Σαν τα βουνιά που είναι συνηθισμένα στα χιόνια, έτσι και ο Δημήτρης Πρίφτης έχει συνηθίσει, στη διαχρονική προσπάθεια της Ούνικς Καζάν να εξασφαλίσει θέση στην Euroleague μέσω του Eurocup, να αντιμετωπίζει τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτό ίσχυε την περίοδο 2017-2018 όταν στους «8» της διοργάνωσης (η ομάδα του) αποκλείστηκε από την Μπάγερν Μονάχου κι έναν χρόνο αργότερα όταν στον δρόμο του (ημιτελική φάση) βρήκε τη μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, Βαλένθια. Αυτή τη φορά η πρόκληση είναι μεγαλύτερη καθότι η Ούνικς Καζάν δεν θα αντιμετωπίσει απλά την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, αλλά τη μοναδική αήττητη στην ιστορία αυτής. Γιατί αυτό το 18-0 που έχει πετύχει η Βίρτους Μπολόνια είναι μοναδικό στα χρονικά αλλά και ενδεικτικό της ποιότητας που έχει ως ομάδα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στην Euroleague και να διεκδικεί θέση στα Playoffs.
Γιατί καμία άλλη ομάδα του Eurocup δεν διαθέτει τον χαρισματικό Μάρκο Μπιλινέλι ο οποίος «κουβαλά» στις πλάτες του την ιταλική ομάδα του με τους 14.9 πόντους που έχει στη διοργάνωση και την εκπληκτική ακρίβεια στην εκτέλεση η οποία αποτυπώνεται στο ποσοστό ευστοχίας του (53.6%) στο μακρινό σουτ. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει Μίλος Τεόντοσιτς ο οποίος είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ του Eurocup με 6.8 ασίστ και 14.3 πόντους. Καμία, εν τέλει, δεν έχει την πολυτέλεια να «φέρνει» από τον πάγκο παίκτες του επιπέδου των Στέφαν Μάρκοβιτς, Τζος Άνταμς. Αυτό το προνόμιο απολαμβάνει ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με την ταυτόχρονη απαίτηση της διαχείρισης τόσο υψηλών προσωπικοτήτων.
Φαινομενικά, αυτή η μάχη μπορεί να κερδισθεί μόνο με… αντάρτικο, ενδεχομένως να σχεδιάζει κάτι σχετικό ο Δημήτρης Πρίφτης, αν και θα προτιμούσε να δώσει αυτά τα παιχνίδια υπό διαφορετικές συνθήκες. Δεν είναι μόνο η απουσία του Νέιτ Ουόλτερς (λόγω τραυματισμού), αλλά ακόμη και ο Τζόρνταν Θίοντορ ταλαιπωρείται από τραυματισμό εδώ και τουλάχιστον ενάμιση μήνα, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε προσεκτική διαχείρισή του. Αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με τη δυναμική της Βίρτους, προφανώς, αποδίδουν στην Ούνικς Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη τον τίτλο του αουτσάιντερ, τούτο όμως δεν είναι απαραίτητα κακό. Στην πραγματικότητα ενισχύει τα κίνητρα που ούτως ή άλλως υπάρχουν στο μυαλό και στην ψυχή του Έλληνα τεχνικού.
Η… ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΙΤΑΛΙΑ
Μια βραδιά στο Μιλάνο ήταν από τις χειρότερες στην προπονητική καριέρα του Δημήτρη Πρίφτη. Ήταν ένας εφιάλτης δίχως τέλος, ένα ανελέητο σφυροκόπημα της Αρμάνι επί του Άρη και το τελικό 95-54 λίγο έλειψε να οδηγήσει σε… νευρικό κλονισμό. Εκείνη την κρύα βραδιά του Γενάρη (2017), ο Έλληνας τεχνικός χρειάστηκε 3-4 λεπτά για να κατέβει τον κατηφορικό δρόμο των 20-30 μέτρων που συνδέει την πόρτα των αποδυτηρίων με τον χώρο στάθμευσης των λεωφορείων, δείγμα της ψυχικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν. Γενικώς, η Ιταλία ξυπνά άσχημες αναμνήσεις με εξαίρεση τις δύο νίκες επί της Τορίνο. Γιατί υπάρχουν οι ήττες και από τις Βενέτσια, Μπρέσια, Ρέτζιο Εμίλια.
Κι όμως, αυτή τη φορά ο Δημήτρης Πρίφτης θα πρέπει να φύγει νικητής από την Μπολόνια με τουλάχιστον μία νίκη στην τσέπη και την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιήσει τον έναν εντός έδρας αγώνα. Ενδεχομένως να του δίνει «κουράγιο» το γεγονός ότι η Βίρτους (στο ιταλικό Πρωτάθλημα) εμφανίζεται ευάλωτη στο σπίτι της σε σχέση με τα εκτός έδρας παιχνίδια. Σε σύνολο 24 αγώνων μετρά επτά ήττες, οι έξι εξ αυτών στην έδρα της από Φορτιντούτο, Κρεμόνα, Ρέτζιο Εμίλια, Μπρίντιζι, Σάσαρι, Αρμάνι.
Ο πρώτος αγώνας των δύο ομάδων θα γίνει απόψε (21:45), δίχως ανάσα οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες την Παρασκευή (9/4) στο Καζάν κι εφόσον χρειαστεί τρίτο παιχνίδι, αυτό θα διεξαχθεί στην Μπολόνια την προσεχή Δευτέρα (12/4).