Βραβεία Oscar: Οι Έλληνες που άφησαν το «αποτύπωμά» τους στην λαμπερή τελετή

0
118

Σαν σήμερα, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, έλαβε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά». Με αφορμή αυτό, θυμόμαστε τους Έλληνες καλλιτέχνες που για λίγο «έβαψαν» με μπλε χρώμα το διάσημο κόκκινο χαλί της τελετής.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει υποψηφιότητες στην πιο εμβληματική τελετή βραβείων στην ιστορία του κινηματογράφου, είναι πολλοί και αξιόλογοι. Αρκετοί μάλιστα, κυρίως Αμερικανοί με ελληνική καταγωγή, κατάφεραν να αποσπάσουν βραβεία, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που κατάφεραν να γυρίσουν με ένα χρυσό αγαλματίδιο πίσω στην Ελλάδα.

Τους Έλληνες στα βραβεία Όσκαρ, τους επανέφερε δυναμικά ο Γιώργος Λάνθιμος με υποψηφιότητες Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας για τον «Κυνόδοντα», Πρωτότυπου Σεναρίου για το «The Lobster», Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας για το «The Favourite».

Στα φετινά Oscar, εκπροσωπούν την Ελλάδα δύο υποψηφιότητες: Ο πολυβραβευμένος μοντέρ, Γιώργος Λαμπρινός, ο οποίος είναι υποψήφιος για το Μοντάζ της ταινίας «The Father» του Florian Zeller και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ (για δεύτερη φορά, αφού διεκδικούσε ξανά βραβείο για την ταινία «Nebraska»), για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας της ταινίας «The Trial Of Chicago 7» του Aaron Sorkin. 

Από τις πιο διάσημες υποψηφιότητες Καλύτερου Ηθοποιού υπήρξε εκείνη της Μελίνας Μερκούρη. Το 1961 η Μελίνα Μερκούρη, βρέθηκε υποψήφια για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, η μοναδική φορά που μια Ελληνίδα ηθοποιός κατάφερε κάτι τέτοιο. 

Έφτασε πολύ κοντά, όμως στο τέλος έχασε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι από την Elizabeth Taylor για την ταινία «BUtterfield 8».

Μάνος Χατζιδάκις

H 33η τελετή των βραβείων της Ακαδημίας, έγινε στις 17 Απριλίου του 1961, και ήταν μια πολύ ιδιαίτερη τελετή. Η ταινία ήταν υποψήφια στα Βραβεία της Ακαδημίας το 1960 για 5 Όσκαρ: Καλύτερου Σκηνοθέτη, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερων Κοστουμιών και Καλύτερης Μουσικής.

Το τραγούδι «Τα Παιδιά του Πειραιά» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» κέρδισε το βραβείο Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, αλλά ο συνθέτης του, Μάνος Χατζιδάκις, δεν ήταν εκεί για να το παραλάβει. Αυτός ήταν ο τρόπος του να δείξει την αντίθεσή του στο θεσμό των Όσκαρ.

Το χρυσό αγαλματίδιο τελικά, βρέθηκε στα σκουπίδια, ενώ όταν του ζητήθηκε να να φωτογραφηθεί με το βραβείο, δανείστηκε εκείνο της Κατίνας Παξινού. Του πήρε πολλά χρόνια να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το έργο του τιμήθηκε για ένα τόσο απλοϊκό τραγούδι. Παρόλα αυτά, τα «Παιδιά του Πειραιά» παραμένουν ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα τραγούδια διεθνώς.

Κατίνα Παξινού

Κατά τη διάρκεια της 16ης Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, το 1944, η σπουδαία ηθοποιός Κατίνα Παξινού γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που τιμάται με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Pilar στην αμερικάνικη ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Ernest Hemingway, ενώ για την ίδια ερμηνεία η απέσπασε και τη Χρυσή Σφαίρα.

Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης το 1964 με την ταινία «Zorba the Greek» θα αποσπάσει τρία βραβεία: Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Λίλα Κέντροβα, Καλύτερης Σκηνογραφίας με τον Βασίλη Φωτόπουλο, Φωτογραφίας με τον Γουόλτερ Λάσσαλι. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για βραβεία: Α’ Ανδρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Καλύτερης Ταινίας.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1978, στην 50η Απονομή των Βραβείων, ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι και πάλι υποψήφιος με την ταινία «Ιφιγένεια», χάνοντας ωστόσο από τη γαλλική «Madame Rosa». 

Με την ταινία «Ηλέκτρα» βρέθηκε για πρώτη φορά στα Όσκαρ διεκδικώντας το βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας». Δεν θα καταφέρει να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο καθώς θα χάσει από τη γαλλική ταινία «Sundays and Cybete».

Βαγγέλης Παπαθανασίου

Το 1982, ο μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου ή όπως είναι γνωστός διεθνώς ως Vangelis, απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς».

Κώστας Γαβράς

Το 1982 ο Κώστας Γαβράς κερδίζει το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία «Missing». Λίγα χρόνια πριν, το 1970, είχε ξαναβρεθεί στην τελετή με την πολιτική ταινία «Ζ», που πραγματεύεται τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Είχε αποσπάσει το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, ως επιλογή της Αλγερίας και όχι της Ελλάδας και το Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ.

Οι Έλληνες και Ελληνο-Αμερικάνοι που κέρδισαν το βραβείο 

Ελληνικής καταγωγής, κυρίως Αμερικανοί, νικητές ενός η περισσότερων βραβείων της Ακαδημίας έχουν υπάρξει πολλοί στο παρελθόν.

Από τον χορογράφο Hermes Pan, τον σκηνογράφο Dean Tavoularis για το «Godfather II», τους ηθοποιούς Olympia Dukakis (Β’ Γυναικείου για την ταινία «Moonstruck»), αλλά και τον George Tsakiri, o οποίος απέσπασε Β’ Ανδρικού ρόλου για το θρυλικό μιούζικαλ «West Side Story».

Ακόμη, τον Ελληνογάλλο συνθέτη Alexandre Desplat για τις ταινίες «The Grand Budapest Hotel» και «The Shape of Water» και τον σεναριογράφο του Birdman, Alexander Dinelaris

Oι σκηνοθέτες George Miller για την ταινία animation «Happy Feet», Louie Psihoyos για την ταινία «The Cove» και οι Elia Kazan («Gentleman’s Agreement», «On the Waterfront») και Alexander Payne («Sideways»), με δύο Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Σεναρίου αντίστοιχα.

Τέλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ κερδίζει το Oscar Ενδυματολογίας για την ταινία «The Great Gatsby» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Robert Redford, το 1974, ενώ ο σπουδαίος Πέτρος Βλάχος έχει κερδίσει 5 τιμητικά Όσκαρ, το 1961, το 1965, το 1993, το 1994 και το 1995.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images

Δείτε ακόμη:

Τα ωραιότερα φορέματα των Oscars όλων των εποχών

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Πηγή