O εκδοτικός οίκος Axel Springer «αποδέσμευσε» από τα καθήκοντά του τον αρχισυντάκτη της BILD Γιούλιαν Ράιχελτ, μετά από καταγγελίες γυναικών για κατάχρηση εξουσίας.
Κατά κάποιον τρόπο είναι μία γερμανική εκδοχή του #MeToo: o Γιούλιαν Ράιχελτ, μέχρι πρότινος πανίσχυρος αρχισυντάκτης της γερμανικής λαϊκής εφημερίδας BILD, με κυκλοφορία άνω του ενός εκατομμυρίου φύλλων ημερησίως, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας απέναντι σε νεαρές και πολλές φορές νεοπροσλαμβανόμενες δημοσιογράφους.
Ο εκδοτικός οίκος Axel Springer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απομακρύνει τον Ράιχελτ, διότι «δεν διαχώριζε επαρκώς τις επαγγελματικές από τις προσωπικές του υποθέσεις». Και αυτό, παρότι είχε δεχθεί σχετική προειδοποίηση στο παρελθόν.
Οι αιτιάσεις δεν είναι καινούριες. Τις συνοψίζουν σε πρόσφατα δημοσίευματά τους η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL και η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Ο Ράιχελτ κατηγορείται ότι, «ακολουθώντας συχνά την ίδια τακτική, πλησίαζε νεαρές συναίκες στη σύνταξη, τις επαινούσε για τη δουλειά τους, τους ανέθετε δουλειές υψηλής ευθύνης ή θέσεις για τις οποίες δεν ήταν κατάλληλες» αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
«Μόνο που συχνά αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση συνοδευόταν από μία σεξουαλική σχέση. Μία από τις γυναίκες υπέφερε τόσο πολύ από την πίεση που αντιμετώπισε και τα σχόλια των συναδέλφων ότι πήρε τη δουλειά λόγω σχέσης με τον προϊστάμενό της, ώστε αναγκάστηκε να αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη».
Η «δεύτερη ευκαιρία» που δεν αξιοποίησε ο Ράιχελτ
Ήδη την άνοιξη του 2021 οι συνεχείς κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας είχαν καταστήσει επισφαλή τη θέση του Γιούλιαν Ράιχελτ. Κάποιες από τις ανάρμοστες συμπεριφορές χρονολογούνται πιθανότατα ήδη από το 2014.
Πάντως η διαδικασία διερεύνησης και συμμόρφωσης (compliance) που ξεκίνησε ο όμιλος Springer έκανε λόγο για «σεξουαλικές σχέσεις με κοινή συναίνεση» στο χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα ο αρχισυντάκτης της Bild να κερδίσει μία «δεύτερη ευκαιρία» και, μετά από σύντομη υποχρεωτική άδεια, να επανέλθει στην Bild, με την προειδοποίηση ωστόσο ότι δίπλα του θα βρίσκεται μία γυναίκα, η οποία θα έχει επίσης ρόλο αρχισυντάκτη.
Φαίνεται όμως ότι έκτοτε δεν υπήρξε βελτίωση. Την Τρίτη ο όμιλος Spinger ανακοίνωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες, μετά από δημοσιογραφικές έρευνες περιήλθαν σε γνώση της επιχείρησης νέες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του Γιούλιαν Ράιχελτ» από τις οποία προκύπτει ότι ο αρχισυντάκτης της Bild «ακόμη και μετά τη διαδικασία compliance την άνοιξη του 2021 δεν διαχώρισε με σαφήνεια τις ιδιωτικές από τις επαγγελματικές υποθέσεις του και κατέθεσε ψευδή στοιχεία στο διοικητικό συμβούλιο».
Το αποδεικτικό υλικό και ο «ανταγωνισμός»
Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει εδώ. Το εκτενές δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times για την υπόθεση Ράιχελτ επικαλείται, μεταξύ άλλων, αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η γερμανική ερευνητική ομάδα του ομίλου Ippen, στην οποία συνεργάζονται οι εφημερίδες Frankfurter Rundschau, Münchner Merkur και TZ. Το υλικό αυτό παραμένει αδημοσίευτο μετά από παρέμβαση του εκδότη Ντιρκ Ίπεν.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο λόγος της παρέμβασης είναι ότι ο συγκεκριμένος όμιλος «βρίσκεται σε απευθείας ανταγωνισμό με την BILD και κατά συνέπεια πρέπει να προσέξει, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση πως επιθυμεί την οικονομική ζημία ενός ανταγωνιστή του». Ο όμιλος Ίπεν επιμένει ότι «δεν υπήρξε καμία απόπειρα για άσκηση επιρροής από τον όμιλο Springer» και ότι η μόνη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Springer και Ippen «ήταν η συνήθης αλληλογραφία μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών».
Ωστόσο η μέχρι στιγμής αποσιώπηση του υλικού προκαλεί αντιδράσεις από τους ίδιους τους δημοσιογράφους της ομάδας Ippen, ενώ και οι δημοσιογράφοι της Frankfurter Rundschau, σε ανοιχτή επιστολή τους, υπενθυμίζουν στον εκδότη Ντιρκ Ίπεν ότι «η δημοσιογραφική ανεξαρτησία είναι η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για μία δημοσιογραφία ποιότητας και η εμπιστοσύνη το ύψιστό αγαθό της».
Πηγή: Deutsche Welle