Το 0-0 της ΑΕΚ με την Παναχαϊκή στην Πάτρα σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια ήταν ο τελευταίος αγώνας του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου στους εννέα μήνες παραμονής του στην ομάδα. Μετά την απώλεια του τίτλου και τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων από τη Λοκομοτίβ Μόσχας, η ΑΕΚ απομακρυνόταν οριστικά και από το κυνήγι της δεύτερης θέσης που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και πλέον δεν υπήρχε τίποτα να κρατάει τον Ρουμάνο προπονητή.
Ήταν ένας από τους πιο επεισοδιακούς χειμώνες της ΑΕΚ. Σε μια εποχή που είχαν αποχωρήσει από την ομάδα οι προπονητές που είχαν συνδέσει τα ονόματά τους με την οκταετία των τίτλων (Μπάγεβιτς, Ραβούσης) και η ομάδα είχε χάσει παίκτες που την ανέβαζαν σε ποιότητα και κλάση λόγω αποχώρησης (Τσιάρτας, Μπατίστα, Κετσπάγια, Μπορμπόκης, Μαρτσέλο αλλά και ο Μανωλάς που από το καλοκαίρι του ’97 έως το τέλος του ίδιου έτους απείχε) ή λόγω τραυματισμών (Κωστής, Μπατίστα), ήταν σε εξέλιξη και μια μεγάλη διοικητική αλλαγή. Ο Μιχάλης Τροχανάς μετά από δυόμιση χρόνια ταραχώδους «διακυβέρνησης» είχε πουλήσει την ΠΑΕ στον βρετανικό επενδυτικό όμιλο ENIC τον Οκτώβριο του 1997, όμως τον Μάρτη του ’98 φαινόταν πια ότι τα μεγάλα συμβόλαια και οι ακριβές μεταγραφές δεν αρκούσαν για να φτιάξεις ομάδα και πολύ περισσότερο να «κτυπήσεις» το παρακράτος του Κόκκαλη.
Ο Ντουμιτρίου είχε προσληφθεί από τον Τροχανά το καλοκαίρι του 1997 και, παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει με καλά αποτελέσματα (η ΑΕΚ έκανε 10/10 στον πρώτο γύρο και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα) στο τέλος «προδόθηκε» από τα πολλά εσωτερικά –αγωνιστικά και μη- προβλήματα αλλά και από δικά του λάθη, με κυριότερο την αδυναμία επιβολής πειθαρχίας. Εξάλλου, η πρόσληψή του έγινε ως προπομπός της έλευσης του Άνγκελ Ιορντανέσκου στις αρχές του 1998, αλλά αυτή η συμφωνία του (σαφώς πιο καταξιωμένου) συμπατριώτη του δεν ενεργοποιήθηκε, αφού στο μεταξύ ο Τροχανάς είχε φύγει.
Από τα τέλη Γενάρη έως και τα τέλη Μάρτη, η ΑΕΚ είχε καταρρεύσει και είχε χάσει όλους τους στόχους. Δύο μέρες μετά το ματς της Πάτρας, ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών, Πιερ Χάντερ, “άδειασε” τον προπονητή και κάλυψε τη διοίκηση (πρόεδρος ο Λάκης Νικολάου και διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Λεωτσινίδης) και ο Ρουμάνος κατηγόρησε τη διοίκηση για ερασιτεχνισμό, αφού “ακόμα και να υπήρχαν προβλήματα έπρεπε να παραμείνουν στο τμήμα και όχι να τα δημοσιοποιήσουν”. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι μεταγραφές Σέμπουε και Δώνη δεν ήταν δική του επιλογή.
Την Τετάρτη 1η Απριλίου 1998, ο Νικολάου ανακοίνωσε στον Ντουμιτρίου την απομάκρυνσή του και ο μέχρι τότε βοηθός του Αντώνης Μήνου (στη φωτογραφία οι δυο τους) ανέλαβε προσωρινός προπονητής
Η σύνθεση της ΑΕΚ στην Πάτρα: Ατματσίδης, Ντόμπος (61’ Σέμπουε) Κωστένογλου, Καλιτζάκης, Κοπιτσής, Μαχαιρίδης (71’ Καραγιάννης) Σαβέβσκι, Γκρέταρσον, Κασάπης, Μαλαδένης (46’ Τόμιτς) Νικολαϊδης
Στις 29 Μαρτίου
29/3/36 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας -μέτριος αγώνας μέσα σε λασπωμένο τερέν, στη σκιά του θανάτου και της ταφής του Ελευθέριου Βενιζένλου)
29/3/53 Αρης-ΑΕΚ 0-1 (Κύπελλο Ελλάδας -πρόκριση στον ημιτελικό μετά από επεισοδιακό αγώνα με γκολ του Θεσσαλονικέα Παναγιώτη Πατάκα)
29/3/59 ΑΕΚ-Δόξα Δράμας 3-0 (Α’ Εθνική -ένα γκολ του του Εμμανουηλίδη και δύο του Νεστορίδη στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου επέτρεψαν την ΑΕΚ να «καθαρίσει»)
29/3/64 Παναιγιάλειος-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική –η μοναδική φορά που ο Παναιγιάλειος δεν έχασε σε επίσημο ματς από την ΑΕΚ)
29/3/70 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 4-0 (Α’ Εθνική – το πρώτο μεγάλο σκορ του ΠΑΟΚ με τις ομάδες της Αθήνας και «μήνυμα» της πολύ καλής δεκαετίας του που θα ακολουθούσε)
29/3/75 Καλαμάτα-AEK 0-1 (Α’ Εθνική –δύσκολη νίκη με κεφαλιά του Αρδίζογλου)
29/3/81 Λάρισα-AEK 2-1 (Α’ Εθνική –το αυτογκόλ του Μουσούρη καταδίκασε την ΑΕΚ σε ήττα)
29/3/15 Καλλιθέα-AEK0-2 (FootballLeague –στον Ταύρο με σκόρερ τους Ντούνη και Κρισάντους)
Κέρδισε έως 1.000.000€ σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έγιναν ποτέ!
(21+ | Παίξε Υπεύθυνα)
Πηγή