Το μεγάλο μείον του Γερμανού και ποιος είναι ο νέος ηγέτης της ΕΘνικής. Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει στο Sportdog.gr για όσα έγιναν στη Σουηδία, για το χειροκρότημα που κέρδισε η ομάδα, για την εμφάνιση Ισαακ που… ζήτησε τον Κώστα Μανωλά, αλλά και για τα αστεία λάθη στην άμυνα. Αναλύει γιατί πρέπει, τώρα, να ανανεώσει το συμβόλαιό του ο Ομοσπονδιακός κόουτς, παρουσιάζει τα υπέρ και και κατά του προφίλ του και…ζητάει ενίσχυση στο σταφ του!
H Εθνική μας έκανε τρομερό ημίχρονο, το πρώτο, στην Σουηδία. Απο τα καλύτερα στην σύγχρονη ιστορία της. Βγαλμένο απο τις… ένδοξες εποχές της “γαλανόλευκης”, τότε δηλαδή που είχε αποκτήσει και… οπαδούς κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων που έφερνε και των προκρίσεων/παρουσιών στις μεγάλες διοργανώσεις που έπαιρνε και όχι του ποδοσφαίρου που έπαιζε.
Και όμως, η ομάδα του αμφιλεγόμενου και υπο αμφισβήτηση Φαν Σχιπ για ένα 45λεπτο χθές, κόντρα σε ένα προβεβλημένο/φορμαρισμένο αντίπαλο – φαβορί κέρδισε το… χειροκρότημα, το σεβασμό και εν μέρει και τον θαυμασμό!!!
Ο Ολλανδός εκλέκτορας – παρότι του έλειψε στην άμυνα (και φάνηκε στην επανάληψη) η καπατσοσύνη και η εμπειρία του τιμωρημένου Τζαβέλα ενω τελευταία στιγμή έμεινε στα …πιτς ο αδιάθετος Σταφυλίδης ο οποίος προοριζόταν να τον αντικαταστήσει, με αποτέλεσμα να πάρει τον Τσιμίκα απο το άκρο και να τον περάσει αριστερό στόπερ, ποντάροντας στην ταχυτητά του αλλά και στο τρικ (γινόταν μπάκ στην ανάπτυξη και στόπερ όταν κλείναμε) – ετοίμασε ένα άψογο σχέδιο και ενέπνευσε τους διεθνείς να το υπηρετήσουν σε βαθμό που άγγιξε την τελειότητα στο πρώτο 45λεπτο!!
Οι παίκτες του Φαν Σχιπ είχαν εύκολη κατοχή μπάλας, απέφευγαν τα αβίαστα λάθη στην ανάπτυξη και την μετάβαση, περιόρισαν/απενεργοποίησαν τα δυο μεγάλα σουηδικά όπλα (Ισάκ, Φόρσμπεργκ) και δεν δέχθηκαν … μισή ευκαιρία. Με το πλάνο του κόουτς να εστιάζει/κτυπάει στην πλάτη της αργής σουηδικής άμυνας με τον ταχύτατο και σε σούπερ κατάσταση Μασούρα. Η Ελλάδα όμως, στάθηκε άτυχη…τρις! Στα δυο δοκάρια (ένα του Μασούρα και το άλλο του Παυλίδη αλλά απο ασίστ του πρώτου) αλλά κι ακυρωθέν γκολ γιατί ο άσος του Ολυμπιακού βιάστηκε να φυγει λίγο νωρίτερα.
Απο εκεί και πέρα,έχοντας τέτοιο πρώτο ημίχρονο, με καθαρές ευκαιρίες, δοκάρια, στην οποία… υποκλινόσουν γιατί έπαιζε ποδόσφαιρο αλλά χωρίς να το καρπωθείς με κάποιο γκολ… Και όταν αντιπαλός σου είναι η τωρινή Σουηδία, που έχει και ένα επιθετικό της τεράστιας κλάσης του Ισάακ, τότε θα εφαρμοστεί αυτό που βλέπουμε συχνά σε αντίστοιχες αναμετρήσεις… Δηλαδη ο παικταράς του να σου κάνει ένα ξεπέταγμα, μια ατομική ενέργεια και να σφραγισει την εικόνα και το αποτέλεσμα του ματς.
Ο άριστος μέχρι τότε Μαυροπάνος, λόγω απειρίας/ελλείματος στην γρήγορη αντίδραση/ατσαλοσύνης όχι μόνο έχασε την φάση αλλά γκρέμισε και τον Ισάακ. Πέναλτι, 1-0 και μετά οι Σουηδοί είχαν την “συνθήκη” στο ματς που ήθελαν και τους βόλευε 100%: υπέρ τους σκορ να υπερασπιστούν, να παίζουν κλειστα και σε χαμηλά μέτρα (δένοντας τις γραμμές τους), αφήνοντας την μπάλα στον αντίπαλο.
Στο τέλος της βραδιάς η Εθνικής Ελλάδας κατάφερε να χάσει απο δυο αστεία ατομικά λάθη των αμυντικών της (απαράδεκτο να δέχεσαι το 2-0 απο βολέ του τερματοφύλακα και τον Χατζηδιάκο να κάνει κακό υπολογισμό, αφήνοντας την να σκάσει στο χορτάρι), απο την στιγμή που η “γαλανόλευκη” τριάδα των στόπερ… επέτρεψε στον “διάβολο” Ισάακ να κάνει δυο φορες σπρίντ πάνω τους.
Εκεί φάνηκε η διαφορά ατομικής κλάσης/προσωπικότητας. Γιατί άλλη η ποιότητα, το επίπεδο του Ισάακ κι άλλο των Μαυροπανου/Χατζηδιάκου. ‘Οπως κι άλλο των δυο τελευταίων με αυτό του Κώστα Μανωλά. Όχι μόνο γιατί ο στόπερ της Νάπολι είναι ακόμη ταχυπόδαρος/διαθέτει την γρήγορη αντίδραση αλλά και επειδή έχει συνηθίσει να παίζει με ανάλογους επιθετικούς αλλά και σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ!!
Μεγάλο μάτς έκανε ο Μπουχαλάκης, για αυτό και στην επανάληψη ο κόουτς των Σουηδών του έριξε πάνω του παίκτη. Λάθος μεγάλο η αντικατάσταση του Μασούρα κι ας μην έβρισκε πλέον τους χώρους του πρώτου. ημιχρόνου. Ο Γιώργος εξελίσσεται σε ηγέτη αυτής της ομάδας και λόγω Ολυμπιακού/Τσάμπιονς – Γιουρόπα Λιγκ έχει πλέον την προσωπικότητα (που δεν διαθέτει για παράδειγμα ο Παυλίδης) να σου γυρίσει ματς. Όπως και ο Πέλκας λόγω… Φενέρ!
Μέτριο παιχνίδι απο τους Μπακασέτα, Γιαννούλη ενώ με Τσιμίκα αμιγώς αριστερό μπακ χαφ (επιπέδου Λίβερπουλ/Πρέμιερ Λιγκ, μην το ξεχνάμε), θα είχαν ακόμη περισσότερα θέματα οι Σουηδοί. Θυμίζω πως στην Ελλάδα ο “Τσιμι” είχε κάνει ασύλληπτο παιχνίδι με την Σουηδία…
ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ή ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΦΑΝ ΣΧΙΠ;
Πάμε τώρα να πιάσουμε και την…μεγάλη εικόνα:
η “γαλανόλευκη” δεν έχασε την πρόκριση χθες,ούτε στην Ισπανία. Την έχασε λόγω της αστάθειας/διακυμανσεων της, σε ματς με κατώτερους αντιπάλους. Εκεί είναι το μεγάλο μείον της ομάδας του Φαν Σχιπ. Όπως επίσης πληρώνει και την διαφορά απόδοσης, τα κενά σε αυτή, που εμφανίζει μεταξύ των δυο ημιχρόνων στα παιχνίδια της. Το πλήρωσε χθες, το είδαμε και σε Κόσοβο (όπου ισοφαριστηκαμε) και σε Γεωργία (όπου κερδίσαμε) αφού και σε αυτά η απόδοση της Εθνικής άλλαξε στα δεύτερα ημίχρονα (ήταν διαφορετική).
Αυτό είναι ένα ΜΕΙΟΝ που χρεώνεται στον Ολλανδό προπονητή, μαζί με το ελλειματικό κόουτσινγκ! Ως επι το πλείστον η παρεμβατικότητα του Φαν Σχιπ στην διάρκεια των αγώνων της Εθνικής είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή… λανθασμένη. Προσπαθώ να θυμηθώ ένα ματς που να έχει καταγραφεί πως το πήρε αυτός απο τον πάγκο, με τις παρεμβάσεις του και δεν βρίσκω. Πιθανότατα να μην έχει την βοήθεια που θα έπρεπε απο το σταφ του, απο τους συνεργατες του στον πάγκο, που δεν τον βοηθάνε στο κομμάτι της… ροής πληροφοριών κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Και εκεί ενδεχομένως να χρειαστεί ενίσχυση του τημ του Ολλανδού,αν τελικά ανανέωσει με την ΕΠΟ το συμβολαιό του…
Τα ΣΥΝ πάντως του Φαν Σχιπ, κάνοντας έναν απολογισμό πριν την ολοκλήρωση της συμμετοχή της στα προκριμματικά του Μουντιάλ του Καταρ, είναι σαφώς περίσσοτερα. Ας τα αθροίσω:
1. Έχει φτιάξει ένα γκρούπ ομάδας με… team spirit! Παίζει ο ένας για τον άλλον, για την ακρίβεια παίζουν όλοι σαν ένας!! Παίζει ο καθένας και για τον προπονητή τους και για τους συμπαίκτες της. Κάπως έτσι η “γαλανόλευκη” μετά απο χρόνια έχει ξανά… ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ!! Χωρίς γκρίνια, χωρίς να μεταφέρουν την συλλογική τοξικότητα, χωρίς κλίκες…
2. Έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με νεανικό μέσο όρο ηλικίας, που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, παρουσιάζοντας κάτι που σπάνια βλέπαμε στην γαλανόλευκη. Στο οποίο είναι καλύτερη, πιο ελπιδοφόρα από παλαιότερες ομάδες, πιο αποτελεσματικές…
3. Είναι πολύ καλός στο λεγόμενο man managment, περνάει κανόνες, συσπειρώνει…
4. Βάζει καλά κομμάτια, ειδικά στα “μεγάλα” ματς, στο πως μπαίνει η ομάδα, πνευματικά και σχεδιαστικά…
Στο δια ταύτα: με βάση τις τελευταίες εικόνες της Εθνικής Ελλάδας, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, με τον Φαν Σχιπ η ομάδα βελτιώθηκε και εξελίχθηκε σε σχέση με αυτή που παρέλαβε και κυριως απέκτησε ξανά το σεβασμό μεγάλης μερίδας της φίλαθλης κοινής γνώμης.
Το μήνυμα της Στοκχόλμης, τόσο από το αγωνιστικό της στυλ στο πρώτο ημίχρονο, όσο κι από το πως αντιμετώπισαν το 2-0 του δευτέρου ημιχρόνου, είναι πως υπο συγκεκριμένες προυποθέσεις θα πρέπει να του ξαναδοθεί το χρίσμα!
Για να έχει ο Ολλανδός μια δεύτερη ευκαιρία, διορθώνοντας κάποια κραχτά λάθη του και με την κατάλληλη βοήθεια/ενίσχυση, του τημ του, να δημιουργήσει ομάδα άξια κι ανταγωνιστική να διεκδικεί όχι μόνο την πρόκριση αλλά και την συμμετοχή της σε Μουντιάλ και Γιούρο.
ΥΓ. Ο Φαν Σχιπ αν τελικά μείνει στην “γαλανόλευκη” θα πρέπει να αναθεωρήσει κάποιες απόψεις του και κάποιες ισορροπίες. Τι θέλω να πω; Όταν αποκλείεις ή συνεχίζεις να αγνοείς τον Κώστα Μανωλά, χωρίς να έχεις καλύτερο, ούτε καν ισάξιο στόπερ, τότε το πληρώνεις/το βρίσκεις μπροστά σου. Άρα θα πρέπει ο Ολλανδός να βελτιωθεί και στα κριτήρια κάποιων κλήσεων ή ΜΗ κλήσεων του
Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr