H Παρί Σεν Ζερμέν τρελαίνει κόσμο με την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι και το SDNA πιάνει κουβέντα για το αν το ρόστερ της αντέχει δίπλα στα καλύτερα όλων των εποχών.
Football Manager, PRO Evolution και κάμποσα άλλα games. Παίρνεις μια ομάδα και αν είσαι τίμιος, χωρίς cheat προσπαθείς να την κάνεις μεγαθήριο. Αν είσαι ακόμα πιο τίμιος, παίρνεις ένα cafe-bar της Ευρώπης και προσπαθείς να το πας στα αστέρια. Υπάρχει και ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος. Αναλαμβάνεις ένα club του οποίου ο ιδιοκτήτης διαθέτει μια πετρελαιοπηγή που αναβλύζει ρευστό και όποιος κυκλοφορεί τον ρωτάς «πόσα;», σου λέει «τόσα», τα δίνεις και όλα καλά. Αυτό το τελευταίο ίσως να μην είναι απλά ένα σενάριο που ζούμε μέσω μιας παιχνιδομηχανής.
Ο τεχνικός διευθυντής της Παρί Σεν Ζερμέν, Λεονάρντο, έχοντας την απόλυτη στήριξη του Χαμάντ Αλ Τανί και της Qatar Sports Investment, έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, μπορεί κάποια στιγμή να σκέφτηκες περισσότερο να δαπανήσεις εικονικά χρήματα για έναν παίκτη απ’ ότι εκείνος.
Για την PSG, στην αρχή το μετρητό που έδινε για να προσελκύσει αστέρια ήταν πολλά περισσότερο. Ακόμα δεν είχε φτιάξει τόσο glamorous ρόστερ, όμως μετά το «μπαμ» των 222 εκατ. ευρώ με τον Νεϊμάρ, όλα έγιναν πιο εύκολα και πλέον μπορεί να μιλά για παίκτες όπως Ρονάλντο και Μέσι. Για να είμαστε όσο πιο δίκαιοι γίνεται, δεν έχουν πληρώσει μόνο υπεραξία αλλά έχουν κάνει και έξυπνες κινήσεις. Τέτοια είναι τα 180 εκατ. για τον 18χρονο, Κιλιάν Μπαπέ. Μην πας πολύ μακριά, υπάρχει ομάδα που έδωσε 500 εκατ. για να πάρει Ντεμπελέ, Κουτίνιο, Γκριεζμάν.
Εχει γίνει παράδοση πλέον, κάθε καλοκαίρι στο Parc des Princes σκάει μύτη ένας καινούριος υπερπαίκτης. Φέτος, μπορεί να μην έχει γίνει [ακόμα] η μεταγραφή του ειδικού βάρους του Νεϊμάρ [την έχετε δει την κοιλούμπα του λογικά] ή του Μπαπέ, όμως οι τύποι προκαλούσαν απορίες με τις κινήσεις τους. Αφού παρέκαμπτες την ερώτηση «που είναι το Financial Fair Play;», μπορούσες να προχωρήσεις με το «τι ομαδάρα φτιάχνουν;». Αντικειμενικό γεγονός. Οσο κι αν δεν τους χωνεύει κάποιος. Πάμε να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά.
Ο κορυφαίος keeper του Euro, Τζίτζιο Ντοναρούμα, αν όχι από τώρα, μέσα σε μερικά χρόνια θα είναι άνετα ο Νο1 στον κόσμο. Ο 22χρονος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Μίλαν. Λίγο μπροστά του, επίσης χωρίς να δώσει ευρώ στην Ρεάλ, η Παρί πήρε τον καλύτερο αμυντικό μετά τον Πάολο Μαλντίνι. Σύμφωνοι, στα 35 του, αλλά… Σέρχιο Ράμος. Ισως ό,τι fit φιτ παίζει μετά τον Κριστιάνο. Τζίνι Βαϊνάλντουμ, ο πιο βασικός και ο πιο σταθερός από το κέντρο μιας Λίβερπουλ που πρόσφατα κατέκτησε Champions League και Premier League. At-no-cost και αυτός. Περίπου 60 εκατ. δόθηκαν στην Ιντερ για τον δεξιό μπακ-χαφ, Ασράφ Χακίμι. Ο πρώτος για τον οποίο τα έσκασε η PSG.
Οι μισθοί μόνο των τεσσάρων είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ. Ομως αυτό δεν πτόησε σε κάτι το club της γαλλικής πρωτεύουσας. Οποιο όνομα «κινούνταν» στην πιάτσα, ήταν μέσα. Ρονάλντο, Πογκμπά, από star-players και πάνω ασχολούνται πλέον. Μέχρι που ήρθε η απόλυτη «βόμβα». Ο Μέσι δεν συνεχίζει στην Μπαρτσελόνα. Τα τηλέφωνα έγιναν στο δευτερόλεπτο, οι διαπραγματεύσεις άμεσα ‘προχωρημένες’ και οι Λέο και Χόρχε Μέσι, περιμένουν πλέον την πρόταση. Μισθός 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο περιμένει τον Αργεντινό μύθο.
Μαζί με τα αστέρια που ήδη είχε, η φιναλίστ του Champions League του 2020 διαθέτει σήμερα το κορυφαίο ρόστερ της 50ετούς ιστορία της. Μπορεί όμως αυτό το οπλοστάσιο πατήσει την κορυφή των ρόστερ στην ιστορία του αθλήματος; Είναι η Παρί Σεν Ζερμέν η κορυφαία dream team της σύγχρονης, τουλάχιστον, ιστορίας; Με τον Μέσι, μπορεί να μπει στην κουβέντα.
Τα έλεγε ο Νεϊμάρ ότι θα ξαναπαίξουν μαζί και πραγματικά κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό όντως θα γίνει και ότι θα είναι στην PSG. Μαζί τους; Το παιδί στη βασική photo, το wonderkid του αύριο, ο Μπαπέ, αν τελικά δεν πάει στην Ρεάλ. Επίθεση – μύθος, το λιγότερο, καμία ομάδα δεν έχει κάτι έστω κοντά σε αυτούς. Ντοναρούμα στο τέρμα, δεξιά Χακίμι, αριστερά Μπερνάτ, Μαρκίνιος – Ράμος κέντρο άμυνας, Παρέδες-Βεράτι-Βαϊνάλντουμ η μεσαία γραμμή και μπροστά Νεϊμάρ, Μέσι, Μπαπέ. Pam-mal.
Σε επίπεδο ονομάτων, ίσως θα μπορούσε να γίνει κουβέντα, όμως το σπορ μάλλον έχει δει υπερομάδες που ήταν ανώτερες. Τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1999 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το τρεμπλ με ένα κέντρο που είχε Σκόουλς, Κιν, Μπέκαμ, Γκιγκς, όπως επίσης τον Σμάιχελ και το δίδυμο της επίθεσης Κόουλ-Γιορκ.
Αλλά και οι επόμενες δεκαετίες, είδαν ομάδες που μετρημένοι δεν ήταν παγκόσμιας κλάσης. Η Μίλαν της περιόδου 2003-2007 ήταν τρομακτική. «Είχαν Μαλντίνι, Νέστα, Σταμ, Καφού, αμύνονταν εκπληκτικά. Μπροστά τους ήταν ο Γκατούζο, δίπλα του ο κορυφαίος μέσος της εποχής, Κλάρενς Ζέεντορφ, και μαζί τους ο Πίρλο» έλεγε σε μια συνέντευξη ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ. Την 11άδα συμπλήρωναν οι Κακά, Ιντζάγκι, Σεβτσένκο.
Το 2013, είδαμε την Μπάγερν του Γιουπ Χάινκες που κατέκτησε το τρεμπλ πριν από τους Βαυαρούς που το έκαναν την εποχή του Covid-19. Με Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Σβαϊνστάιγκερ, Ριμπερί, Ρόμπεν, οι Rekordmeister βρέθηκαν για κάποιο λόγο στην κορυφή της Ευρώπης.
Κλείνουμε την αναφορά σε ομαδάρες με τους αιώνιους της Ισπανίας. Φυσικά, Μπαρτσελόνα, μια ομάδα που τρέλανε κόσμο αρχικά με προπονητή τον Πεπ Γκουαρδιόλα, όμως είχε ανάλογη επιτυχία και το 2015 με τον Λουίς Ενρίκε. Ντάνι Αλβες, Πικέ, Τζόρντι Αλμπα, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Τσάβι, Νεϊμάρ, Μέσι, Σουάρες. Απίστευτη υπερομάδα πράγματικά, με το MSN να κλέβει την παράσταση.
Σύνολο που προκαλούσε τρόμο έφτιαξε όμως και η Ρεάλ Μαδρίτης και ξεπέρασε τις επιτυχίες των Καταλανών με 4 Champions League σε 5 χρόνια. Μαρσέλο, Ράμος, Βαράν, Μόντριτς, Κροος, Μπέιλ, Ρονάλντο, Μπενζεμά, είναι τα πιο δυνατά ονόματα από μια 11άδα γεμάτη πραγματικούς πρωταθλητές. Και το σημαντικότερο, στο peak τους.
Αυτό δηλαδή που δεν έχει η Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς Ράμος και Μέσι είναι μεν κορυφαίοι αλλά πιθανότατα στο τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας τους. Ας τους δώσουμε όμως μήνες, ίσως και χρόνια. Μπορεί με αυτά που θα κάνουν, αποδείξουν ότι η PSG του Ποκετίνο ήταν όντως μια dream team. Στην τελική, πέρα από τα ονόματα, οι ομαδάρες περνούν σε legend-mode όταν κατακτήσουν το βαρύ ασημικό. Ο δρόμος, υπάρχει…