Με αφορμή τον επικείμενο δανεισμό του Ραμόν Λούντκβιστ από τη Γκρόνινγκεν στον Παναθηναϊκό, ο Παναγιώτης Αναστόπουλος σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του Σκανδιναβού κεντρικού μέσου, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να προσδώσει ταχύτητα, ποιότητα και ηρεμία στο παιχνίδι του «Τριφυλλιού».
Ακολουθήστε το «Όλα Πράσινα» στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις του Παναθηναϊκού!
Από τη Σουηδία, και συγκεκριμένα από το Αλγκουτσρούμ, περιοχή με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, θα έρθει, λοιπόν, η τέταρτη κατά σειρά προσθήκη των «πράσινων» στο ρόστερ τους, από μια χώρα που ο Παναθηναϊκός έχει δίχως αμφιβολία ρέντα όσον αφορά την απόδοση των παικτών. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Μπεργκ, Χουλτ και Χίλιεμαρκ (για να μην πάμε πιο παλιά σε αθλητές τύπου Νίλσον), γίνεται κατανοητό πως έχει δημιουργηθεί μια είδους… παράδοση ανάμεσα στο σύλλογο και τη Σουηδία. Ωστόσο, θα ήταν παράλογο να σταθούμε μόνο στον τόπο καταγωγής του Λούντκβιστ για να δικαιολογήσουμε τη μεταγραφή του, οπότε περνάμε κατευθείαν στο… ψητό, αναλύοντας τόσο το βιογραφικό του όσο και τα χαρακτηριστικά του ως ποδοσφαιριστής.
Ο Ραμόν Πασκάλ Λούντκβιστ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα του ποδοσφαίρου στις Ακαδημίες της Τρεκάντενς, στην οποία εγγράφηκε σε μικρή ηλικία. Στο σωματείο αυτό παρέμεινε ως το 2009, όταν η Κάλμαρ, ομάδα με πλούσια ιστορία στη Σουηδία, αποφάσισε να τον κάνει δικό της, βάζοντας τον να παίζει στα τσικό του συλλόγου. Τα πολύ καλά δείγματα που παρουσίασε εναντίον των παιδιών της ηλικίας του, τον ώθησαν τέσσερα χρόνια αργότερα στα «φυτώρια» της Αϊντχόφεν, βήμα το οποίο αποδείκνυε πως ο Λούντκβιστ πάει για μεγάλα πράγματα στην καριέρα του.
Αρχικά, εντάχθηκε στη Κ17 των «Χωριατών», όπως είναι το παρατσούκλι τους, όμως ένα χρόνο αργότερα (2014-15) προβιβάστηκε στην Κ19. Δύο σεζόν μετά, η διοίκηση πήρε την απόφαση να τον ανεβάσει στην Κ21 της PSV, ενώ τον Νοέμβριο του 2016 μπήκε και επίσημα στο ανδρικό τμήμα των ερυθρολεύκων της Ολλανδίας. Τα γεγονότα αυτά δεν αναφέρονται τυχαία, καθώς αιτιολογούν με γεγονότα πως ο Ραμόν διέθετε, και ακόμα διαθέτει, ένα σχετικά υψηλό potential.
Στην πρώτη ομάδα, πάντως, της Αϊντχόφεν δεν κατάφερε να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, καθώς κατέγραψε μόλις 4 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και UEFA Champions League, σκοράροντας και 1 γκολ απέναντι στην Έμμεν, σε αντίθεση με τα 8 γκολ που έβαλε σε 50 εμφανίσεις με την Jong PSV. Αποτέλεσμα, συνεπώς, αυτής της εξέλιξης ήταν να αλλάξει περιβάλλον, κάτι που πραγματοποιήθηκε με τη μετακίνησή του στη Μπρέντα το Γενάρη του 2019.
Στους «κιτρινόμαυρους» κατόρθωσε να πάρει από νωρίς πρωταγωνιστικό ρόλο και να ηγηθεί της προσπάθειας της ομάδας του να παραμείνει στην κατηγορία, ασχέτως που εν τέλει δεν ήρθε αυτή η αποστολή εις πέρας. Συγκεκριμένα, σε 17 συμμετοχές (τις 16 ως βασικός) μοίρασε 5 ασίστ, κάνοντας μια σεζόν αρκετά παραγωγική για «8αρι». Έτσι, τράβηξε τα βλέμματα πολλών ομάδων, από την Eredivisie κυρίως, με τη Γκρόνινγκεν να είναι αυτή που τον απέκτησε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.
Υπό τις οδηγίες του Ντάνι Μπάους, ο Λούντκβιστ βρέθηκε στο επίκεντρο των πλάνων του, βρίσκοντας σχεδόν κάθε εβδομάδα θέση στην αρχική ενδεκάδα της Γκρόνινγκεν. Οι 46 συμμετοχές του, τα 7 γκολ και οι 4 ασίστ που έχει μοιράσει σε κάτι παραπάνω από δύο σεζόν είναι στατιστικά αρκούντως ικανοποιητικά, αν ειδικά αναλογιστούμε το ρόλο του μέσα στο γήπεδο, ελπίζοντας πως έτσι θα βρει ένα πιο ανταγωνιστικό σύνολο να παίζει. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, που επιθυμούσε έναν παίκτη στο «8» και το «10», ελλείψει επιλογών, κατέληξε στην αρκετά safe επιλογή του νεαρού Σουηδού, ο οποίος έχει να δώσει πολλά νέα στοιχεία στο δυναμικό του Γιοβάνοβιτς.
Αρχικά, αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή που θυμίζει Σανκαρέ σε μια πιο… γρήγορη version. Τι εννοώ. Είναι ένας box-to-box μέσος που του αρέσει να πατά συχνά περιοχή, βρίσκοντας δίχτυα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ παράλληλα έχει τις αντοχές και τις δυνάμεις να γύρνα άμεσα πίσω και να βοηθά στην αμυντική λειτουργία. Παράλληλα, ξέρει να ανοίγει χώρους για τους συμπαίκτες του, έτσι ώστε να επωφεληθούν αυτοί από μια ενδεχόμενη καλή στιγμή, καθώς και να «βλέπει» γήπεδο, μοιράζοντας έξυπνες κάθετες μπαλιές.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως έχει ακόμα αρκετά περιθώρια εξέλιξης. Με την ηλικία του να είναι μόλις τα 24 έτη, ο Λούντκβιστ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύ ποιότητα στο ρεπερτόριο του, γενόμενος παιχνίδι με παιχνίδι πιο ώριμος αγωνιστικά. Βέβαια, δε μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα αν θα πιάσει το πικ του κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, ωστόσο μοιάζει σίγουρο πως αν πάρει σημαντικό ρόλο στις σκέψεις του κόουτς Ιβάν, τότε θα δείχνει ολοένα και περισσότερα νέα στοιχεία (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νιας).
Τέλος, ο Ραμόν έχει ως θετικό το γεγονός πως προσδίδει τη δέουσα ηρεμία στο ρυθμό όταν χρειάζεται. Δηλαδή, έχει την ικανότητα να «ξυπνάει» την ομάδα όταν χάνει τη συγκέντρωσή της ή όταν δε βρίσκεται σε καλή μέρα. Μια πάσα του, μία ενέργεια ή το κράτημα της μπάλας μπορούν να γυρίσουν το μομέντουμ υπέρ μας, όταν ένας αγώνας φαίνεται να… στραβώνει.
Όσον αφορά, τώρα, τα αρνητικά του χαρακτηριστικά (προφανώς κανένας παίκτης δεν είναι τέλειος), θα ισχυριζόμασταν πως είναι λίγο επιρρεπής στους τραυματισμούς (μέσα σε ένα εξάμηνο είχε βγάλει τρία χτυπήματα που τον άφησαν εκτός για αρκετό διάστημα), καθώς επίσης και το ότι έχει εμπειρίες μόνο από το ολλανδικό ποδόσφαιρο (και το σουηδικό όταν ήταν μικρός), το οποίο διαφέρει εκ θεμελίων από το δικό μας. Εδώ οι ομάδες παίζουν κλειστά, με δύο και τρεις ζώνες άμυνας, μη επιτρέποντας στον αντίπαλο να μπει στην περιοχή δια του αξόνος, θέση όπου αγωνίζεται ο Λούντκβιστ. Οπότε, θα χρειαστεί ένα μικρό διάστημα προσαρμογής για να αντιληφθεί τι συμβαίνει, παίρνοντας ως δεδομένο πως έχει συνηθίσει τη γρήγορη εναλλαγή της μπάλας και έναν αρκετά «τρελό» ρυθμό.
Κλείνοντας, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως προφανώς δεν πρόκειται για τον παίκτη που θα έρθει να κάνει αμέσως τη διαφορά, αλλά για τον μέσο που ίσως καταφέρει να κάνει πιο πολύπλοκο και πολυδιάστατο το παιχνίδι του «Τριφυλλιού». Η συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Γκρόνινγκεν περιλαμβάνει μονοετή δανεισμό του παίκτη με μια οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι κοντά στο 1.000.000€.
Έτσι, αν, εν τέλει, δεν πείσει τον Γιοβάνοβιτς για τις δυνατότητες του, τότε πολύ απλά θα αποχωρήσει, με προορισμό και πάλι την Ολλανδία. Ωστόσο, αν φανεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Σέρβου προπονητή, τότε η ρήτρα του δεν είναι απαγορευτική για να παραμείνει και του χρόνου. Δηλαδή μιλάμε για ένα «deal» που ευνοεί και τις δύο πλευρές. Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός δε χωρά παίκτες που έρχονται απλά για να έρθουν, κάτι το οποίο ο Λούντκβιστ έχει καταλάβει, σταλμένος εδώ για να εκπλήξει τους πάντες. Για να δούμε!
Όλες οι μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… παίζουν στο SportJournal.gr!
Διαβάστε ακόμη…