Την ενοχή του γιου του Μάκη Ψωμιάδη αλλά την απαλλαγή των άλλων μελών της οικογένειας πρότεινε η Εισαγγελέας της Έδρας στο Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η υπόθεση αφορά τα 20 εκατομμύρια ευρώ που «έκαναν φτερά» από την ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο της ηγεσίας του Μάκη Ψωμιάδη ως προϊόν υπεξαίρεσης τα οποία κατηγορούνται ότι «ξέπλυναν» μέλη της οικογένειας του.
Στην αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε, όπως αναφέρει το newsbreak.gr πως το αδίκημα της νομιμοποίησης αποδεικνύεται μετά βεβαιότητας με βάση προγενέστερες καταδικαστικές αποφάσεις.
«Ποσά που κατατέθηκαν, δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του και πηγές προέλευσης» τόνισε αναφερόμενη στον κατηγορούμενο Σταύρο Ψωμιάδη. «Η νομιμοποίηση έχει αποδειχθεί και δεν αμφισβητήθηκε. Αυτό που αμφισβητείται από την πλευρά του είναι η αιτία προέλευσης των χρημάτων», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε στην πρόταση ενοχής του, ως νόμιμος εκπρόσωπος δύο εταιρειών νομιμοποίησε έσοδα από φοροδιαφυγή και μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησε σε αγορά ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων, από πολύ μικρή ηλικία χωρίς να δικαιολογήσει την προέλευση των κεφαλαίων.
«Παρείχε συνδρομή στον πατέρα του και νομιμοποίηση των κεφαλαίων της ΠΑΕ ΑΕΚ» τόνισε η Εισαγγελέας Ευγενία Αυλίδου, επισημαίνοντας πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η αγοραπωλησία ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων έγινε «εν γνώσει του ότι τα κεφάλαια ήταν από εγκληματική δραστηριότητα».
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους πρότεινε την απαλλαγή τους.
Για την αδερφή του Μαρία Ψωμιάδου επεσήμανε πως προέκυψαν αναμφίβολα χρήματά από την υπεξαίρεση, αλλά δεν υπάρχει δόλος, μόνο εκ του γεγονότος πως ήταν συνδικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό.
Για την τρίτη κατηγορούμενη σύζυγο του αποθανόντα Μάκη Ψωμιάδη, Μ.Σ. πρότεινε την απαλλαγή, γιατί «δεν παρείχε συνδρομή μόνο ως συνδικαιούχος», εκφράζοντας αμφιβολίες για το δόλο.
Για τον τέταρτο και πέμπτο κατηγορούμενο, ξαδέρφια του Μάκη Ψωμιάδη, αντιπρόεδρο και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου εμπλεκόμενης εταιρείας, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως ήταν «παρένθετα πρόσωπα» και η συμμετοχή τους στην εταιρεία, δεν αποδείχθηκε.
Τέλος αμφιβολίες ως προς το δόλο διατύπωσε και για την έκτη κατηγορούμενη Ε.Σ. προτείνοντας να κηρυχθεί αθώα.
«Ξέπλυμα» άνω των 20 εκατ. ευρώ
Ας σημειωθεί πως με βάση τα παραπεμπτικά βουλεύματα, ο Σταύρος Ψωμιάδης διώκεται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ από υπεξαίρεση, 3 εκατ. ευρώ ως αυτουργός φοροδιαφυγής και 4,6 εκατ. ευρώ από αγοραπωλησίες ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων.
Η αδερφή του Μαρία Χριστίνα Ψωμιάδη διώκεται τη νομιμοποίηση λόγω της υπεξαίρεσης ποσού 3,6 εκατ. ευρώ και της φοροδιαφυγή 3,1 εκατ. ευρώ.
Ο τρίτος και ο τέταρτος κατηγορούμενοι για νομιμοποίηση από την υπεξαίρεση 3.521.760 ευρώ και η πέμπτη κατηγορούμενη Μαρία Σταμέλου για νομιμοποίηση 1,5 εκατ. ευρώ.
Τι έδειξε ο έλεγχος του ΣΔΟΕ
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ, μέρος των χρημάτων που υπεξαίρεσε ο Μάκης Ψωμιάδης από την Π.Α.Ε. ΑΕΚ, περιήλθαν στην κατοχή και κυριότητα του γιου του Σταύρου. Ειδικότερα, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρούσε ο πατέρας του με συνδικαιούχο τον ίδιο, πραγματοποιήθηκε στις 16-10-2001 κατάθεση αξίας 5.546.588,41 ευρώ η οποία αντιστοιχούσε στην κατάθεση επιταγής ποσού 2.000.000.000 δραχμών ή 5.546.588,41 ευρώ σε διαταγή της Π.Α.Ε. ΑΕΚ, οπισθογραφημένη από την Π.Α.Ε. ΑΕΚ και πληρωτέα στον Μάκη Ψωμιάδη.
Επίσης την 1-8-2002 κατατέθηκε άλλη επιταγή ποσού 3.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το υπεξαιρεθέν στις 11-6-2002 σε βάρος της ΠΑΕ ΑΕΚ από τον Μάκη Ψωμιάδη με τους συνεργούς του ποσό των 2.934.702,86 ευρώ από επιταγή της «Alpha ψηφιακή σύνθεση Α.Ε.» σε διαταγή της ΠΑΕ ΑΕΚ η οποία, αφού οπισθογραφήθηκε, κατατέθηκε ποσό 2.641.702,86 ευρώ σε προσωπικό λογαριασμό του Χαρίλαου Ψωμιάδη του Γεωργίου ενώ κατά ποσό 193.000 ευρώ του παραδόθηκε σε τραπεζική επιταγή στο όνομά του.