Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, αφορμόμενος από τον παραγκωνισμό του Γιουνούς Σανκαρέ (και) στο σύλλογο που πρόσφατα μετεγγράφηκε, γράφει για τη σοφή επιλογή του Γιοβάνοβιτς να εισηγηθεί την αποχώρησή του πριν ξεκινήσει επίσημα η σεζόν, στεκόμενος στα πεπραγμένα του παίκτη σε Ελλάδα και Τουρκία και καταλήγοντας σε μια σκέψη που οι περισσότεροι θα έχουν κάνει μετά τη φυγή του.
Ακολουθήστε το «Όλα Πράσινα» στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις του Παναθηναϊκού!
Όπως είναι γνωστό, ο Σανκαρέ αποτέλεσε παρελθόν από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι που μας πέρασε, παρά τα εξαιρετικά δείγματα γραφής που παρουσίασε στα πρώτα του παιχνίδια υπό τις οδηγίες του Λάζλο Μπόλονι. Αυτή τη στιγμή βγάζει το ψωμί του στην Τουρκία, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Γκιρέσουνσπορ, η οποία βρίσκεται σχεδόν στον πάτο της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της γείτονος χώρας (19η με μόλις 2 πόντους σε 7 αγωνιστικές). Ο Σενεγαλέζος κεντρικός μέσος, όμως, δεν έχει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο ρόστερ της ομάδας του, με τις συμμετοχές του σε αγώνες της τουρκικής λίγκας να είναι περιορισμένες.
Ένας παίκτης με αδιαμφισβήτητα πλούσια καριέρα πίσω του (με το μεγαλύτερο του ένσημο να θεωρείται το χρόνιο πέρασμά του από τις Γκινγκάμπ και Μπορντό), που ωστόσο πλέον έχει… ξεφτίσει η μπογιά του. Ειδικά από τότε που οι Γιρονδίνοι τον άφησαν ελεύθερο τον Νοέμβριο του 2019, ο Σανκαρέ πήρε την κάτω βόλτα, μη θυμίζοντας σε τίποτα τον ποδοσφαιριστή που κάποια περίοδο αποτελούσε μια χρήσιμη επιλογή για το επίπεδο της Ligue 1. Ούτε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας κατάφερε να στεριώσει, ούτε στο «Τριφύλλι» έκανε αισθητή την παρουσία του, ενώ και για την Γκιρέσουνσπορ φαίνεται να αντιμετωπίζεται ήδη ως «βαρίδι». Γιατί αυτό; Γιατί ο Γιουνούς επιβεβαιώνει όσους χαρακτηρίζουν τυχαίες τις αψεγάδιαστες εμφανίσεις του στις αρχές του Φλεβάρη;
Ο 32χρονος παίκτης κατέφθασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για λογαριασμό των «πράσινων» στα μέσα της περσινής σεζόν με τις ευλογίες του τέως τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Πιερ Ντρεοσί. Οι συστάσεις που υπήρχαν για την περίπτωσή του ήταν θετικές, με τους ανθρώπους που τον είχαν ζήσει στη Βουλγαρία (με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας κατέγραψε συνολικά 18 συμμετοχές και σημείωσε 3 γκολ σε Parva Liga και UEFA Europa League) να μιλούν για έναν box-to-box μέσο, που δε φοβάται να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή, που έχει το εύκολο γκολ, αλλά οι αντοχές του τον προδίδουν γρήγορα.
Όταν πρωτοεμφανίστηκε, λοιπόν, με τον Παναθηναϊκό στα ματς εναντίον του Ατρομήτου και του Ολυμπιακού έδειξε την καλή πλευρά του εαυτού του. Συγκεκριμένα, μπαίνοντας ως αλλαγή στο Περιστέρι στο 60ο λεπτό, κανείς δεν περίμενε πως 24 λεπτά αργότερα θα πραγματοποιούσε εξ επαφής -και με τη συμβολή του δοκαριού- το 2-3 υπέρ του «Τριφυλλιού» και θα του χάριζε ένα υπερπολύτιμο εκείνο το χρονικό διάστημα τρίποντο. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η ηδονή, όμως, μία εβδομάδα αργότερα, αφού απέναντι στον «αιώνιο» έβγαλε την ασίστ στον Μαουρίσιο στο 6′ και πραγματοποίησε στο 73′ το 2-0. Δύο αναμετρήσεις αρκούσαν για να τον εξυψώσουμε -και δικαίως βάσει της προσφοράς του έως τότε- στην αντίληψή μας και να τον παρομοιάσουμε, χιουμοριστικά βέβαια, ακόμα και με τον Τζιμπρίλ Σισέ!
Ωστόσο, όσο πέρναγε ο καιρός άρχισαν να βγαίνουν τα προβλήματα. Στις υπόλοιπες 10 εμφανίσεις του, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, βγήκαν στην επιφάνεια τραυματισμοί (είχε σημαντικό θέμα στο γόνατο για κάτι παραπάνω από ένα μήνα), κούραση και δυσκολία να ακολουθεί το ρυθμό των αγώνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε να βγαίνει άμεσα ως αλλαγή, επειδή δεν άντεχε να ελέγχει το χώρο του κέντρου μετά το 55′-60′, είτε έμπαινε συμπληρωματικά από τον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο. Έτσι, στο τέλος της χρονιάς, ύστερα από το πέρας των play-off, τέθηκε εκτός ομάδας ενόψει της επόμενης, στην οποία ο Παναθηναϊκός θα καθοδηγούνταν υπό τις οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος κόουτς, πάντως, αποφάσισε να επαναξιολογήσει όλο το ρόστερ, παίρνοντάς τον μαζί του στην προετοιμασία του Χορστ. Όμως, δε μπόρεσε να τον πείσει για τις ικανότητές του, καθώς αντιλήφθηκε και ο ίδιος τις τρανταχτές αδυναμίες του.
Ο Σανκαρέ, συνεπώς, ήταν αναγκασμένος να αλλάξει περιβάλλον, έτσι ώστε να πάει κάπου που να υπολογίζεται. Αυτή που είχε τη δυνατότητα να καλύψει τις απαιτήσεις του ήταν η τουρκική Γκιρέσουνσπορ, η οποία τον πήρε από τους «πράσινους» με ένα ποσό κοντά στις 200.000€. Αν και η θητεία του στη «σταχτοπούτα» της Super Lig ξεκίνησε ιδανικά (βασικός στην πρεμιέρα με τη Γαλατασαράι, μπήκε στο ημίχρονο με την Κασίμπασα και την Τράμπζονσπορ), τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ανέμενε. Αυτό γιατί με την Αλάνιασπορ έμεινε εκτός αποστολής, το ματς εναντίον της Κόνιασπορ το είδε από τον πάγκο, με τη Φενέρμπαχτσε τέθηκε εκ νέου εκτός 18αδας, ενώ στον αγώνα απέναντι στην Καϊσέρισπορ την Κυριακή, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής, μπήκε μόλις για 10 λεπτά.
Κατά πάσα πιθανότητα, ο Χακάν Κελές, με το πέρασμα του καιρού, παρατήρησε τα στοιχεία που τον «έδιωξαν» από τον Παναθηναϊκό και άρχισε να μικραίνει σταδιακά το χρόνο συμμετοχής του. Το μέλλον του μετά από 1.5 μήνα στην Τουρκία μοιάζει ήδη δυσοίωνο, με τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο να πλησιάζει και το όνομα του Σανκαρέ να μην είναι απίθανο να «παίξει» για άλλο σύλλογο.
Συμπέρασμα
Μετά από όλη αυτή τη μακροσκελή ανάλυση της σταδιοδρομίας του Γιουνούς από τον ερχομό του στην Ελλάδα έως και σήμερα, θεωρώ πως συγκλίνουμε σε ένα μόνο συμπέρασμα. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής σωστά δεν παρέμεινε στον Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον 59χρονο προπονητή να πράττει σοφά, αφού η διαχείρισή του από τη Γκιρέσουνσπορ μαρτυρά από μόνη της την αγωνιστική του πτώση.
Ο Σανκαρέ είναι ένας αθλητής παλιάς κοπής, που μάλλον τα χρόνια του δε του επιτρέπουν να τρέχει όσο παλιά (αν και η ταχύτητα δεν ήταν ποτέ το φόρτε του). Σε περίπτωση που εξακολουθούσε να παίζει για τον Παναθηναϊκό και είχε σοβαρό ρόλο στην ομάδα, θα υπήρχε τεράστιο κενό στη μεσαία γραμμή, με τους αντιπάλους χαφ να έχουν πάντα υπεραριθμία σε καταστάσεις επίθεσης, ενώ παράλληλα ο Αλεξανδρόπουλος θα ήταν υποχρεωμένος να μαρκάρει για δύο.
Η εκπληκτική του αρχή στη Super League με 2 γκολ και 1 ασίστ σε 2 συμμετοχές, είναι η αλήθεια, ευνοήθηκε από διάφορες συγκυρίες. Και στα δύο τέρματα που πέτυχε βρισκόταν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, σπρώχνοντας απλά τη μπάλα στα δίχτυα, ενώ η πάσα του στον Μαουρίσιο βρήκε ανοργάνωτη την άμυνα του Ολυμπιακού. Ό,τι συνέβη στη συνέχεια στη σχέση παίκτη και ομάδας νομίζω επαληθεύουν την παραπάνω πρόταση. Γιατί ο Λούντκβιστ, που ουσιαστικά ήρθε ως αντικαταστάτης του στις θέσεις «8» και «10», μπορεί να μην έχει προσαρμοστεί ακόμα και να μην έχει σκοράρει, όμως τουλάχιστον τρέχει… Και αν δεν τρέξεις, δε θα αντέξεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Όλες οι μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… παίζουν στο SportJournal.gr!
Διαβάστε ακόμη…