Η ΑΕΚ που έχει μπει στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, τα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ, ο σοβαρός Παναθηναϊκός, φιλικά και Euro. Αll around ο Πρωινός Τύπος.
Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία των σημερινών αθλητικών εφημερίδων…
ΝΙΚΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – LIVESPORT
Ο Παναθηναϊκός εκπέμπει αυτήν την εποχή μια αξιοσημείωτη σοβαρότητα, ανεξάρτητα από το αν θα του βγει σε καλό ή σε κακό. Δεν παίρνει ντουντούκα για να παραγγείλει «μεταγραφάρες». Και δεν κάνει την παραμικρή κίνηση κούφιου εντυπωσιασμού. Είναι, όμως, φανερό ότι δουλεύει σε κάποια πρώτα πράγματα απολύτως απαραίτητα. Όπως στο πόσοι από τους περσινούς θα πρέπει να συνεχίσουν στην ομάδα και πόσοι όχι. Προτού βγει το κλαμπ στην αγορά για αντικαταστάτες, απαραίτητο είναι να σιγουρευτεί ότι δεν του κάνουν όσοι έχει. Από τη στιγμή που οι υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι δεν θα είναι κάτι το εξαιρετικό, με τα διαθέσιμα χρήματα, η τελική επιλογή θα πρέπει να ξεκινήσει από το αν όσοι φύγουν θα έχουν αποδειχθεί χειρότεροι. Κι εκεί θα φανεί το μάτι του προπονητή: να ξέρει και να δει πράγματα που δεν τα είχαν διακρίνει ούτε ο Μπόλονι, ούτε ο Πογιάτος, ούτε ο Δώνης σε κάποιους που τους άφηναν έξω.
Αυτό που γίνεται αποτελεί σημάδι σοβαρότητας που μπορεί να γλιτώσει από περιττές κινήσεις και να μοιράσει τα διαθέσιμα χρήματα με καλύτερο τρόπο. Και, προσωπικά, δεν θυμάμαι καμία ομάδα να το έχει κάνει με τέτοια συνέπεια. Στην πραγματικότητα, ο Παναθηναϊκός φαίνεται να λειτουργεί ανάποδα από τους υπόλοιπους.
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ – ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
Δύο ονόματα που αρχικά έσκασαν ως υποψήφιοι στόχοι της ΑΕΚ, εμφανίζονται αυτή τη στιγμή ψηλά στην λίστα του ΟΣΦΠ. Δύο αριστεροί μπακ. Ο Γκαβορί και ο Μοχίκα. Η ταχύτητα με την οποία εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι για την ΑΕΚ και μετά μετατράπηκαν σε ως υποψηφίους για τον ΟΣΦΠ είναι ανησυχητική. Ανησυχητική γιατί δείχνει πως εδώ υπάρχει μια ιστορία σίγουρα όχι τυχαία. Ακολουθείται μια διαδικασία που στόχο έχει τελικά το να εκτίθεται επικοινωνιακά η ΑΕΚ. Δεν είναι απλά πως έρχονται κάποιοι μάνατζερ να προτείνουν στις μεγάλες Ελληνικές ομάδες τους ίδιους παίτες και όλο αυτό είναι φυσιολογικό μετά.
Το θέμα φίλοι μου εδώ, φαίνεται πως είναι άλλο. Διοχετεύουν ονόματα, προφανώς ξέρουν πως έχουν προταθεί και στην ΑΕΚ, βγαίνουν τα ονόματα ως υποψήφιοι και για την ΑΕΚ και μετά αν είναι αυτοί που θα πάρουν κάποιον, το εμφανίζουν και ως επιτυχία σε βάρος της ΑΕΚ. Σημειωτέον, πως δεν γίνεται αυτό ούτε με τον ΠΑΟΚ, ούτε με τον Παναθηναϊκό. Μόνο με την ΑΕΚ…
ΤΑΣΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΣ – SPORTIME
Από το φιλικό κρατάω την ένταση, την πίεση μπροστά, τον Λάτσι και τον Μιτάι, μα πάνω από όλα ότι είδαμε μετά από καιρό μία ομάδα τακτοποιημένη. Και αυτό από μόνο του ομορφαίνει μία ομάδα στο χορτάρι. Ο καθένας στην θέση του, στον ρόλο του, με τακτική πειθαρχία. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν ανάσες και ρυθμός, η τακτική μπορεί να καλύψει πολλά από αυτά. Και ο Βλάνταν δείχνει τέτοιος προπονητής.
Η τακτική και η πειθαρχία είναι ψηλά στο μπλοκάκι του. Και όσο μπορεί να τα «περνά» αυτά τα δύο στην ΑΕΚ, θα είναι σίγουρα καλύτερη από πέρυσι. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Και δείχνει ο Σέρβος ότι μπορεί να το… περπατήσει. Το δεύτερο είναι να καταφέρει να ανεβάσει την ΑΕΚ ποιοτικά επίπεδο μέσω των μεταγραφών που ακόμη περιμένει. Και αυτό θέλει χρόνο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ – SPORTDAY
Το ερώτημα που έρχεται εύλογα στα χείλη κάθε ΠΑΟΚτζή είναι γιατί ο Νέλσον Ολιβέιρα να θεωρείται καλύτερος απ’ τον Σφιντέρσκι κι από τον Κρμέντσικ. Το ερώτημα είναι εύλογο διότι ο Πορτογάλος φορ δεν έρχεται στον ΠΑΟΚ αμειβόμενος με πενταροδεκάρες. Το πράγμα πιθανόν να δημιουργήσει μια ανισορροπία, αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη. Ο Ολιβέιρα που είδαμε πέρυσι δεν είναι καλύτερος ούτε απ’ τον Σφιντέρσκι, ούτε απ’ τον ήρωα του τελικού του Κυπέλλου. Η χρονιά του στην ΑΕΚ ήταν μετρίως μέτρια και οι μικροτραυματισμοί, απαραίτητο συστατικό της παρουσίας του στον «Δικέφαλο».
Η… γκρίνια θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι ο ΠΑΟΚ ίσως να μην μπορεί να κρατήσει τον Κρμέντσικ απ’ τη μία και να πουλήσει σε καλή τιμή τον Σφιντέρσκι απ’ την άλλη. Σε αυτή την περίπτωση ο Ολιβέιρα είναι μία λύση. Προφανώς όχι η καλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα γκολ του Πορτογάλου στο περσινό πρωτάθλημα ήταν μόλις πέντε. Γι’ αυτό και ο προβληματισμός στις τάξεις των φιλάθλων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
Ο Ολυμπιακός καλείται μέσα από τα παιχνίδια του Euro να… μάθει και να «ξορκίσει» την κατάρα των «8». Ο πρωταθλητής Ελλάδας δεν είναι μακριά από μία πρόκριση που θα τον φέρει ακόμα πιο κοντά στο όνειρο ενός τελικού. Δείτε τι συμβαίνει στο Εuro. Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Ουκρανία, Αγγλία, Τσεχία, Δανία. Αυτή είναι η οκτάδα. Στα προημιτελικά παραδοσιακές δυνάμεις, ανερχόμενες αλλά και ομάδες – έκπληξη όπως για παράδειγμα η Ελβετία, που πέταξε εκτός οκτάδας την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.
Ο Ολυμπιακός, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στον… σωστό δρόμο, καλείται και μέσα από το Euro να αντιληφθεί πως έχει όλα τα φόντα και τις δυνατότητες να βρεθεί στην οκτάδα του Γιουρόπα Λιγκ. Έχει πλησιάσει, έχει βρέξει τα χείλη του, αλλά νερό δεν έχει πιει, είτε λόγω λαθών διαιτητικών (Ζίμπερτ με Άρσεναλ εντός, Μαρτσίνιακ με Γουλβς εκτός), είτε δικών του και ατυχίας όπως στον επαναληπτικό με την Μέταλιστ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΑ ΝΕΑ
Είναι η πρώτη φορά που οι Άγγλοι πέρασαν το μάθημα των Γερμανικών κι αυτό δεν είναι τυχαίο: η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αποτελείται από καλούς μαθητές. Η Αγγλία χρόνια τώρα έχει σταματήσει να παίζει βρετανικό ποδόσφαιρο. Σε αυτό το Euro, και μολονότι είναι κάτι σαν διοργανώτρια χώρα αφού αγωνίζεται συνεχώς στο Γουέμπλεϊ που θα φιλοξενήσει και τα ημιτελικά και τα τελικά, η Αγγλία μοιάζει ανεπηρέαστη από τη γενικότερη σάχλα που παραδοσιακά την περιβάλει και που αν σας έχει λείψει σας συνιστώ να (ξανά)δείτε την υπέροχη ταινία «Μάικ Μπάσετ, ο άγγλος μάνατζερ».
Αυτή η Εθνική Αγγλίας, όχι μόνο δεν είναι βρετανική, αλλά μοιάζει και να παίζει ποδόσφαιρο σαν να είναι ομάδα που παίρνει μέρος σε πρωτάθλημα, που μάλιστα δεν είναι η Πρέμιερ Λιγκ. Παίζει καλή άμυνα, είναι πάντα προετοιμασμένη να ακυρώσει τα ατού του αντιπάλου, έχει υπομονή. Και κυρίως έχει έναν προπονητή που δεν δίνει ούτε μια στερλίνα (τσακιστή…) για όσα τον συμβουλεύουν.
ΑΡΙΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ – METROSPORT
Σημασία έχει πως ομάδα δεν φτιάχνεται μόνο με μεταγραφές. Και θα είναι μέγα λάθος εάν κι εφ’ όσον οποιοιδήποτε παροικούντες την Τούμπα θεωρούν πως φτιάχνεται. Και βέβαια, χρειάζεται μεταγραφικές μονάδες για ενίσχυση ο ΠΑΟΚ. Χρειάζεται όμως, συνάμα κι αξιοποίηση διαθέσιμων μονάδων, είτε αυτές συμμετείχαν απόλυτα ενεργά στην παρελθούσα αγωνιστική περίοδο, είτε δε συμμετείχαν. Δε συμμετείχαν επειδή ήταν ανέτοιμοι κι εκτός φόρμας 9Καγκάβα κα). Και δε συμμετείχαν επειδή είχαν δοθεί δανεικοί 9Μπίσεσβαρ κα).
Δίχως τούτο να σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο μπορεί να στηριχθεί μόνον στην αξιοποίηση διαθέσιμων μονάδων (Καγκάβα, Μπίσεσβαρ κα). Μπορεί πάντως, αυτές οι μονάδες αξιοποιούμενες να στηρίξουν τον ΠΑΟΚ! Με λίγα λόγια θέλει στην προετοιμασία δουλειά ο ΠΑΟΚ. Πολλή δουλειά θέλει. Και τέτοια δουλειά η οποία δεν έγινε στην προετοιμασία των δύο τελευταίων χρόνων. Τούτο δε, για πολλούς λόγους.
Μετά από δύο χρόνια λοιπόν… Προετοιμασία! Για να δούμε, τι θα δούμε.
*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπο.