Η ομάδα της «χώρας που δεν υπάρχει» είναι το απόλυτο must-see του φετινού Champions League

0
60

Η χώρα… δεν υπάρχει, η ομάδα ιδρύθηκε το 1997, σε αυτή παίζουν τρεις Ελληνες και έκανε την Μολδαβία την 34η χώρα που παίζει στο CL. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι…;

Τον Αύγουστο του 2010 έγινε μόλις η 2η ομάδα με 10+ αποτυχημένες προσπάθειες να μπει στους ομίλους από τα προκριματικά. Δέκα χρόνια αργότερα, έκανε το απόλυτο θαύμα γράφοντας ιστορία. Πέρασε 4 προκριματικούς γύρους και μπήκε στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος. Αποκλείοντας κατά σειρά, Τεούτα [Αλβανία], Αλασκέρτ [Λευκορωσία] αλλά και παραδοσιακές πρώην γιουγκοσλαβικές δυνάμεις όπως ο Ερυθρός Αστέρας και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έκανε την Μολδαβία την 34η χώρα που εκπροσωπείται στο Champions League.

‘Impossible is nothing’ ακούμε και διαβάζουμε συχνά πλέον στο ποδόσφαιρο. Η Σέριφ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για το ότι όταν πιστεύεις και κυνηγάς τα όνειρά σου, μπορεί να τα καταφέρεις. Οσο η European Super League δεν μπαίνει στη ζωή μας, ο δρόμος υπάρχει, είναι εκεί. Μια ομάδα που ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια, έγραψε τη σπάνια ιστορία ενός outsider που αποτελεί την πιο ταπεινή από τις 32 ομάδες που παίζουν φέτος στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

«Μια ομάδα από μια χώρα που δεν υπάρχει» έγραψαν στην Ευρώπη, επειδή πρόκειται για ανεξαρτητοποιημένη περιοχή της Μολδαβίας. Το όνομα αυτής είναι Υπερδνειστερία, μια από τις πιο «καυτές» ζώνες μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Η βάση της είναι στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείστερου, στα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας. Αυτοανακυρήχθηκε αυτόνομη το 1990, όμως δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος. Αφού υπήρξαν εθχροπραξίες, η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν αναγνώρισε την αυτονομία της Υπερδνειστερίας, παρότι αυτή έχει δικά της σημαία, στρατό, νόμισμα και σύστημα διακυβέρνησης. Είναι το μοναδικό κράτος που διατηρεί το σφυροδρέπανο στη σημαία.

Η πρωτεύουσα, Τιρασπόλ, έχει 500.000 κατοίκους. Σε αυτή, δημιουργήθηκε η Σέριφ από δύο πρώην πράκτορες της KGB. Οχι, οι Βίκτορ Γκουσάν και Ιλια Καζμάλι δεν ίδρυσαν ομάδα αλλά μια εταιρεία ασφαλείας με το όνομα Σέριφ. Μέσα στα χρόνια γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη μέχρι που έφτασε να αποτελεί Κολοσσό στη χώρα. Πλέον, είναι ένας όμιλος που περιλαμβάνει Μέσα Ενημέρωσης, Super Market και πρατήρια καυσίμων. Η απόφαση για να κάνουν ακόμα ένα βήμα, ήρθε το 1997.

Ετσι, ίδρυσαν ένα ποδοσφαιρικό club με το ίδιο όνομα και σήμα ένα αστέρι, όπως αυτά που φορούσαν στο πέτο οι Σερίφηδες στην άγρια δύση. Οπως και στις επιχειρήσεις τους, έτσι και στο ποδόσφαιρο, οι Γκουσάν και Καζμάλι, είχαν επιτυχία. Αφού δεν υπήρχε πρωτάθλημα στην Υπερδνειστερία, συμμετείχαν σε εκείνο της Μολδαβίας και η ομάδα τους έγινε άμεσα η απόλυτη κυρίαρχός του. Από τα 21 πρωταθλήματα που έχουν γίνει τον αιώνα που διανύουμε, ο σύλλογος της Τιρασπόλ έχει κατακτήσει τα 19, όπως και πολλούς άλλους τίτλους με Κύπελλα και Super Cup.

Την αποτελούν παίκτες από κάθε σημείο της γης. Ανάμεσα σε Βραζιλιάνους, Περουβιανούς, Βόσνιους, Μολδαβούς, μπορεί κανείς να βρει τρεις Ελληνες. Ο δανεικός από την ΑΕΚ, τερματοφύλακας, Γιώργος Αθανασιάδης, έπαιξε στα 7 από τα 8 ματς των προκριματικών, κράτησε 5 clean-sheet και δέχθηκε δύο γκολ. Μαζί του ο μέσος, Δημήτρης Κολοβός, πρώην άσος των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου, ο οποίος έπαιξε και στους τέσσερις αγώνες με Ερυθρό Αστέρα και Ντιναμό Ζάγκρεμπ και μάλιστα κόντρα στην τελευταία πέτυχε το καθοριστικό 2-0 κάνοντας την ομάδα να πιστέψει στο θαύμα. Μαζί τους είναι και τρίτος Ελληνας, ο Στέφανος Ευαγγέλου, σέντερ-μπακ που έχει φορέσει τη φανέλα των Παναθηναϊκού, Πανιωνίου.

Ολοι αυτοί, δουλεύουν υπό τις οδηγίες του Γιούρι Βερνιντούμπ. Ενός προπονητή ο οποίος αφίχθη στην Σέριφ ως αποτυχημένος. Με την Σόλιγκορσκ της Λευκορωσίας, δεν τα είχε καταφέρει στην Ευρώπη και είδε την πόρτα της εξόδου, όμως μήνες αργότερα έμελλε να γράψει ιστορία. Ο 55χρονος Ουκρανός δεν έχει μεγάλη εμπειρία στους πάγκους, έχει όμως σαφές πλάνο.

Και αυτό που έκανε ήταν να βάλει την Σέριφ στα βιβλία του αθλήματος καθώς τη βοήθησε να γίνει η κορυφαία πρωταθλήτρια όλων των εποχών. Σε 36 ματς, η ομάδα του γνώρισε μόνο μία ήττα, συγκέντρωσε 99 βαθμούς και είχε 116 γκολ υπέρ και μόλις 7 κατά. «Δεν μπορώ να είμαι περισσότερο χαρούμενος από τους παίκτες μου, αποτελούν παράδειγμα για την Μολδαβία και την Υπερδνειστερία» ήταν τα λόγια του Βερνιντούμπ μετά την πρόκριση σε βάρος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Απόψε το βράδυ η Σέριφ παίζει το σημαντικότερο ματς της ιστορίας της, μέχρι τα δύο επόμενα. Κάνει πρεμιέρα στο Champions League κόντρα στην Σαχτάρ Ντόνετσκ, ένα μικρό «ζέσταμα» πριν αντιμετωπίσει στη συνέχεια την Ρεάλ Μαδρίτης και την Ιντερ. Μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1997, θα παίξει στα δύο ιστορικότερα γήπεδα του πλανήτη, στο Santiago Bernabeu και το San Siro. Είπαμε, impossible is nothing…

Πηγή