Ο πρώτος από τους συνολικά 12 τίτλους που έχει πανηγυρίσει στο Πρωτάθλημα η ΑΕΚ, είχε κατακτηθεί σαν σήμερα πριν από 82 χρόνια στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Ηταν ο επαναληπτικός Τελικός των πρωταθλητριών ομάδων Νότου και Βορρά και η ΑΕΚ επιβλήθηκε με 4-2, έχοντας νικήσει και στον πρώτο αγώνα με 1-0. Παράλληλα με τον τίτλο της πρωταθλήτριας, η ΑΕΚ κατακτούσε και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδας.
Η ΑΕΚ του προπονητή Κώστα Νεγρεπόντη κατέπληξε το κοινό της Θεσσαλονίκης και χειροκροτήθηκε για την αρτιότητά της ως ομάδα. Πάνω από δέκα χιλιάδες μέσα στο γήπεδο και πολλοί ακόμα στα υψώματα γύρω από αυτό (ο τύπος της πόλης θεώρησε μεγάλη επιτυχία την είσπραξη 68 χιλιάδων δρχ. από τα εισιτήρια, αφού συνήθως οι φίλαθλοι της πόλης προτιμούσαν τα… δωρεάν λοφάκια) χειροκρότησαν την ΑΕΚ, η οποία ένιωσε πίεση από τον Ηρακλή μόνο στο πρώτο 25λεπτο, οπότε και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Νίκου Κίτσου, ο οποίος είχε σημειώσει όλα τα γκολ του Αρη στην ήττα του με 5-3 από την ΑΕΚ στον πρώτο τελικό Κυπέλλου του 1931. Ηταν ο κορυφαίος του Ηρακλή εκείνο το απόγευμα, αλλά βρήκε μπροστά του έναν καταπληκτικό Χρήστο Ρίμπα.
Σταδιακά η ΑΕΚ ισορρόπησε και επέβαλε την ανωτερότητά της, με αποτέλεσμα να προηγείται στο ημίχρονο με 1-2. Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος με σουτ στο 26’ και ο Κύπριος Κώστας Βασιλείου με κεφαλιά στο 44’ ανέτρεψαν το σκορ και η ΑΕΚ είχε πλέον την κατάσταση στα χέρια της. Στο 55’ ο Κώστας Χριστοδούλου που είχε έρθει από τον Παναθηναϊκό, έκανε με πέναλτι το 1-3 και το σκορ έγινε 1-4 στο 82’ με σουτ του Βασιλείου. Ο Ηρακλής απλά μείωσε σε 2-4 στο 90’ με τον Φρένελη.
Η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια για πρώτη φορά και το ίδιο θα έκανε και ένα χρόνο μετά. Η ομάδα της έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους οπαδούς της την επομένη στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών, αν και αυτοί θα ήθελαν να έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Είχε οργανωθεί «θαλασσία εκδρομή» περίπου 500 φιλάθλων, όμως την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε «για τεχνικούς λόγους», όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο τύπος της εποχής που δεν διευκρίνιζε ωστόσο ποιοι ήταν οι «τεχνικοί» αυτοί λόγοι…
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Χριστοδούλου.
Στη φωτογραφία η ομάδα της ΑΕΚ που κατέκτησε το νταμπλ του 1939. Ορθιοι από αριστερά οι Σπύρος Σκλαβούνος, Γιώργος Γάσπαρης, Αλέκος Χατζησταυρίδης, Κυριάκος Μανέττας, Σπύρος Κοντούλης, Κλεάνθης Μαρόπουλος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κώστας Χριστοδούλου, Τρύφων Τζανετής. Καθιστοί οι Γιώργος Σίμος (Μάγειρας) και Γιώργος Κουτσουλιέρης.
Στις 11 Ιουνίου
11/6/52 ΑΕΚ-Λιλ 6-2 (Φιλικός -τρία γκολ του Λάμπη Σεραφείδη, δύο του Παναγιώτη Πατάκα και ένα του Ηλία Παπαγεωργίου «έγραψαν» μια πολύ σπουδαία για την εποχή εκείνη νίκη απέναντι στην 3η ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος)
11/6/61 ΑΕΚ-Ηρακλής 1-0 (A’ Εθνική –άτυπη ρεβάνς για τον μεσοβδόμαδο αποκλεισμό στο Κύπελλο με ένα γκολ του Χρήστου Αμπου)
11/6/69 Παναχαϊκή-ΑΕΚ 4-2 (Κύπελλο Ελλάδας –αποτέλεσμα που από τις κακές γλώσσες είχε ερμηνευθεί ως προσπάθεια κάποιων παικτών να «φάνε» τον Μπράνκο Στάνκοβιτς, όμως η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ είχε χάσει σωρεία απίστευτων ευκαιριών και ότι η μπάλα δεν την «ήθελε», σε αντίθεση με την τρομερή ρέντα των γηπεδούχων).
Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€*
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
Πηγή