Τι συνέβη στην (Καθαρά) Δευτέρα;

0
106

Κάτι διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει. Κάτι ξένο από τον τρόπο που μεγαλώσαμε. Η Καθαρά Δευτέρα χάθηκε και τα έθιμα χρησιμοποιούνται σήμερα μόνο ποδοσφαιρικά.

Τέτοια μέρα πριν ένα χρόνο ο πλανήτης περνούσε δύσκολα. Αλλά όχι παντού. Η πανδημία δεν ήταν ακόμα πανδημία και στην Ελλάδα δεν είχαμε ακόμα περιορισμούς. Είχαμε γνώση, είχαμε ανησυχία, αλλά είχαμε και την κανονικότητά μας. Αρχές Μαρτίου τότε η Καθαρά Δευτέρα, γιορτάστηκε όπως της έπρεπε. Και τα θαλασσινά μας φάγαμε, και τον αετό μας πετάξαμε, και – παρ’ τα Χαρδαλιά – μακριά από το σπίτι μας πήγαμε. Μέχρι και εκδρομές ανά την Ελλάδα υπήρχαν, παρότι και πέρυσι ο συνωστισμός ήταν απαγορευτικός. Φέτος, σχεδόν τίποτα. Φέτος, το ερώτημα είναι τι συνέβη στην Καθαρά Δευτέρα…

Το SDNA επιχειρεί μια αναδρομή στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε χθες, ξεχωρίζοντας ομάδες και πρωταγωνιστές μέσα από δώδεκα λέξεις που συνδέονται με την ημέρα. Ενίοτε, δε, θυμίζουν έθιμα και παραδόσεις που έχουμε ξεχάσει την τελευταία διετία, που δεν μας φτάνει ούτε η μετακίνηση έξι για να μπορέσουμε να τα ζήσουμε, κάτι που έρχεται ως μια υπενθύμιση όλων εκείνων των «άσε, θα πάω του χρόνου» που κάποια στιγμή στη ζωή μας σίγουρα είπαμε!

Το γαϊτανάκι…

του Ολυμπιακού! Το γνωστό παιχνίδι που όλοι πιάνουν από μια κορδέλα και χορεύουν γύρω γύρω, ακριβώς όπως οι ερυθρόλευκοι χόρεψαν και φέτος στο δικό τους ρυθμό. Πρόκειται κυρίως για ένα έθιμο της Αποκριάς, ωστόσο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας χορεύεται (σε εποχές μη lockdown) και την Καθαρά Δευτέρα. 26 αγωνιστικές, μόνο μία ήττα για τον Ολυμπιακό, που έκλεισε το πρωτάθλημα κερδίζοντας και στη Λάρισα, που έβγαλε ένα τρομακτικό δύσκολο πρόγραμμα για 2,5 μήνες με τις ελάχιστες απώλειες, που ήταν μακράν η καλύτερη και πιο αποτελεσματική ομάδα της Super League, που είχε τον πρώτον σκόρερ του πρωταθλήματος, τον πρώτο σε ασίστ, την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα, την καλύτερη διαφορά τερμάτων και ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος 16 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερη Άρη, 19 από την τρίτη ΑΕΚ, είκοσι από τον τέταρτο ΠΑΟΚ, 22 από τον Παναθηναϊκό.

Η ταραμοσαλάτα…

του Μανόλο Χιμένεθ και του Πάμπλο Γκαρσία. Της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Της Αρλέτας, κατά το «δε θέλω να σε ξαναδώ», το οποίο αν είχαν επιλογή οι οπαδοί των δύο ομάδων μπορεί και να το έκαναν πραγματικότητα. Μόνο που πρέπει να συμβιβαστούν με τον Ισπανό και τον Ουρουγουανό μέχρι την ολοκλήρωση των πλέι οφ και μετά βλέπουμε. Ο Χιμένεθ ανέλαβε να μεταμορφώσει την ΑΕΚ μετά την εποχή Μάσιμο Καρέρα και τα πήγε… ελάχιστα καλύτερα. Σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος έχει ρεκόρ 7-3-4 και τέρματα 18-16, ενώ ο προκάτοχός του τη φετινή σεζόν σε δώδεκα παιχνίδια είχε ρεκόρ 7-3-2 και τέρματα 23-13.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα στον ΠΑΟΚ, κυρίως διότι ο Πάμπλο Γκαρσία ανέλαβε πολύ νωρίτερα και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης αποτελεσμάτων και βαθμών με τον Άμπελ Φερέιρα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός προσλήφθηκε αρχές Νοεμβρίου, χρεώθηκε εν μέρει τον αποκλεισμό στην Ευρώπη, ενώ επί των ημερών του ο δικέφαλος του βορρά κέρδισε μόνο ένα ντέρμπι και έκλεισε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με ρεκόρ 11-5-5 και συνεχείς δικαιολογίες.

Ο χαλβάς…

του Λάζλο Μπόλονι. Τον προτιμάτε σιμιγδαλένιο, κλασικό, με βανίλια ή με κακάο; Το γλυκό της ημέρας προσφέρεται από τον και προς τον Ρουμάνο τεχνικό. Το έπαιξε σκληρός, προσπάθησε να επιβάλλει τον δικό του νόμο, απομόνωσε κάποια «γερά χαρτιά» της ομάδας, έστησε μια ομάδα που δεν δεχόταν γκολ, όμως δεν μπορούσε να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο, έφτιαξε ένα καλό σερί αποτελεσμάτων, κέρδισε τον Ολυμπιακό, αλλά μετά το χάος. Πέντε συνεχόμενα αποτελέσματα, έφεραν τον Λάζλο Μπόλονι ένα βήμα πριν την έξοδο, οι αμοιβαίες εξηγήσεις έφεραν αμοιβαίες υποχωρήσεις και ο Ρουμάνος τεχνικός αναθεώρησε τις σκέψεις του, τις εμμονές του, τη σκληράδα του, τις ιδέες του, τα πλάνα του, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στις νίκες, να κερδίσει στο ντέρμπι και να διεκδικεί επί ίσοις όροις το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η νηστεία…

…της Λάρισας. Τι κι αν άλλαξε σχεδόν όλη την ομάδα τον Ιανουάριο; Τι κι αν άλλαξε τρεις προπονητές; Τι κι αν έκανε πάνω από δέκα μεταγραφές; Τι κι αν έβγαλε ανακοινώσεις; Τι κι αν έβγαλε κι άλλες ανακοινώσεις; Η Λάρισα ήταν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος και η τελευταία θέση της βαθμολογίας είναι ενδεικτική της πορείας της. Δεν μπορεί να θεωρείται ότι έχει υποβιβαστεί, αφού έχει βάσιμες ελπίδες να ανατρέψει την κατάσταση στα πλέι οφ, ωστόσο οι αριθμοί είναι σκληροί: Ήταν η ομάδα με τις λιγότερες νίκες. Η ομάδα με τη δεύτερη χειρότερη άμυνα. Η ομάδα με την τρίτη χειρότερη επίθεση. Η ομάδα με τη χειρότερη διαφορά τερμάτων. Η ομάδα με τη χειρότερη εντός έδρας συγκομιδή βαθμών. Η ομάδα με το χαμηλότερο ποσοστό κατοχής μπάλας. Η ομάδα με τη χειρότερη εντός έδρας επίθεση. Η ομάδα που χρησιμοποίησε τους περισσότερους παίκτες. Αυτά…

Ο αετός…

… του ΟΦΗ. Η ομάδα που πετούσε χαρταετό σχεδόν σε ολόκληρη τη σεζόν και ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά. Απίστευτο το αρνητικό σερί των Κρητικών, απίστευτο το πώς δεν κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι σε κανένα από τα παιχνίδια που όλοι περίμεναν να δείξουν μια κάποια αντίδραση. Ούτε με τη Λάρισα εντός έδρας, ούτε με τον Βόλο στην Κρήτη, ούτε καν στο κύπελλο με τον Βόλο. Η ομάδα με τη χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα, η ομάδα που δε δέχτηκε γκολ μόλις τρεις φορές στη σεζόν, η ομάδα που τον Ιανουάριο στόχευε να μπει στην εξάδα (είχε 19 βαθμούς στις 10 Ιανουαρίου, με Αστέρα και Ατρόμητο ισόβαθμους στην έκτη θέση με 21 βαθμούς), η ομάδα που έκτοτε είχε μόνο ήττες. Τρομακτικό δεν είναι; 19 βαθμούς στην 16η αγωνιστική. 19 βαθμούς στην 26 αγωνιστική. Δέκα συνεχόμενες ήττες, στις οποίες δέχτηκε είκοσι γκολ και πέτυχε μόλις τέσσερα. Η αλλαγή προπονητή έγινε και ο Νίκος Νιόπλιας καλείται να τα αλλάξει όλα αυτά στα πλέι άουτ.

Το αμόλα καλούμπα…

… του Άρη. Η χαρά της ζωής και η χαρά του ποδοσφαίρου, ιδίως όπως παρουσιαζόταν μέχρι τα Χριστούγεννα, με τις εικόνες από το γήπεδο και τα αποδυτήρια να δείχνουν μια ομάδα που γουστάρει, ακριβώς όπως το γνωστό σλόγκαν. «Άσε τα πράγματα να κυλήσουν, μη μένεις στάσιμος, προχώρα», ορίζεται το «αμόλα καλούμπα» της Σαρακοστής και ακριβώς αυτό έκανε ο Άρης. Η μοναδική ομάδα πλην του Ολυμπιακού που βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, η ομάδα που δεν λύγισε στο κακό της διάστημα τον Ιανουάριο και κατόρθωσε να σηκώσει κεφάλι και να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών, η ομάδα που έμεινε σταθερή ως το τέλος και τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Η σεζόν του Άρη ήταν γεμάτη στιγμές: Από τη νίκη στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ ως το τρελό γλέντι στα αποδυτήρια του Ηρακλείου  ̇από τη νίκη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, μέχρι τη νίκη που έχασε μέσα από τα χέρια του στις καθυστερήσεις στην Τούμπα και από την λευκή ισοπαλία υπό καταρρακτώδη βροχή στα Γιάννινα, μέχρι την ήττα στη Λαμία. Μια ομάδα που ήξερε να κερδίζει, έμαθε να χάνει, διδάχτηκε από τα λάθη της και κατάφερε να έχει στο φινάλε μια αξιοσημείωτη σταθερότητα.

Ο καρνάβαλος…

… του Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο ορισμός του καρνάβαλου, όμως με μια διαφορετική έννοια από εκείνη που συνήθως έχει η λέξη. Ναι, έγιναν λάθη. Τόσο σε διαιτησίες, όσο και σε επεμβάσεις του VAR. Υπήρξαν και χοντρά λάθη, υπήρξαν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, κόκκινες που έγιναν κίτρινες, κίτρινες που έγιναν κόκκινες, πέναλτι που δεν ήταν πέναλτι χέρια που ήταν ακούσια και έγιναν εκούσια ή ήταν εκούσια και έγιναν ακούσια. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν στην Ελλάδα παράπονα για τη διαιτησία. Εκείνο, όμως, που μένει ως συμπέρασμα είναι ότι κάθε εβδομάδα και κάποιος άλλος έκαιγε τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ακριβώς όπως καίγεται ο καρνάβαλος την τελευταία Κυριακή του Πάσχα: Κι όταν κάθε εβδομάδα σε «στοχοποιεί» διαφορετική πλευρά δύο τινά υπάρχουν: Είτε κάνεις κάτι πολύ σωστά, ή τα κάνεις όλα λάθος.

Η λαγάνα…

…του Ελ Αραμπί! Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος παίρνει το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας μπροστά του. Όλη τη φραντζόλα… Ο επιθετικός του Ολυμπιακού πέτυχε 19 γκολ στο πρωτάθλημα, ένα λιγότερο από την περυσινή σεζόν όταν και πάλι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Πέρυσι, ο δεύτερος είχε 14 γκολ, φέτος ο ανταγωνισμός ήταν ακόμα πιο μακριά και ο 34χρονος στράικερ, ο οποίος επιβραβεύτηκε και με νέο συμβόλαιο, ήταν εντυπωσιακός. Σκόραρε ένα γκολ ανά δύο προσπάθειες, είχε τρία δοκάρια, έδωσε δύο ασίστ, πέτυχε συνολικά 19 γκολ σε 23 ματς (σ.σ. έχει 22 γκολ σε 35 ματς φέτος), ενώ σκόραρε και σε δύο ντέρμπι.

Τα κούλουμα…

… του Αστέρα Τρίπολης! Και του ΠΑΣ Γιάννινα. Και του Βόλου. Αλλά κυρίως του Αστέρα και σε εκείνον θα εστιάσουμε. Η επαρχία, εκείνη που κανονικά θα είχε την τιμητική της σήμερα – όπως ορίζει και η λέξη «κούλουμα» – αλλά δεν την έχει λόγω κορωνοϊού, την είχε σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Ο Αστέρας τερμάτισε έκτος με 42 βαθμούς. Ο Βόλος τερμάτισε έβδομος με 33 βαθμούς. Ο ΠΑΣ Γιάννινα τερμάτισε όγδοος με 31 βαθμούς. Η επαρχία αντεπιτίθεται και κάνεις ζημιές στους μεγάλους, όχι μόνο λόγω έδρας, αλλά και μακριά από αυτή. Όπως ο ΠΑΣ στην ΑΕΚ. Όπως ο Βόλος στον Παναθηναϊκό. Όπως ο Αστέρας στον Παναθηναϊκό. Οι Αρκάδες είχαν ένα εκπληκτικό σερί, το οποίο σταμάτησε στην τελευταία αγωνιστική ο ΠΑΣ και έγινε η μοναδική ομάδα εκτός πρώτης τετράδας που κατάφερε να τους κερδίσει. Πριν από αυτό έτρεχαν ένα εκπληκτικό σερί δέκα αγώνων αήττητοι, με νίκες επί του ΠΑΟΚ και του Άρη, διπλά σε Ηράκλειο και Βόλο, ισοπαλίες σε ΟΑΚΑ και Περιστέρι… Εν κατακλείδι, φοβού τους Αρκάδες και δώρα φέροντας…

Του κουτρούλη ο γάμος…

… των Μίλαν Ράσταβατς και Αργύρη Γιαννίκη. Κάπου στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαμε να έχουμε και τον Άνχελ Λόπες. Το έθιμο που γιορτάζεται στη Μεθώνη θέλει έναν γαμπρό και, μάλιστα ιππότη, για την αγαπημένη του, που άφησε το γάμο της για εκείνον. Στη Super League έχουμε δύο υποψήφιους γαμπρούς και ιππότες, με τον τρίτο να κάνει λιγότερο θόρυβο. Η πορεία του Σέρβου τεχνικού με τον Αστέρα, το ποδόσφαιρο που έπαιξε και τα αποτελέσματα του τελευταίου διμήνου ο ΠΑΣ του Έλληνα τεχνικού τους έχουν καταστήσει ως φαβορί για τις μεγάλες ομάδες που πιθανότατα θα βγουν στην αγορά το καλοκαίρι. Η ΑΕΚ, όπου δύσκολα θα παραμείνει ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Παναθηναϊκός, όπου με το ζόρι μένει και τώρα ο Λάζλο Μπόλονι ή ακόμα και ο ΠΑΟΚ, με τον Πάμπλο Γκαρσία να κρίνεται στα πλέι οφ. Όλοι τους ορέγονται για τους δύο τεχνικούς, με τον Άνχελ Λόπεζ να αποτελεί αουτσάιντερ, αλλά να μην πρέπει να τον ξεγράφουμε.

Το αλευρομουτζούρωμα…

… του Παναιτωλικού και της Λαμίας! Ας βάλουμε και τον Απόλλωνα στη λίστα, μετά την αιφνίδια και αναπάντεχη παραίτηση του Γιώργου Παράσχου. Μπορούμε να προσθέσουμε και τον Ατρόμητο στη λίστα. Το γνωστό έθιμο από το Γαλαξίδι, το οποίο συγκέντρωνε εκατοντάδες κόσμου πρόθυμου να παραλειφτεί κάθε χρόνου, έρχεται προσεχώς. Το κοινό των τεσσάρων ομάδων; Άλλαξαν προπονητή! Τι δεν κατάφεραν να αλλάξουν; Ο Παναιτωλικός και ο Ατρόμητος την εικόνα τους. Η Λαμία σαφώς και μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο, αλλά δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, ενώ για τον Απόλλωνα θα φανεί στο χειροκρότημα, αφού ομολογουμένως ο Γιώργος Παράσχος έκανε φέτος εκπληκτική δουλειά. Το έτερο κοινό τους στοιχείο; Αλεύρι στο χέρι και ο «πόλεμος» αρχίζει… Κανείς δεν μπορεί να νιώθει χαμένος, όπως και κανείς δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος! Παναιτωλικός και Λαμία είναι στη πιο δύσκολη θέση.

Η σαρακοστή…

… της Super League! Το πρώτο μέρος τελείωσε… Το δεύτερο και πιο σημαντικό θα ξεκινήσει άμεσα. Κάτι σαν τη νηστεία που ξεκινάει αμέσως μόλις τελειώσουν τα φαεινά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας. Με μοναδική σίγουρη θέση εκείνη του πρωταθλητή, όλα τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε στις προσεχείς – κάτι λιγότερο από – σαράντα μέρες. Η ομάδα που θα υποβιβαστεί, η ομάδα που θα πάει στα μπαράζ και οι τρεις ομάδες (σ.σ. εκτός κι αν ο ΠΑΣ κατακτήσει το κύπελλο) που μέσω των πλέι οφ θα πάρουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Νηστεία και προσευχή, λοιπόν.

Πηγή