Ο θανατηφόρος νέος ιός έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρμόδιες Αρχές και λέγεται ότι το υπουργείο Υγείας της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, Πέμπτη, προτρέποντας τους πολίτες που βγαίνουν έξω να αποφεύγουν την επαφή με τις νυχτερίδες.
Ο ιός της λύσσας της αυστραλιανής νυχτερίδας (ABL), μπορεί να μεταδοθεί από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο από δάγκωμα ή γδάρσιμο. Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι συνήθως θανατηφόρος.
Μόνο τρεις περιπτώσεις ABL έχουν καταγραφεί ποτέ από τότε που ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1996 και όλοι οι ασθενείς κατέληξαν.
O ιός εντοπίστηκε εκ νέου στη Νότια Αυστραλία.
«Η ABL είναι μία νόσος που μοιάζει με τη λύσσα και μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω δαγκώματος ή γδαρσίματος από μολυσμένη νυχτερίδα. Αν η θεραπεία καθυστερήσει η νόσος είναι θανατηφόρα» λέει η Δρ Λουίζ Φλαντ του τμήματος για τον έλεγχο μεταδιδόμενων νοσημάτων του υπουργείου Υγείας. «Αν και μόλις 1% των νυχτερίδων κουβαλούν τον ιό, αυτά τα δύο πρόσφατα περιστατικά εγείρουν ανησυχία» προσθέτει.
Η λοίμωξη από ABL προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση. Γρήγορα η νόσος οδηγεί σε παράλυση, σπασμούς και θάνατο, συνήθως εντός μιας ή δύο εβδομάδων.
Μέχρι σήμερα, στα κρούσματα λύσσας αλλά και στις τρεις περιπτώσεις λοίμωξης από ABL, έχει παρατηρηθεί μεγάλη διακύμανση στον χρόνο που απαιτείται για την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν αν έρθετε σε επαφή με νυχτερίδα και σας δαγκώσει ή σας γδάρει, να πλύνετε αμέσως την πληγή για τουλάχιστον πέντε λεπτά, να εφαρμόσετε αντισηπτικό με αντιική δράση και να αναζητήσετε γρήγορα ιατρική βοήθεια.
Πηγή: Reader.gr