Εννέα τίτλοι που ταιριάζουν γάντι σε κάθε περίπτωση. Εννέα ματς που υπήρξε ξεκάθαρη αλλοίωση απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης. Ο Αστέρας Τρίπολης μοιάζει με ισοβίτη κάθε φορά που αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό. Και η σαδιστική ποινή του είναι να περπατάει ξανά και ξανά το πράσινο μίλι.
Στο σύνολο 38 ματς. Αν αφαιρέσουμε τα οκτώ πριν το 2010, μένουν τριάντα. Αν αφαιρέσουμε τα ματς του κυπέλλου (πλην του τελικού), μένουν 24. Στα εννέα εξ αυτών έχει αδικηθεί. Έντεκα, προσθέτοντας τα δύο φετινά. Σε απλά μαθηματικά το ποσοστό είναι σχεδόν 50%!! Ο Αστέρας Τρίπολης είναι ο ισοβίτης του Ολυμπιακού. Καταδικασμένος ίσως για εκείνο το 2-0 στις 27 Νοεμβρίου του 2011, το οποίο είχε συνοδευτεί από επεισόδια στα αποδυτήρια, ντου του Βαγγέλη Μαρινάκη με τη συνοδεία του, απειλές κατά του Δημήτρη Κύρκου και το ουσιαστικό τέλος της καριέρας του 35χρονου τότε διαιτητή. Έκτοτε, οι ερυθρόλευκοι έχουν ηττηθεί μόνο μια φορά σε 23 ματς πρωταθλήματος, έχουν κερδίσει τον αλησμόνητο τελικό του κυπέλλου και προσθέτουν σε κάθε ματς και ένα νέο τόμο στην εγκυκλοπαίδεια των αγώνων. Οι Αρκάδες, όσο κι αν φωνάζουν, όσο κι αν διαμαρτύρονται ή όσο κι αν απλώς δέχονται στωικά τη μοίρα τους, έχουν γίνει στατιστική… Σε στα δύο ματς με τον Ολυμπιακό γνωρίζουν ότι θα αδικούνται!
Τίμα τον πατέρα σου!
(Έκδοση: 1993. Συλλογή: Χαμηλές πτήσεις)
Ηλίας Σπάθας ή αλλιώς πώς να μεταλαμπαδεύσετε την τεχνογνωσία στην επόμενη γενιά. Ο Ολυμπιακός κερδίζει στην Τρίπολη στις 9 Φεβρουαρίου του 2013, με τον Κώστα Μήτρογλου να σκοράρει στις καθυστερήσεις και τον 41χρονο σήμερα διαιτητή να κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να πάρουν οι ερυθρόλευκοι το αποτέλεσμα. «Είναι θέμα που το είδε όλη η Ελλάδα. Εγώ και οι παίκτες πρέπει να διαχειριζόμαστε αγωνιστικά το παιχνίδι, όπως και ο πάγκος. Τη διαιτησία την είδε όλη η Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις για να δημιουργούμε. Πρέπει να προσπαθούμε παρά τις αντίξοες συνθήκες. Είμαι στενοχωρημένος γιατί χάσαμε στην τελευταία φάση. Είναι κρίμα κι άδικο», δήλωνε μετά το ματς ο Σάκης Τσιώλης, που είχε δει τον Περόνε να κόβεται με ανύπαρκτο οφσάιντ στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης, τους Μανωλά και Μήτρογλου να μην αποβάλλονται για χτυπήματα εκτός φάσης και τον Σανκαρέ να αντικρύζει δικαίως δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 61’ και να αφήνει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.
Δουλειά δεν είχε ο διάβολος…
(Έκδοση 2000. Συλλογή: Η ζωή μετά)
7 Δεκεμβρίου του 2013 και πού καιρός να σκέφτεσαι τον Αστέρα Τρίπολης. Οι ερυθρόλευκοι είχαν το μυαλό τους στην Άντερλεχτ, οι φιλοξενούμενοι είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, μέχρι που ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος αποφάσισε να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών για βουτιά του Βλάντιμιρ Βάις και να απλοποιήσει τα πράγματα. Στο 73’ σφύριξε πέναλτι εις βάρος του Γιώργου Ζησόπουλου και όπως σημειώνει το arcadiaportal…
«Μετά τα «έκτροπα» του περσινού τελικού που όλη η Ελλάδα είδα, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε για άλλη μια φορά τη διαιτησία για να κάμψει την αντίσταση του πολύ καλού Αστέρα Τρίπολης. Στο 72′ ο διαιτητής Καλογερόπουλος «ανακάλυψε» πέναλτι του Ζησόπουλου πάνω στον Βάις». Ο τίτλος του άρθρου; «Κατάντησε αηδία…».
Μπαμπά πετάω!
(Έκδοση: 1991. Συλλογή: Χαμηλές πτήσεις)
Το ματς που έκανε ακόμα και τον Χιου Ντάλας να απορεί. Εφτά χρόνια πριν και ο Ηλίας Σπάθας, έχοντας καταθέσει τα διαπιστευτήρια του από το 2013 επιστρέφει στην Τρίπολη για ένα ακόμα ματς. 1 Νοεμβρίου του 2014 καταγράφεται η πιο σαδιστική και ύπουλη διαιτησία κατά των Αρκάδων σε ματς με τον Ολυμπιακό, μια διαιτησία που έφερε στα όριά της τόσο τη διοίκηση του Αστέρα, όσο και τον κόσμο στο γήπεδο. Ο Σκωτσέζος αρχιδιαιτητής την είχε χαρακτηρίσει ως τη χειρότερη διαιτησία που είχε δει ποτέ στη ζωή του, και την αποβολή του Μάσα την πιο γελοία δεύτερη κίτρινη κάρτα που έχει δοθεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Για την ιστορία, το ματς έληξε 0-0. Οι επόπτες έκοψαν πέντε φορές με οφσάιντ τους παίκτες του Αστέρα, τα φάουλ είναι 2-27 υπέρ του Ολυμπιακού, ο Μάσα αποβάλλεται χωρίς λόγο, ο Μιλιβόγιεβιτς δεν αποβάλλεται παρά το χτύπημα στον Μπαράλες και ο κόσμος του Αστέρα – ναι, ναι, αυτοί οι χούλιγκαν – φώναζαν στο τέλος «Να ποιος είναι ο Ολυμπιακός». Θέση για το ματς, σε μια από τις ελάχιστες φορές που το έχει κάνει, είχε πάρει επίσημα και η διοίκηση του συλλόγου.
«Η ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ανέμενε μέχρι σήμερα από τα θεσμικά πρόσωπα του ποδοσφαίρου να πάρουν κάποια θέση, για τη διαιτησία του αγώνα της ομάδας μας με τον Ολυμπιακό. Επειδή κάτι τέτοιο δε συνέβη, αναγκαζόμαστε να συγχαρούμε το διαιτητή Σπάθα και τους βοηθούς του Σωτηρόπουλο και Κοντιζά, για την εξαιρετική ΕΚΤΕΛΕΣΗ των καθηκόντων τους, και λυπούμαστε που δε μπορέσαμε απ’ την πλευρά μας να τους διευκολύνουμε περισσότερο στο έργο τους».
Για καλό και για κακό!
(Έκδοση: 2002. Συλλογή: Η ζωή μετά)
Στάδιο Καραϊσκάκη στις 30 Νοεμβρίου του 2015. Και στο Στάδιο Καραϊσκάκη ξέρεις τι να περιμένεις. Ξέρεις ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει και ό,τι πρέπει για να αποφευχθεί αυτό που δεν πρέπει να γίνει. Στο 20ο λεπτό ο Δημήτρης Παπαδόπουλος κόβεται με ανύπαρκτο οφσάιντ, κι ενώ έφευγε μόνος του απέναντι στον Στέφανο Καπίνο. Ένα οφσάιντ που έγινε γελοιογραφία και σχολιάστηκε και από τον ίδιο τον επιθετικό του Αστέρα για τη… μεγάλη, ποντιακή του μύτη! Επειδή, όμως, το μηδέν στην άμυνα είναι καλό, αλλά όχι αρκετό στο 73’ ο Γιώργος Κύζας δίνει αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ του Μιλιβόγιεβιτς για κράτημα από τον Κουρμπέλη και όλα παίρνουν το δρόμο τους… Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει 3-1.
Μην πας βαθιά!
(Έκδοση: 2012. Συλλογή: Επικίνδυνα νερά)
Αν μη τι άλλο υπάρχει μια αλληλουχία, μια σύνδεση, μια συνέχεια! Δύο χρόνια μετά την αναμέτρηση στο Στάδιο Καραϊσκάκη ή, καλύτερα ενάμιση χρόνο για να ακριβολογούμε, ο Γιώργος Κύζας σφυρίζει ένα εξαιρετικά δύσκολο ματς στην Τρίπολη. Ο αγωνιστικός χώρος είναι βούρκος, τα φώτα έπεσαν μόλις ξεκίνησε το ματς, η βροχή ήταν καταρρακτώδης και οι ερυθρόλευκοι ήταν σε… επικίνδυνα νερά. Ευτυχώς για εκείνους είχαν σωσίβιο ασφαλείας και ο 40χρονος ρέφερι φρόντισε να μην συμβεί τίποτα χειρότερο, αποβάλλοντας στο 61ο λεπτό Πάμπλο Μάσα για δήθεν βουτιά μέσα στην περιοχή. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει πέναλτι στη φάση, σίγουρα ο Αργεντινός, ο οποίος είχε δει την πρώτη κίτρινη στο 47’, δε βούτηξε.
Όσο πατάει η γάτα!
(Έκδοση: 1996. Συλλογή: Καστράτο)
Όσο πιο κοντά στο σήμερα, τόσο πιο πολλά τα φρέσκα πρόσωπα. Τα πρόσωπα, λοιπόν, αλλάζουν, αλλά όχι και οι συνήθειες. 16 Σεπτεμβρίου του 2017 και ο Αριστομένης Κουτσιαύτης ορίζεται να σφυρίξει τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Αστέρας προηγείται στο Φάληρο με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μιχάλη Μανιά και στο 80ο λεπτό, ο Τάσος Δουβίκας βγαίνει μόνος του απέναντι στον Προτό με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διπλασιάσει τα τέρματα των φιλοξενούμενων. Ο βοηθός σηκώνει τη σημαία, η επίθεση σταματάει και η ζωή συνεχίζεται. Συνεχίζεται μέχρι το 93ο λεπτό, όταν σε σουτ του Θανάση Ανδρούτσου η μπάλα φαίνεται να σταματάει στα πλευρά του Ιγκλέσιας, με τον διαιτητή να καταλογίζει την εσχάτη των ποινών και τον Ολυμπιακό να παίρνει ισοπαλία στις καθυστερήσεις.
Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη!
(Έκδοση: 1991. Συλλογή: Ο Ισοβίτης)
Φτάσαμε στο 2018. Τη σεζόν που ο Ολυμπιακός δεν κατέκτησε τον τίτλο, παρά βραδιές σαν και εκείνη στην Τρίπολη. Ο Αστέρας υποδεχόταν τους ερυθρολεύκους στο «Θ. Κολοκοτρώνης» στις 28 Ιανουαρίου και ο Πραξιτέλης Ζαχαριάδης ορίστηκε στην αναμέτρηση. Ο Ματίας Ιγκλέσιας άνοιξε νωρίς στο σκορ και οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Καρίμ Ανσαριφάρντ. Παράβαση που σωστά καταλογίστηκε. Εκείνο που δεν ήταν καθόλου σωστό ήταν η χαρισμένη κόκκινη κάρτα στον Φιγκέιρας για χτύπημα εκτός φάσης στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και πολύ περισσότερο ο μη καταλογισμός πέναλτι υπέρ του Μανιά για κεφαλοκλείδωμα από τον Σισέ. Φάση που έγινε μπροστά στα μάτια του διαιτητή, ο οποίος είχε ξεκάθαρο οπτικό πεδίο.
Παιχνίδια για δύο!
(Έκδοση: 1985. Συλλογή: Ξυπνάς μέσα μου το ζώο)
Νέα ήθη, νέα έθιμα και νέα ζευγάρια! Ο Στέφανος Κουμπαράκης είναι διαιτητής στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης στις 27 Αυγούστου του 2019. Είναι η 1η αγωνιστική της Super League και η εποχή του VAR. Μόνο που το VAR στο Στάδιο Καραϊσκάκη είχε κάποια μικρά λειτουργικά προβλήματα στις πρώτες μέρες του και ήταν λίγο πιο σοβαρά από τα… σουβλάκια στη Λαμία. Ο Γιώργος Τζοβάρας που ήταν υπεύθυνος του VAR διεμήνυσε στον διαιτητή να δει τη φάση στο βίντεο, αλλά το ριπλέι που του έδειξε ήταν παρόμοιο με εκείνο που βλέπουμε πόσο πράσινο έχει απομείνει στη γη από δορυφόρο και η παράβαση δεν καταλογίστηκε ποτέ. Το 1-0 παρέμεινε στο ματς και ο Αστέρας έμεινε να παραπονιέται για το πέναλτι που δεν του δόθηκε ποτέ στο 82ο λεπτό της αναμέτρησης.
Στο βάθος κήτος!
(Έκδοση: 2010. Συλλογή: Επικίνδυνα νερά)
Φυσικά και πρόκειται για το ματς στο οποίο αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Το πιο αλησμόνητο, το πιο χαρακτηριστικό, εκείνο που ο Θανάσης Γιάχος κοιτούσε τον Σταύρο Τριτσώνη, που κοιτούσε το φεγγάρι. Στην πιο χαρακτηριστική αλλοίωση αποτελέσματος τελικού, ο Αστέρας Τρίπολης ήταν το θύμα του Ολυμπιακού, για ένα ματς που συζητήθηκε για πολλούς περισσότερους λόγους από εκείνη την διαιτητική (μη) απόφαση. Το χέρι του Γιάννη Μανιάτη, που ισοδυναμούσε με πέναλτι και αποβολή στο 68ο λεπτό του τελικού, με το σκορ στο 1-1 και το παιχνίδι ισορροπημένο, ήταν και πιθανότατα θα παραμείνει η πλέον αξεπέραστη αδικία σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Το έξυπνο χέρι, όπως τα… έξυπνα μέτρα που μαθαίνουμε τώρα στη ζωή μας.
«Στο γήπεδο υπάρχουν χώροι ευθύνης. Ήταν ο πρώτος τελικός στην Ελλάδα με επιπρόσθετους βοηθούς. Δεν το πήρα καν χαμπάρι το χέρι, ήταν έξυπνο. Ο συνάδελφος που ήταν κοντά στη φάση μου είπε «παίζετε». Στη διακοπή τον ρώτησα και μου είπε ότι είναι ακούσιο το χέρι και πως είναι 100% σίγουρος. Το είπε και στον παρατηρητή, στα αποδυτήρια, το είπε και στις ομάδες. Την επόμενη μέρα ο συνάδελφός μου είπε ότι έκανε λάθος. Βέβαια εγώ καταστράφηκα για ένα λάθος που δεν ήταν δικό μου».
Αυτά… Μαζί με τα φετινά ματς, μαζί με κάτι… πταίσματα, όπως συνεχόμενα οφσάιντ που καταλογίζονταν εις βάρος του Αστέρα όλα αυτά τα χρόνια. Με αυτά και με αυτά φτάσαμε στο εκπληκτικό ποσοστό που αγγίζει το 50%, αλλά όπως τιτλοφορείται ακόμα ένα βιβλίο του Αρκά (Έκδοση: 1999. Συλλογή: Η ζωή μετά):
Αιωνιότητα είναι θα περάσει!