Διάβασα με πολλή προσοχή τις δηλώσεις του Κώστα Μπακογιάννη στο «SDNA» κι ομολογώ ότι ο Δήμαρχος Αθήνας ήταν πολύ προσεχτικός, αφενός γιατί γνωρίζει τις δυσκολίες της Διπλής Ανάπλασης αφετέρου γιατί ζει στην Ελλάδα με ότι συνεπάγεται αυτό. Γράφει ο Γιώργος Σπανουδάκης.
Η γραφειοκρατία, τα συμφέροντα, τα ανεμοσκορπισμένα λόγια, αλλά και η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί κάποιος να είναι φειδωλός στις δηλώσεις του. Ακόμη και εάν είναι βέβαιος για τα μελλούμενα.
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού είναι λογικό ν’ αντιμετωπίζουν κάθε τοποθέτηση με επιφύλαξη. Έχουν φάει το «παραμύθι» του γηπέδου δεκαετίες ολόκληρες, έχουν δει να χτίζονται παλάτια και αρένες, έχουν μάθει απ’ έξω και ανακατωτά την αττική γη, λες και είναι… Google Map! Αμπελόκηποι, Γουδί, Μαρούσι, Ελληνικό, Ελαιώνας, Βοτανικός.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι όσους είναι στα άκρα. Όχι πως δεν είναι γνώριμο σκηνικό για τον Παναθηναϊκό. Τα δύο στρατόπεδα.
Λες και το «Tριφύλλι» δεν μπορεί να χωρέσει διαφορετικές απόψεις. Μάχες, μάχες, μάχες. Κουραστήκαμε…
Από την μία οι Βοτανικολάγνοι που είναι υπέρ της κατασκευής του γηπέδου με οποιουσδήποτε όρους και από την άλλη οι εχθροί του Βοτανικού δίχως να ακούσουν τα σχέδια και την προοπτική.
Τα άκρα είναι πάντα λάθος!
Σέβομαι την άποψη των ρομαντικών που θεωρούν τόπο λατρείας τη Λεωφόρο. Νιώθουν ότι γκρεμίζεται η… Ακρόπολη! Για να τους πείσετε θα πρέπει να παρουσιάσετε κάτι πολύ καλό.
Ωστόσο θυμίζω σε όλους ότι το 2006 όταν τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο Διπλή Ανάπλαση, όλοι μα όλοι εντός του Παναθηναϊκού ήταν ΥΠΕΡ του Βοτανικού. Κάτι που συνεχίστηκε και στα χρόνια της πολυμετοχικότητας.
Τουλάχιστον μέχρι να ξεπηδήσουν τα προβλήματα της χρηματοδότησης, αλλά και της εμπλοκής με το Mall του Βωβού. Τότε, ναι, υπήρξαν διαφωνίες, συγκρούσεις με την περίφημη ΓΗΠΕΛ και εν τέλει το… boom της πολυμετοχικότητας.
Όλα στην φόρα πριν από τη συνέλευση του Ερασιτέχνη
Για εμένα το πρότζεκτ Βοτανικός δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμη.
Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός (ΠΑΕ & Ερασιτέχνης) συζητούν και υπογράφουν συμβάσεις δίχως να ξέρουν τα… χοντρά γράμματα! Εκτός και εάν τα ξέρουν και δεν μας τα λένε…
Μήπως γνωρίζετε; Ποια θα είναι η χωρητικότητα του νέου γηπέδου; Διότι συνεχώς ακούμε: «… εώς 40.000 θέσεις». Οι 40.000 είναι εύηχη χωρητικότητα. Οι 30.000 δημιουργούν μουρμούρα… Ωστόσο υπάρχουν και άλλα πολλά ερωτήματα που παραμένουν χωρίς απαντήσεις…
Πόσα θα πρέπει να καταβάλει η ΠΑΕ για τη χρήση του γηπέδου; Πόσο είναι το κόστος συντήρησης; Πόσο θα πρέπει να πληρώσει για μισθώσει τις σουίτες και τις εμπορικές χρήσεις; Ποιος θα «πουλήσει» την ονοματοδοσία του γηπέδου; Θα την «μισθώσει» η ΠΑΕ ή δεν θα έχει κανένα λόγο; Ποιος θα έχει τη διαχείριση των απλών εισιτηρίων και των διαρκείας; Πόσα χρόνια θα πληρώνει η ΠΑΕ; Για πάντα ή μέχρι να αποπληρωθεί το έργο;
Αυτό που γνωρίζουμε, μετά από μεγάλο αγώνα (με το τσιγκέλι μάς το είπαν) είναι ότι το γήπεδο θα ανήκει στο Δήμο. Για όλα τ’ άλλα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και απ’ ότι είδα ο Κώστας Μπακογιάννης δεν θέλησε να πει περισσότερα.
Ελπίζω ότι μέχρι τη συνέλευση του Ερασιτέχνη θα υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για όλα!
Συμφωνώ ότι το «Tριφύλλι» έχει μια χρυσή ευκαιρία να μπει σ’ ένα ολοκαινούργιο γήπεδο, έστω και εάν δεν λέει στην ούγια Παναθηναϊκός. Κατ’ εμέ έχει μικρή σημασία εάν θα ανήκει στον Παναθηναϊκό ή εάν θα το πάρει για μια αιωνιότητα (99 χρόνια).
Αντιθέτως έχει τεράστια σημασία εάν θα είναι κερδοφόρο! Διότι εάν είναι να «στραγγίξει» η ΠΑΕ, τότε δεν θα είναι χρυσό παλάτι, αλλά χρυσή φυλακή, που θα κρατήσει εγκλωβισμένο τον Παναθηναϊκό για… 99 χρόνια, ενώ παράλληλα θα έχει χάσει το «όπλο» της Λεωφόρου! Γιατί όσο και εάν προσπαθούν να μάς πείσουν ότι το ιστορικό γήπεδο δεν ανήκει στον Παναθηναϊκό, ουδείς τολμάει να το πάρει από τον Ερασιτέχνη δικαστικά; Γιατί άραγε;
Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι εάν το γήπεδο εξελιχθεί σε κοστοβόρα έπαυλη, τότε αποκλείεται να εμφανιστεί επενδυτής, όπως πολλοί ονειρεύονται! Γιατί δεν το έκανε ο Βαρδινογιάννης;
Διότι εάν ήταν τόσο εύκολο να βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα (όπως μας υπόσχονται ότι έχουν βρεθεί), για ποιο λόγο δεν ακολούθησε αυτή την στρατηγική ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες της χώρας, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης όταν ήταν στα ηνία της ΠΑΕ;
Ανεξάρτητα από την κατάληξη του εγχειρήματος, γιατί επέλεξε τη δύσκολη διαδρομή του δανεισμού, έτσι ώστε ο Παναθηναϊκός να φτιάξει το δικό του γήπεδο και να διαχειρίζεται μόνος του τα έσοδα και τα έξοδα και δεν πήγε στο κράτος να του το φτιάξει και να μπεις ως… νοικάρης; Ήξερε κάτι για τον… λογαριασμό;
Οπότε είναι το μείζον να γνωρίζουμε όλα τα οικονομικά δεδομένα. Τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε, χωρίς συμπάθειες και εμπάθειες, για παλάτι ή για κλουβί! Μέχρι τότε υπομονή και σεβασμός στον Παναθηναϊκό…
Διαβάστε ακόμη…