Tο «Όλα Πράσινα» γυρίζει πίσω στο χρόνο και σας παρουσιάζει ενδελεχώς το ιστορικό των αγώνων μεταξύ της «ομάδας του λαού» και του «Εξάστερου» στο Τελ-Αβίβ την τελευταία 20ετία, στο πλαίσιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Ακολουθήστε το «Όλα Πράσινα» στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις του Παναθηναϊκού!
Επιτέλους επιστρέφει η Ευρώπη για το «Τριφύλλι», που μετά το «στραπάτσο» κόντρα σε Μπασκόνια και Ρεάλ Μαδρίτης την προηγούμενη βδομάδα στην Ισπανία, επιθυμεί να επιστρέψει πίσω στις νίκες και στις καλές εμφανίσεις. Απέναντί του έχει το συμπαγές και δεμένο σύνολο της Μακάμπι Τελ-Αβίβ, που πάντως δεν έχει ξεκινήσει ιδανικά τη φετινή χρονιά.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι που σίγουρα θα σπάσει «καρδιές» και θα κριθεί στις λεπτομέρειες, αφού τόσο οι μεν όσο και οι δε, «καίγονται» για ένα θετικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να μη μείνουν από νωρίς εκτός της διεκδίκησης του στόχου της 8αδας (άλλο που για τον Παναθηναϊκό είναι εξάλλου κατά τι άπιαστος).
Οπότε, για να μπούμε σιγά-σιγά και στο κλίμα του ματς, στο οποίο παρεμπιπτόντως, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση των Ισραηλινών, θα υπάρχει sold-out, πάμε να δούμε την προϊστορία ανάμεσα σε Μακάμπι και Παναθηναϊκό, όταν καλούνται να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στην έδρα της πρώτης.
Η μεγαλύτερη «πράσινη» ήττα
Ξεκινάμε την ανάλυση του παρόντος θέματος από την πιο ευρεία νίκη που έχουν καταφέρει να πετύχουν οι «γαλαζοκίτρινοι» σε βάρος των «πράσινων». Για να θυμηθούμε τη συγκεκριμένη επικράτηση, θα πρέπει να ανατρέξουμε 18 χρόνια πίσω, και ειδικότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2003. Βρισκόμαστε στην 3η αγωνιστική του δευτέρου ομίλου της Euroleague για τη σεζόν 2003-04 και ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήγαινε στο Ισραήλ για να παίξει με την πιο φορμαρισμένη Μακάμπι εκείνο το χρονικό διάστημα.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο, αφού το τελικό αποτέλεσμα (97-75) δεν άφηνε και πολλά περιθώρια δικαιολόγησης για την ανεξήγητα τραγική παρουσία των φιλοξενούμενων στο παρκέ της «Nokia Arena». Μοναδικοί διασωθέντες από αυτό το ναυάγιο ήταν οι Λάκοβιτς με 21 και Μπατίστ με 17 πόντους αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν ό,τι μπορούσαν με σκοπό να κρατήσουν τον Παναθηναϊκό μέσα στη διεκδίκηση της νίκης.
Αντίθετα, από την πλευρά των νικητών, τον κορυφαίο παίκτη του αγώνα αποτέλεσε ο Πάρκερ, που κατάφερε να σκοράρει 16 πόντους. Επίσης, θετικός ήταν και ο Βούτσιτς (14 πόντους), με τους Μπέρσταϊν και Γιασικεβίτσιους να «πληγώνουν» το «Τριφύλλι» με 13 πόντους έκαστος. Τέλος, ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σαρπ, ο οποίος έβαλε 12 πόντους, με 4 εξ αυτών να προέρχονται από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας».
Η μεγαλύτερη «πράσινη» νίκη
Όσον αφορά την πιο μεγάλη σε έκταση εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι, η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται να πάμε και πολύ μακριά, μιας και αυτή ήρθε το 2017. Πιο αναλυτικά, στις 6 Απριλίου αυτού του έτους, οι «πράσινοι» φιλοδώρησαν τους αντιπάλους τους με 20 πόντους διαφορά (61-81), σε μια σεζόν, πάντως, που δεν είχε και την καλύτερη δυνατή κατάληξη στο κομμάτι της Ευρώπης (αποκλεισμός με 3-0 από τη Φενέρμπαχτσε στα play-off).
Ωστόσο, με τη νίκη του αυτή, ο Παναθηναϊκός είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα της έδρας, καθώς ο αγώνας συγκαταλεγόταν στην 30η αγωνιστική, δηλαδή στο τέλος της «κούρσας» και εκεί που η βαθμολογία άρχιζε να διαλευκάνεται.
Στον αμιγώς αγωνιστικό τομέα, τώρα, MVP για το σύνολο του Πασκουάλ ήταν αδιαμφισβήτητα ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος όχι μόνο σκόραρε 17 πόντους (με 3 τρίποντα), αλλά και μοίρασε 7 ασίστ και μάζεψε 5 ριμπάουντ, «γεμίζοντας» έτσι τη στατιστική του. Επιπρόσθετα, σε πολύ καλό βράδυ βρέθηκε ο Κρις Σίνγκλεντον, που πέτυχε 13 πόντους (με 2 τρίποντα), πήρε 8 ριμπάουντ και έκανε 6 κλεψίματα, οδηγίας με ασφάλεια τον Παναθηναϊκό στην απόκτηση του «ροζ» φύλλο αγώνος. Τέλος, μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε ο Νικ Καλάθης, ο οποίος έβαλε 12 πόντους, όμως κατέγραψε άκρως αρνητικό ποσοστό έξω από τα 6.75 (0/5 τρίποντα).
Από την άλλη πλευρά, ίσως ο μόνος παίκτης που άξιζε να χειροκροτηθεί για τους Ισραηλινούς ήταν ο Ραντ, που σκόραρε 17 πόντους, καθώς επίσης και ο Πνίνι, που πέτυχε 10 πόντους (με 2 από αυτούς από το σημείο των ελεύθερων βολών) και, εν γένει, επιχείρησε να παίξει σκληρή άμυνα για να δυσκολέψει το έργο των αθλητών του Παναθηναϊκού.
Περνάμε, τώρα, στο κομμάτι των πιο πρόσφατων νικών του καθενός απέναντι στον άλλον.
Ας αρχίσουμε από τους γηπεδούχους, οι οποίοι μόλις πέρσι νίκησαν για τελευταία φορά τον Παναθηναϊκό στην έδρα τους. Επρόκειτο για μια αναμέτρηση που ουσιαστικά δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον για το «Τριφύλλι», αφού δειλά-δειλά έχανε την επαφή του με την πρώτη 8αδα, αν και ήταν ακόμα Δεκέμβριος. Στην αντίπερα όχθη, η Μακάμπι, όντας στο 6-9 μέχρι τη στιγμή που συνάντησε τον Παναθηναϊκό, είχε κάποιες ελπίδες για να ξαναμπεί στο «κόλπο» της πρόκρισης στα play-off της Ευρωλίγκα, θέλοντας σε εκείνο το παιχνίδι να τις κυνηγήσει. Εν τέλει, μπορεί να τερμάτισε 13η με ρεκόρ 14-20, ωστόσο αυτό δε την εμπόδισε να νικήσει τους «πράσινους» με σκορ 89-81, σε έναν τρομερό αγώνα από άποψης ρυθμού, έντασης και σασπένς.
Καλύτερος παίκτης για τους φιλοξενούμενους ήταν δίχως δισταγμό ο Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος πραγματικά εκείνη τη νύχτα έδωσε… ρέστα! Πέτυχε 39 πόντους (ρεκόρ για τον ίδιο στο θεσμό), με 7/9 δίποντα, 7/13 τρίποντα και 3/4 βολές, ενώ παράλληλα μάζεψε 2 ριμπάουντ και μοίρασε 6 ασίστ. Αψεγάδιαστη εμφάνιση, που όμως, δυστυχώς, δε συνοδεύτηκε με το διπλό. Στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, εξαιρετική παρουσία είχε ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος πήρε 11 ριμπάουντ και «σκέπασε» ουσιαστικά το καλάθι του Παναθηναϊκού.
Για τους θριαμβευτές, κορυφαίος ήταν ο Σκόττι Γουίλμπεκιν, που σκόραρε 22 πόντους (4/5 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 2/2 βολές), πήρε 1 ριμπάουντ και έδωσε 4 ασίστ, οδηγώντας με σιγουριά την ομάδα του στη νίκη. Επιπλέον, πολύ καλός ήταν και ο Οθέλο Χάντερ, ο οποίος όχι μόνο έβαλε 13 πόντους (3/6 δίποντα και 7/7 βολές), αλλά και συγκέντρωσε 7 ριμπάουντ και μοίρασε 2 ασίστ. Τέλος, ικανοποιητικός ήταν ο Ελιζάι Μπράιαν, που σκόραρε επίσης 13 πόντους (1/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 8/9 βολές), πήρε 4 ριμπάουντ και έδωσε 2 ασίστ. Μια Μακάμπι με τουλάχιστον 2-3 πρωταγωνιστές φάνηκε πως ήταν αδύνατον να ηττηθεί μόνο από έναν παίκτη.
Η τελευταία επικράτηση του Παναθηναϊκού επί ισραηλιτικού εδάφους κατεγράφη στις 22 Μαρτίου του 2018, σε μια χρονιά που γενικότερα για την ομάδα κύλησε απίστευτα και λίγο έλειψε να της κάνει και το «δώρο» για το Final-4 του Βελιγραδίου (αποκλεισμός με 3-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα play-off). Ο αγώνας αυτός έγινε στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής της διοργάνωσης, όπου το «Τριφύλλι» ακόμα έψαχνε την υπέρβαση για το πλεονέκτημα της έδρας, ενώ η Μακάμπι το θαύμα για να μπει… σφήνα στην 8αδα. Η πλάστιγγα, πάντως, έγειρε, έστω και στο νήμα, προς την πλευρά του Παναθηναϊκού, με τον Μάικ Τζέιμς να βάζει ένα τρομερό buzzer beater και να δίνει τη νίκη στην ομάδα του με σκορ 75-76.
Αλάνθαστος για το «Τριφύλλι» ήταν ο προαναφερθέν Αμερικανός σούπερ σταρ, ο οποίος σκόραρε συνολικά 27 πόντους, μάζεψε 1 ριμπάουντ και έδωσε 4 ασίστ. Από τη στατιστική του και μόνο, καταλαβαίνει κανείς πως ήταν ο πρωτοστάτης του «πράσινου» στρατοπέδου, που πάλεψε για τη νίκη. Επίσης, ιδιαίτερα μεστή και ουσιώδη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ίαν Βουγιούκας, που αποτέλεσε μια σταθερά κάτω από τη ρακέτα. Έβαλε 16 πόντους, πήρε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 1 ασίστ, δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό. Ακόμα, την εμπειρία του έδειξε και ο Νικ Καλάθης, ο οποίος μπορεί να μην ήταν, για τα στάνταρ του, τόσο καλός οργανωτικά (4 ασίστ), όμως κατάφερε να πετύχει 10 πόντους, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα για την επικράτηση του Παναθηναϊκού. Τέλος, άριστος, ειδικά ανασταλτικά, ήταν ο Κρις Σίνγκλεντον, ο οποίος δεν έχανε ριμπάουντ ούτε στην άμυνα ούτε στην επίθεση (10 ριμπάουντ συνολικά), ενώ παράλληλα προσέφερε και βοήθειες στον τομέα του σκοραρίσματος (9 πόντοι).
Από τους Ισραηλινούς, κορυφαίος παίκτης ήταν ο Κέιν, που είχε καταλυτική παρουσία και στις δύο πλευρές του παρκέ (19 πόντοι – 9 ριμπάουντ). Επιπρόσθετα, αξιοθαύμαστη αποτέλεσε και η εμφάνιση του Νόρις Κόουλ, ο οποίος κράτησε, χάρις τους 14 πόντους του, τη Μακάμπι μέσα στον αγώνα έως και το τελευταίο δευτερόλεπτό του. Τέλος, σημαντικός ήταν στο κομμάτι των ψηλών και ο Άλεξ Τάιους, που είχε 10 πόντους και 2 ριμπάουντ. Δε μπόρεσε να πιάσει το πικ της απόδοσής του λόγω και της έξυπνης αμυντικής προσπάθειας του Βουγιούκα.
Συνολικά, οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί μεταξύ τους στο Τελ-Αβίβ 14 φορές, με τη Μακάμπι να έχει το πάνω «χέρι» και να έχει επικρατήσει 9 φορές έναντι 5 του Παναθηναϊκού.
Πιο αναλυτικά:
9/1/2003: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 79-86
20/11/2003: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 97-75
6/5/2005: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 91-82
1/2/2007: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 76-73
8/5/2011: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 70-78 (αν και το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελούσε τον τελικό της Euroleague 2010-11 και πραγματοποιήθηκε σε ουδέτερη έδρα)
27/3/2012: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 65-62
29/3/2012: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 69-78
14/11/2013: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 75-68
26/2/2015: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 73-70
6/4/2017: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 61-81
22/3/2018: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 75-76
24/1/2019 Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 84-75
19/12/2019: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 88-79
22/12/2020: Μακάμπι Τελ-Αβίβ-Παναθηναϊκός 89-81
Όλες οι μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… παίζουν στο SportJournal.gr!
Διαβάστε ακόμη…