Είναι στους «8» του Roland Garros. Κατακτούν τον κόσμο. Είναι πετυχημένοι. Ετοιμάζονται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Τόκυο. Γιατί όλοι χαίρονται με τη Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά εκτός από τους Έλληνες;
Ξυπνάς το πρωί… Η σκόνη ή αν προτιμάτε το χώμα από τα court της γαλλικής πρωτεύουσας έχει πέσει και η οθόνη είναι καθαρή για να μπορείς να διαβάσεις καλά όσα γράφονται. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι κάτι παραπάνω από τις εφημερίδες του χθες, είναι ο παλμός μιας ολόκληρης κοινωνίας, η νοοτροπία της, ο τρόπος που σκέφτεται, η παιδεία της, η γνώμη της απέναντι σε κάθε είδηση. Ο Τριαντάφυλλος έφτασε στην Ελλάδα από τον Άγιο Δομίνικο, περίπου 150.000 ευρώ πλουσιότερος, και έτυχε αποθεωτικής υποδοχής. Καλώς την έτυχε. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνθρωποι, έσπευσαν να το καυτηριάσουν στα social media. Είναι εκείνοι που νιώθουν καλύτεροι. Οι ίδιοι θα καυτηριάσουν και τη Μαρία Σάκκαρη. Διότι δεν έχει σημασία που κέρδισε και προκρίθηκε στα προημιτελικά ενός grand slam, σημασία έχει ότι είναι ζευγάρι με τον γιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ότι έχει μεγάλα μπράτσα. Και ότι έχει λεφτά. Και ότι δε μοιάζει με γυναίκα, βρε αδερφέ. Και ότι πριν τα είχε με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Και ότι τα φτιάχνει με μικρότερους. Και ότι ξεπλένει την κυβέρνηση. Και ότι… Και ότι… Και ότι…
Στο Παρίσι οι δύο Έλληνες τυγχάνουν πλήρους αποδοχής. Η απεσταλμένη του SDNA, Βίκυ Γεωργάτου, μεταφέρει καθημερινά όσα συμβαίνουν στη γαλλική πρωτεύουσα και πιθανότατα νιώθει και η ίδια κομμάτι της επιτυχίας. Για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, αν όχι ένα… σετ της επιτυχίας, ένα game σίγουρα της αξίζει! Επί χρόνια παρακολουθεί και ακολουθεί την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Έτσι βγήκε η είδηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ναι, οι δύο «κακομαθημένοι» Έλληνες, οι δύο ελιτιστές που θα έπρεπε να απολογούνται που είχαν την τύχη να μεγαλώσουν σε ευκατάστατες οικογένειες και να παίξουν τένις, θέλουν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διπλό. Η είδηση για την παρουσία αμφότερων στην οκτάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε αποδεκτές στο εξωτερικό κάπως έτσι:
Στην Ελλάδα, φυσικά, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Είναι απασχολημένοι οι περισσότεροι και κυρίως το ανδρικό φύλο να βρίσκουν λόγους να ισοπεδώνουν τη θηλυκότητα της κοπέλας, με τον ίδιο τρόπο που συνήθως βρίσκουν τη φούστα κοντή ή τα ρούχα προκλητικά. Η Μαρία Σάκκαρη στα 26 της χρόνια, είναι το νούμερο 18 της κατάταξης, έχει βάλει πλώρη για δεκάδα και έχει καταφέρει, ήδη, κάτι που καμία άλλη Ελληνίδα τενίστρια δεν είχε καταφέρει: Είναι στα προημιτελικά ενός grand slam. Είναι πάντα χαμογελαστή, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν έχει προκαλέσει, δεν έχει επιδειχθεί, δεν έχει γίνει μαϊντανός, δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα να την κρίνουν για οτιδήποτε εκτός των αγωνιστικών της επιδόσεων. Μέχρι που έκανε σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Και στην Ελλάδα που ψάχνει λόγους για ανθρωποφαγία, αυτό ήταν αρκετό. Μίσος, τοξικότητα, φαλλοκρατικά σχόλια, body shaming (ξέρετε, από τους ίδιους που έκαναν επανάσταση κατά της Λατινοπούλου – οποία υποκρισία) και τόση κακία που ξεπερνάει την όποια λογική μπορείς να ήθελες να βρεις. Τόση κακία που μπορείς να λυγίσεις.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι τρία χρόνια μικρότερός της. Οι δυο τους έχουν μια εξαιρετική σχέση, ουσιαστική και μεστή. Σαν συνεργάτες. Σαν συνάδερφοι. Σαν συναθλητές. Όπως θα ήθελες να είχαν κάποτε η Όλγα Βασδέκη με τη Βούλα Τσιαμήτα, όταν κατακτούσαν τον κόσμο στο τριπλούν το 1999. Δεν κοντράρονται, δεν ζηλεύουν, δεν αδιαφορούν ο ένας για την επιτυχία του άλλου. «Παίρνω παράδειγμα από την Μαρία. Νιώθω ότι με έχει βοηθήσει να βελτιωθώ σαν παίκτης και νομίζω μπορώ να πάρω πολλά από τη γυναικεία πλευρά του αθλήματος», δήλωνε χθες, γνωρίζοντας ότι θα βρίσκεται στη σκιά της μέχρι να έρθει ο δικός του αγώνας. Δε φαντάστηκε ότι θα είναι στη σκιά της και για ένα 24ωρο, θα είναι απλώς ο πρώην της (σ.σ. έχει, αλήθεια, σημασία αν ήταν ποτέ οι δυο τους ζευγάρι;).
Ο 23χρονος τενίστας είναι πιο μπροστά από τη Μαρία. Ήδη, νούμερο πέντε στην παγκόσμια κατάταξη ψάχνει για τον πρώτο του τίτλο σε grand slam. Είναι και εκείνος στα προημιτελικά και αγωνίζεται απόψε για να προκριθεί στην τετράδα. Έχει γνωρίσει περισσότερο μένος από τη Μαρία. Γιατί έχει εκτεθεί περισσότερο κι έχει κάνει και περισσότερα (κυρίως, δε, ανούσια και ανώριμα) λάθη. Εκτός, όλων των άλλων έχει πάει και διακοπές στη… Μύκονο. Τουλάχιστον είναι τυχερός, διότι ως άντρας μπορεί να είναι όσο γυμνασμένος θέλει.
Αυτά, βέβαια, στην Ελλάδα. Διότι στο εξωτερικό κρίνεται ως τενίστας. Τον υποδέχονται ως τενίστα και τον σέβονται ως αθλητή. Ανυπομονούν για τη στιγμή που και εκείνος θα κατακτήσει ένα grand slam, εκτιμούν την πρόοδό του και τα τελευταία χρόνια τη σταθερότητά του και ενθουσιάζονται – ναι, ενθουσιάζονται – στο ενδεχόμενο να τον δουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Όπως και τη Μαρία. Στο διπλό. Σε ένα διπλό που μπορεί να φέρει το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα.
Και τότε θα είμαστε όλοι περήφανοι που θα ακούμε τον Εθνικό Ύμνο. Τότε θα αποθεώνουμε το ελληνικό DNA, την ελληνική καρδιά, την ελληνική ψυχή, τα ελληνόπουλα που στην άκρη του κόσμου έδειξαν τη σημαίνει Ελλάδα. Εκτός αν είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην κερκίδα. Εκτός αν πάλι δείχνουν φουσκωμένα τα μπράτσα της Σάκκαρη και θιγεί ο «παραδοσιακός» άντρας που ψάχνει θηλυκό. Εκτός αν πάει ο Στέφανος στη Μύκονο. Εκτός αν επιστρέφει ο Τριαντάφυλλος/Σάκης/Μαριλένα από το Survivor.
ΥΓ. Η συμμετοχή στα προημιτελικά του Roland Garros αποφέρει στους αθλητές το ποσό των 255.000 ευρώ. Κατιτίς παραπάνω από τον Τριαντάφυλλο, για να ξέρουμε και τι λέμε…
ΥΓ2. Εντάξει, έκανε πρόβλεψη η Λίτσα Πατέρα για τον αγώνα της Σάκκαρη. Το αντιμετωπίζουμε το θέμα (όπως και συνολικά τον αθλητισμό) με τη δέουσα σοβαρότητα.