Επίσημο: Συνεχίζει στο «Τριφύλλι» ο Καρακάσης

0
263

Η σύνδεση του Παναθηναϊκού με την πνευματική καλλιέργεια και τη διανόηση έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο, με τον σύλλογο να είναι υποχρεωμένος να τις διαιωνίσει.

Είναι ο Παναθηναϊκός η ομάδα της Διανόησης;

Ακολουθήστε το «Όλα Πράσινα» στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις του Παναθηναϊκού!

Είναι κοινός τόπος πως οι άνθρωποι του πνεύματος αποτελούν τα θεμέλια μίας κοινωνίας, καθώς είναι αυτοί που την πλάθουν και τη συνθέτουν. Η διανόηση βέβαια, δεν απαντάται μόνο στους φιλόσοφους, αλλά επίσης στους ζωγράφους, στους ερμηνευτές στου επιστήμονες, ακόμη και σε συλλόγους όσο περίεργο και να ακούγεται. Κάπου εδώ δημιουργείται και ένα περίεργο ερώτημα, αν υπάρχει σχέση του πνευματικού έργου με την οπαδική στάση κάποιου ατόμου, με την απάντηση ακόμη να διερευνάται.

Η απουσία της διανόησης σήμερα είναι ιδιαίτερα αισθητή, στην πραγματικότητα όμως αυτή πρέπει να δίνει ώθηση σε όλους τους ανθρώπους, με σκοπό να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στην αυτοπραγμάτωση. Ο Παναθηναϊκός, έχει ιστορικές ρίζες με όσους υπηρέτησαν ως ταγοί την ελληνική κουλτούρα και πρέπει αυτοί οι δεσμοί να συνεχιστούν για το καλό τόσο της ομάδας, όσο και της κοινωνίας.

Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Μία απ’ τις πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία του συλλόγου, αποτελεί η συμμετοχή του γνωστού μαθηματικού τη διετία 1922-1924 στη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Ο Καραθοδωρή, έγινε δημοφιλής σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, όταν αποκαλύφθηκε πως αποτέλεσε  τον δάσκαλο του Άλμπερτ Αϊντστάιν. Παράλληλα δίδαξε στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, από το Γκέτινγκεν μέχρι το Βερολίνο, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδιζε από το να παρακολουθεί τις εξελίξεις που υπήρχαν στο «Τριφύλλι».

Η σύνδεση με το έντεχνο

Η έντεχνη μουσική αριθμεί εκατομμύρια φίλους στην Ελλάδα, με μία μεγάλη μερίδα των καλλιτεχνών να έχουν δηλώσει ένθερμοι υποστηρικτές του Παναθηναϊκού. Ένας απ’ τους πιο γνωστούς λάτρεις των «πρασίνων» ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο διάσημος στιχουργός-ποιητής. Μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους και από τους τοίχους της Λεωφόρου εμπνεύστηκε για μία απ’ τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Συγκεκριμένα, υπήρχε ένα γκράφιτι που έγραφε: «Στα τρελά μας όνειρα δοσμένοι, πάντα γελαστοί και γελασμένοι» και έφερε την υπογραφή της Θύρας 13. Αμέσως, ο Μικρούτσικος το μετέτρεψε στο τραγούδι που αργότερα ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Ένας επίσης μεγάλος Παναθηναϊκός καλλιτέχνης ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ο αγαπητός τραγουδιστής, έδινε το «παρών» σε πολλές αναμετρήσεις της Λεωφόρου προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τη μεγάλη του αγάπη. Μάλιστα, υπήρξε ένα απ’ τα ιδρυτικά μέλη της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, με σκοπό να βρεθεί λύση στα διοικητικά αδιέξοδα του συλλόγου. Άλλοι γνωστοί για τα πράσινα τους αισθήματα ερμηνευτές, είναι οι αδερφοί Κατσιμίχα, ο Στέλιος Διονυσίου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Άκης Πάνου, ο Μάνος Ξυδούς, ο Γιάννης Πάριος και άλλοι πολλοί που για να καταγραφούν απαιτούνται μέρες ολόκληρες.

Μεγάλες Παναθηναϊκές γυναίκες

Σε περίπτωση που κάποιος παρακολουθεί Βόλει Ανδρών, θα παρατηρήσει πως η έδρα του Ολυμπιακού ονομάζεται «Μελίνα Μερκούρη», με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν βάλει ένα απ’ τα μεγαλύτερα «αυτογκόλ» της ιστορίας τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί η Μελίνα είχε δηλώσει περίτρανα πως είναι Παναθηναϊκός από… κούνια. Μπορεί η ίδια να έχει ταυτιστεί με τον Πειραιά, λόγω του άσματος που έχει τραγουδήσει, ωστόσο δεν έχει ντραπεί να δηλώσει πως αντιπαθεί τους Ολυμπιακούς, επειδή είναι εγωιστές φίλαθλοι.

Ίσως, η πιο άρρωστη Παναθηναϊκόυς απ’ όσους έχουν αναφερθεί παραπάνω, είναι μία Ελληνίδα ποιήτρια που έχει αφήσει το στίγμα της στην αθηναϊκή κουλτούρα, η Κατερίνα Γώγου. Η ίδια, στο «Ξύλινο Παλτό» του 1982 γράφει χαρακτηριστικά: «Στιχάκια που δεν πρόλαβα να κάνω για ζωή αιμάτινη κλωστή θα τρέχουν απ’ το στόμα μου κι από την τρύπια τσέπη μου χιλιάδες αποκόμματα της Θύρας 13». Μάλιστα, είναι πολλές οι αναφορές της εποχής, πως η Κατερίνα βρισκόταν κάθε δεύτερη Κυριακή, στο πέταλο των οργανωμένων, φωνάζοντας δυνατά για το «Τριφύλλι».

Το μορφωτικό επίπεδο των Παναθηναϊκών

Σε μία έρευνα της «Metron Analysis» για το 2015, έχει αποτυπωθεί η όποια διαφορά μορφωτικού και εκπαιδευτικό επιπέδου, όλων των ομάδων του ελληνικού Πρωταθλήματος. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού μάλιστα, έρχονται πρώτοι σε ποσοστό όσον αφορά το Ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, ενώ σε σχέση με το ποσοστό οπαδών τους, έχουν τη μικρότερη μερίδα, στην κατηγορία κατώτερου μορφωτικού επιπέδου. Η έρευνα δηλαδή, δείχνει μία μικρή τάση που έχουν όσοι υποστηρίζουν το «Τριφύλλι», ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν και να «διευρύνουν» τους πνευματικούς τους «ορίζοντες».

Πως πρέπει να δρα ο Παναθηναϊκός σήμερα

Ο Παναθηναϊκός εκτός από τα 113 χρόνια ιστορίας και τους 1608 τίτλους του, είναι πάνω απ’ όλα, οι αδιαπραγμάτευτες αξίες και αρχές που τον διέπουν. Εκτός απ’ τους οπαδούς του, εκπροσωπεί και μία απ’ τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου, αυτή της Αθήνας και οφείλει με τον δικό του τρόπο να τη βοηθήσει να ανακτήσει την παλιά δόξα της. Κάτι τέτοιο κατάφεραν στο δικό τους κομμάτι, οι δεκάδες μικρές νέες μονάδες ξενοδοχειακού τύπου που ξεφύτρωσαν στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Αυτές, στεγάζονται σε παλιά κτίρια, ανακαινισμένα στο πνεύμα της εποχής κατά την οποία πρωτοκατασκευάστηκαν δηλαδή τις δεκαετίες το ’30 και του ’50. Η αναβίωση αυτή αποτελεί ένα πραγματικό κύμα ελληνικού νεομοντερνισμού και επιτρέπει στην Αθήνα να ξεπροβάλλει μέσα απ’ τη μιζέρια της.

Ανάλογα πρέπει να δράσει και ο σύλλογος του Παναθηναϊκού, εκπροσωπώντας την πόλη και κατ’ επέκταση τη χώρα στο εξωτερικό. Οφείλει στο δικό του κομμάτι να είναι «πρωταγωνιστής» και να αποτελεί πρότυπο, όχι μόνο για τους εγχώριους συναγωνιστές, του αλλά και για τους αντιπάλους του στο εξωτερικό.

Αυτό, θα το πετύχει όχι μόνο με το να κερδίζει τίτλους, αλλά και με το να αναβιώσει το Παναθηναϊκό πνεύμα που είχε οραματιστεί ο Γεώργιος Καλαφάτης. Να αποτελεί δηλαδή έναν σύλλογο που μέσα στον «βάλτο» θα εκφράζει τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία. Έναν σύλλογο που θα προάγει την αδελφότητα των ελληνικών σωματείων πέρα από διακρίσεις και ιδιαιτερότητες. Όπως αντίστοιχα έδρασαν, οι ελληνικές πνευματικές φιγούρες που μέσα σε μία πολιτισμική παρακμή κατάφεραν να λάμψουν, όντας διαφορετικές.

Το «Όλα Πράσινα» στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού στο Χορστ! Ενημερωθείτε για το πώς «χτίζεται» το «Τριφύλλι» του Γιοβάνοβιτς.

Διαβάστε ακόμη…

Πηγή