Το σκοτεινό σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή σε 131 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου έφερε στο φως της δημοσιότητα η «Nordic Monitor» από την Στοκχόλμη, η οποία υποστηρίζει μάλιστα πως έχει την κατοχή της το μυστικό έγγραφο.
«Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούνταν αμφισβητούμενες» αναφέρει χαρακτηριστικά η σκανδιναβική ιστοσελίδα, που επικαλείται το απόρρητο έγγραφο.
Σύμφωνα με αυτό, τα «αμφισβητούμενα» κατά την Τουρκία νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου είναι:
- Η Ζουράφα και άλλες δύο κοντινές νησίδες πλησίον της Σαμοθράκης,
- 13 νησίδες και βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών,
- 21 βραχονησίδες κοντά στη Θύμαινα,
- 18 στους Αρκιούς,
- 15 γύρω από την Ψέριμο,
- 12 στην Καλόλιμνο,
- δύο στο Φαρμακονήσι,
- 10 κοντά στο Γυαλί που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο,
- 11 στη Λέβιθα,
- δύο στην Στρογγύλη και
- 24 βραχονησίδες και νησίδες γύρω από την Κρήτη.
Το απόρρητο έγγραφο περιλαμβάνει και έναν χάρτη με τις τοποθεσίες που αμφισβητεί η Τουρκία και για τις οποίες σχεδιάζει εισβολή σε περίπτωση έντασης με την Ελλάδα. Η εισβολή φαίνεται να έχει σχεδιαστεί από τις τουρκικές Ακαδημίες Πολέμου αλλά δεν φέρει ημερομηνία.
«Η παρουσίαση αναφέρεται στο πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα» σημειώνει η σκανδιναβική ιστοσελίδα η οποία συμπληρώνει: «Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έχει ενσωματώσει το μυστικό σχέδιο στο αρχείο με διάφορα αποδεικτικά στοιχεία και το είχε κρύψει σε ασφαλές μέρος στο δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης.
Τέτοια έγγραφα μπορούν να εξεταστούν μόνο κεκλεισμένων των θυρών στο δικαστήριο με εντολή της δικαιοσύνης» .
Η Nordic Monitor τέλος, σημειώνει ότι «η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της επιθετικής πολιτικής της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συμμαχία με τους εθνικιστές και νεοεθνικιστές εταίρους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκειμένου να εκτρέψουν την προσοχή της εγχώριας κοινής γνώμης από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα ή να λάβουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές».