εκτιμάει ακόμα περισσότερο αυτούς τους δύο τεράστιους Παναθηναϊκούς, που όμοιοί τους δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν και πιθανότατα δεν θα υπάρξουν ούτε και στο μέλλον.
Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός σίγουρα μπορεί να γίνει ξανά ένας υπολογίσιμος, ανταγωνιστικός σύλλογος σε Ελλάδα και Ευρώπη, αυτό δηλαδή που ζητάει και ο κάθε φίλαθλος των «πρασίνων» που βλέπει τα πράγματα ρεαλιστικά. Για να γίνει αυτό βέβαια, θα πρέπει ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, να αλλάξει στάση και να δει την κατάσταση με μεγαλύτερη λογική και σύνεση.
Και φυσικά δεν εννοούμε να επαναπροσδιορίσει την επιθυμία του να απέχει από κάθε τι έχει να κάνει με το «Τριφύλλι». Ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του άλλωστε, είναι πολύ μεγάλα μεγέθη για να παρακαλούν τον οποιονδήποτε, ακόμα και αν αυτός φέρει το βαρύ όνομα των Γιαννακόπουλων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο μπασκετικός Παναθηναϊκός-καλώς ή κακώς-είναι δέσμιος των επιλογών του «DPG», ο οποίος ζητάει 25 εκ. ευρώ για να παραχωρήσει μια εταιρεία που δεν έχει ουσιαστικά καμία επενδυτική δύναμη.
Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, αν αύριο το πρωί κάποιος δώσει αυτά τα 25 εκ. ευρώ και αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτα των μετοχών της ΚΑΕ, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του; Να βγάλει ακόμα 5-10 εκ. ευρώ από την τσέπη του, ώστε μαζί με τα έσοδα που έχει αυτή τη στιγμή το «Τριφύλλι» να φτιάξει απλώς μια ανταγωνιστική ομάδα, τόσο για την είσοδο της στα play-offs της Euroleague, όσο και για το ελληνικό πρωτάθλημα. Και αυτά τα 5-10 εκ. ευρώ θα πρέπει να τα βάζει κάθε χρόνο, δίχως καμία προοπτική να τα πάρει πίσω.
Σύμφωνοι, πως όποιος μπει σε αυτή τη διαδικασία θα είναι «καπετάνιος» ενός πολύ μεγάλου brand, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική που θα αποκτήσει το όνομά του, ωστόσο είναι φανερό πως αυτό το κίνητρο δεν είναι αρκετό, ώστε να βγάλει κάποιος άπαξ 25 εκ. ευρώ από την τσέπη του και άλλα τόσα σε βάθος 3-4 χρόνων. Δυστυχώς, όταν μιλάμε για μπάσκετ, δεν υπάρχει καμία UEFA που απλώνει χαλί εκατομμυρίων σε υποψήφιους επενδυτές, μέσω της συμμετοχής των ομάδων τους στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου.
Συνεπώς, ο ισχυρός άνδρας των «πρασίνων» θα πρέπει να κατανοήσει πως με τη στάση που διατηρεί μέχρι αυτή τη στιγμή, κάνει κακό τόσο στον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, όσο φυσικά και στον ίδιο, καθώς με το σύστημα έσοδα-έξοδα, το μόνο που καταφέρνει είναι να εξαθλιώνει και να υποβαθμίζει χρόνο με τον χρόνο την αξία της ίδιας του της εταιρείας. Την οποία εταιρεία έχει βγάλει στη βιτρίνα εδώ και 1.5 χρόνο. Ωστόσο, με τη φθίνουσα πορεία που έχει το «Τριφύλλι» από την ημέρα που ανακοινώθηκε η νέα αυτή τάξη πραγμάτων, δεν θέλει και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς πως σε 2-3 χρόνια από σήμερα, η «πράσινη» ΚΑΕ δεν θα αξίζει-όχι 25 εκ. ευρώ, αλλά ούτε 250 χιλιάρικα. Διότι καλά είναι τα έξι αστέρια, αλλά έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια από το τελευταίο και η αίγλη χάνεται χρόνο με τον χρόνο.
Και ο Άρης και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είχαν κάποτε σπουδαίες μπασκετικές ομάδες, ωστόσο βλέπουμε που βρίσκονται σήμερα και τι προοπτικές έχουν ώστε να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Και δυστυχώς, το να βιώσει και ο Παναθηναϊκός αντίστοιχες καταστάσεις, δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.
Εν κατακλείδι λοιπόν, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα πρέπει να δει τι μπορεί να κάνει, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο, τόσο ο σύλλογος, όσο και ο ίδιος. Διότι, όσο περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια τον επόμενο «τρελό Παναθηναϊκό» που είναι διατεθειμένος να ρίξει τα λεφτά του στο… πηγάδι, προκειμένου να δει την αγαπημένη του ομάδα να πρωταγωνιστεί, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως καμία πλευρά δεν θα βγει κερδισμένη.
Όλες οι μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… παίζουν στο SportJournal.gr!
Διαβάστε ακόμη…