Απρόβλεπτος, κομβικός, ηγέτης και πάνω από όλα φόβητρο για τις αντίπαλες άμυνες. Αυτός ήταν ο Μάρκους Μπεργκ για τον Παναθηναϊκό στα χρόνια της θητείας του με το τριφύλλι στο στήθος. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, και με αφορμή τα 35α γενέθλια του, αξίζει να σταθούμε, να θυμηθούμε και, γιατί όχι, να νοσταλγήσουμε τα κατορθώματά του Σουηδού σούπερ σταρ σε αυτά τα τέσσερα μαγικά του χρόνια στους «πράσινους». Γράφει ο Παναγιώτης Αναστόπουλος.
Ακολουθήστε το «Όλα Πράσινα» στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις του Παναθηναϊκού!
Τι να πρωτοπείς για αυτόν τον παικταρά. Ένας φορ που εξελίχθηκε ραγδαία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, καταφέρνοντας να πιάσει και με το παραπάνω το potential του, ένας αθλητής-πρότυπο για κάθε νεαρό παιδί που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο, ένας άνθρωπος που προσέφερε χαρές και επιτυχίες, τηρουμένων των αναλογιών, στον κόσμο και στην ομάδα που τόσο πολύ τον αγάπησαν, παρά το γεγονός πως αυτή δε μπόρεσε, δυστυχώς, να του τα ανταποδώσει στον απόλυτο βαθμό.
Με ποιο τρόπο, όμως, ο Μπεργκ έφτασε στο σημείο να γίνεται είδωλο για τους φιλάθλους της ομάδας, ποια τα στάδια της ανέλιξής του και πώς το αντίο του ταιριάζει με τη χρονική περίοδο της άφιξης του; Πάμε αμέσως τώρα να τα δούμε!
Σεζόν 2013/14: Η αρχή των πάντων
Ο ερχομός του 27χρονου τότε Μάρκους Μπεργκ δε συνοδεύτηκε από ενθουσιασμό και ιδιαίτερους πανηγυρισμούς. Άλλωστε, η συγκεκριμένη χρόνια ήταν πέρα για πέρα μεταβατική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως οι μπούκερς μας είχαν ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό! Με όλο το περσινό ρόστερ να έχει αποχωρήσει, εκτός του Ζέκα και του Κοτσόλη, ποδοσφαιριστές όπως ο Καρέλης, ο Μέντες, ο Μπεργκ και ο Ντίνας δεν προκαλούσαν αίσθηση στο «πράσινο» κοινό.
Ωστόσο, ο Σουηδός αποφάσισε να τους διαψεύσει όλους με το… καλημέρα. Το γκολ στην πρεμιέρα επί του Παναιτωλικού, το γκολ με τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο, καθώς και το τρομερό του βολέ εναντίον του Αστέρα Τρίπολης ήταν αρκετά για να «ζεστάνουν» τον κόσμο, ο οποίος σιγά σιγά άρχιζε να τον συμπαθεί. Όμως, με το ένα τέρμα να διαδέχεται το άλλο, με την ασφάλεια που ενέπνεε πλέον στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου για τον Παναθηναϊκό και με αποκορύφωμα το 0-3 απέναντι στον Ολυμπιακό μέσα στο κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Μάρκους Μπεργκ μετατράπηκε από έναν ακόμα επιθετικό στο σημείο αναφοράς μας.
Εκείνη η φανταστική, όπως αποδείχθηκε, χρόνια τελείωσε, πάντως, ακόμα πιο γλυκά, αφού, πέραν από τον εξαιρετικό δεύτερο γύρο στο Πρωτάθλημα, που σήμανε και την επιστροφή της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στις 26 Απριλίου του 2014 το σόου του Σουηδού στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον ΠΑΟΚ (τελικό σκορ 1-4 / χατ-τρικ ο Μπεργκ) αποτέλεσε το… κερασάκι στην τούρτα.
Σεζόν 2014/15: Ούτε οι τραυματισμοί τον κρατούν πίσω
Τη δεύτερη του χρόνια με τον Παναθηναϊκό δε μπορείς να τη χαρακτηρίσεις και ιδιαίτερα τυχερή. Όχι από την άποψη πως ο Μπεργκ δεν ήταν παραγωγικός, κάθε άλλο, μάλιστα, αφού σε 24 ματς στη Super League είχε 16 γκολ, αλλά από την οπτική της υγείας του.
Συγκεκριμένα, ύστερα από το καρέ τερμάτων του στα play-off του Europa League εναντίον της Μίντιλαντ, εμφάνιση που έδειξε πως ήταν πιο «καυτός» από ποτέ, ένας τραυματισμός στον ώμο στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με τον Λεβαδειακό (τελικό σκορ 1-1) τον κράτησε εκτός αγωνιστικών χώρων για 3 μήνες, στους οποίους ο Παναθηναϊκός έχασε το «βαρύ» του… πυροβολικό.
Γιατί, ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στο μεσοδιάστημα τόσο στο Πρωτάθλημα όσο και στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, εκεί όπου το «Τριφύλλι» παρουσιάστηκε μέτριο. Με τα πολλά, πάντως, ο Μάρκους γύρισε πίσω στα γήπεδα σε ένα ματς Κυπέλλου εναντίον του Παναιτωλικού, στο οποίο μάλιστα σκόραρε ένα πανέμορφο γκολ. Η συνέχεια ήταν ανάλογη, με τον Μπεργκ να «ματώνει» ασυστόλως τα αντίπαλα δίχτυα και να οδηγεί το τριφύλλι στα προκριματικά του UEFA Champions League της επόμενης σεζόν.
Σεζόν 2015/16: Από τους λίγους διασωθέντες
Περνάμε, τώρα, στην προτελευταία χρόνια του Σουηδού σέντερ φορ ως κάτοικο Αθήνας, η οποία από πολύ νωρίς σημαδεύτηκε αρνητικά. Τότε, ο Σύλλογος είχε προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο μεταγραφικό άνοιγμα, με παίκτες όπως ο Σέρχιο Σάντσεθ, ο Εσιέν και ο Γιανς Βέμερ να πατούν το χορτάρι του «Απόστολος Νικολαΐδης».
Δυστυχώς, όμως, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του Συλλόγου, αλλά και οι αποκλεισμοί από Κλαμπ Μπριζ και Καμπάλα σε Champions League και Europa League αντίστοιχα ανάγκασαν τον Γιάννη Αλαφούζο να αλλάξει σε ολικό βαθμό το αγωνιστικό τμήμα. Φυγή Γιάννη Αναστασίου, μαζικές αποδεσμεύσεις παικτών και αλλαγή πλάνου ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας σελίδας που άνοιγε στον Παναθηναϊκό.
Όμως, ο Μπεργκ έμεινε εκεί. Σταθερός, τρομακτικά εύστοχος και διαρκής κίνδυνος για τους αντιπάλους του. Ειδικά στο δεύτερο γύρο του Πρωταθλήματος, ο παίκτης πέτυχε 13 γκολ σε 15 (!) ματς, όντας στο τέλος της σεζόν δεύτερος σε γκολ, πίσω μόνο από τον Κώστα Φορτούνη.
Σεζόν 2016/17: Το λυπηρό αντίο
Και φτάνουμε στο «κύκνειο άσμα» του Μάρκους με την πράσινη φανέλα. Σε μια σεζόν που οι φιλοδοξίες ήταν τόσο υψηλές, οι αθλητές που είχαν έρθει, τουλάχιστον σε μονάδες, ήταν από το πάνω ράφι (Γουακάσο, Λεντέσμα, Ιμπάρμπο) και οι απαιτήσεις πολλές. Αν και, λοιπόν, το ξεκίνημά της ήταν ονειρικό (πρόκριση στους ομίλους του Europa League, με τον Μπεργκ να βγαίνει πρώτος σκόρερ στη διαδικασία των play-off της διοργάνωσης), η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.
Οι κακές επιλογές του Στραματσόνι, η άθλια συμπεριφορά ορισμένων παικτών και ορισμένα κακά αποτελέσματα έθεσαν και πάλι τον Παναθηναϊκό εκτός τίτλου από πολύ νωρίς. Πάντως, ο Μπεργκ, σε αυτό το διάστημα, βοήθησε πολύ την ομάδα να παραμείνει αντάξια των προσδοκιών, σκοράροντας τόσο στην Ευρώπη (εναντίον του Άγιαξ) όσο και στην Ελλάδα (4 γκολ σε 9 ματς μέχρι να φύγει ο Στραματσόνι).
Με την άφιξη του Μαρίνου Ουζουνίδη, πάντως, σαν κάτι να άλλαξε στα αποδυτήρια της ομάδας. Παίκτες ξεχασμένοι από τον Ιταλό προπονητή, όπως ο Εμποκού και ο Βιγιαφάνιες, πήραν φανέλα βασικού με τον 52χρονο τώρα τεχνικό, παρουσιάζοντας ποδόσφαιρο που αν η ομάδα έπαιζε από την αρχή της χρονιάς, δύσκολα θα έχανε τον τίτλο του πρωταθλητή.
Αυτοματισμοί, συνεργασίες και σωστή τροφοδότηση του Μπεργκ ήταν στοιχεία που έδωσαν τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να βρίσκει το εύκολο γκολ και τον Σουηδό, για ακόμα ένα έτος, να είναι ασταμάτητος. 20 γκολ σε 23 ματς είναι ένα στατιστικό που αρκεί για να δείξει την επιρροή του Ουζουνίδη επάνω στο παιχνίδι του Μπεργκ και, για πολλούς, θεωρήθηκε ως προοικονομία για το τι θα έκανε αυτή η ομάδα του χρόνου.
Ωστόσο, η καταστροφή δεν άργησε να έρθει. Ο οδυνηρός αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδος με τρόπο πέρα για πέρα σιχαμερό ήταν απλά η αρχή του τέλους. Ένα τέλος που γράφτηκε μαύρο με τη συμβολή του Βλάνταν Ίβιτς και μιας… μπύρας.
Συγκεκριμένα, το χτύπημα του Κρέσπο στα χέρια του Στιλ ήταν αρκετό για να «δυναμιτίσει» το κλίμα, που ήδη μύριζε… μπαρούτι, και να στείλει τον Παναθηναϊκό στα τάρταρα. Το ξύλο μεταξύ των παικτών, οι κόκκινες και κίτρινες κάρτες να μοιράζονται διαρκώς, ένα κουτάκι μπύρας να εκσφενδονίζεται στο κεφάλι του Ίβιτς, και γενικότερα η κατάσταση που ακολούθησε στη συνέχεια, όπως ήταν λογικό, αηδίασε τον Μπεργκ, ο οποίος, μαζί με σχεδόν όλη την τότε εξαιρετική ομάδα που είχε φτιάξει ο Ουζουνίδης, αποφάσισε να αποχωρήσει και να θέσει ένα άδικο και άδοξο τέλος στη θητεία του με τον Παναθηναϊκό, ένα τέλος που σίγουρα δεν άξιζε.
Ο Μπεργκ έφυγε και από τότε δεν έχει γυρίσει. Και για να δούμε πόσο καρμική ήταν η σχέση του με τον Παναθηναϊκό, αξίζει να κοιτάξουμε την κατάσταση στην οποία ήρθε στην ομάδα και αυτή που έφυγε. Σε φάση ανασυγκρότησης, σε φάση που ο Σύλλογος έψαχνε εκ νέου το μονοπάτι του, το οποίο, όσο ο Μπεργκ υπήρχε, ήταν το σωστό. Πλέον, λοιπόν, ο Σουηδός βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, με την Αλ Αϊν, την Κράσνονταρ και, τώρα, την Γκέτεμποργκ να έχουν απολαύσει και να απολαμβάνουν την ποιότητά του.
Η απόσυρσή του από την ενεργό δράση δεν αργεί και οι πιθανότητες του να επιστρέψει, έστω και συμβολικά, είναι απειροελάχιστες. Ωστόσο, για πάντα θα μένει στη θύμησή μας ως ο πιο ολοκληρωμένος φορ που ήρθε στον Παναθηναϊκό μετά τον Τζιμπρίλ Σισέ, ως ο σύγχρονος θρύλος του Συλλόγου, με τις πόρτες να είναι πάντα για αυτόν ανοιχτές.
Χρόνια πολλά και καλά τρελέ Σουηδέ!
Όλες οι μεταγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… παίζουν στο SportJournal.gr!
Διαβάστε ακόμη…