Μεγάλες ελπίδες για… λύτρωση δίνει νέα θεραπεία κατά της Covid-19

0
293

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του πρώτου στεροειδούς φαρμάκου που αποτρέπει τους θανάτους από Covid, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε ακόμη μία σωτήρια θεραπεία κατά του κορωνοϊού. 

Πρόκειται για μια ισχυρή ενδοφλέβια έκχυση αντισωμάτων που περισσότερο εξουδετερώνει τον ιό παρά εμποδίζει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα των δοκιμών, το ακριβό αυτό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει έναν στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα, ενώ για κάθε 100 ασθενείς που κουράρει, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι σώσει τη ζωή έξι από αυτούς.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, μόνο εκείνοι που δεν έχουν κάνει δικά τους αντισώματα πρέπει να λάβουν αυτή τη θεραπεία, το κόστος της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 1.150 και 2.300 ευρώ.

Η 37χρονη Κίμπερλι Φέδερστον έλαβε αυτή τη θεραπεία στο πλαίσιο των δοκιμών της, το διάστημα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα της ασθένειας.

«Νιώθω πολύ τυχερή. Χαίρομαι που συμμετείχα και συνέβαλα στο να αποδειχθεί η επιτυχία της θεραπείας» λέει στο BBC.

H θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regenoron κάνει τον ιό να σταματάει να μολύνει τα κύτταρα και να πολλαπλασιάζεται.

Κατά τη δοκιμή, η οποία περιλάμβανε 1.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Βρετανίας, μείωσε σημαντικά:

τον κίνδυνο θανάτου

τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο κατά τέσσερις ημέρες

την πιθανότητα χρήσης αναπνευστήρα

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντιική θεραπεία, σε αυτήν την περίπτωση αυτά τα αντισώματα, σε ασθενείς που έχουν μία στις τρεις πιθανότητες να πεθάνουν χωρίς θεραπεία και μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο για αυτούς» λέει ο ερευνητής Πίτερ Χόρμπι.

Η θεραπεία χορηγήθηκε επιπλέον του αντιφλεγμονώδους στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνης, το οποίο από μόνο του μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και το ένα τρίτο για τους πιο άρρωστους ασθενείς.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι θεραπείες αντισωμάτων ήταν η σωστή προσέγγιση, όταν ορισμένες άλλες μελέτες δεν βρήκαν κανένα όφελος.

Η χρήση πλάσματος αίματος, για παράδειγμα, από ασθενείς που έχουν αναρρώσει – το οποίο περιέχει αντισώματα που αναγνωρίζουν και καταπολεμούν τον ιό – δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ως θεραπεία κατά της Covid.

Όμως, η θεραπεία με αντισώματα που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές περιέχει μεγάλες δόσεις δύο ειδικών αντισωμάτων, που κατασκευάζονται στο εργαστήριο, τα οποία μπορούν να κολλήσουν επάνω στον ιό. Ο ερευνητής λέει: «Είναι υπέροχο να μαθαίνουμε ότι ακόμη και σε προχωρημένη νόσο Covid-19, η στόχευση του ιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα σε ασθενείς που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν αντισώματα από μόνοι τους».

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πηγή