Πριν ο Λαμέλα τη μετατρέψει σε δικό του trademark, ο Ρικάρντο Ινφάντε την έκανε πρώτος το 1948. Το SDNA περνά το αριστερό πίσω από το δεξί πόδι και γράφει για την υπέροχη ιστορία της rabona.
Ισως όχι άδικα, το μυαλό πολλών όταν ακούει rabona πηγαίνει στον Ρικάρντο Κουαρέσμα, που έχει κάνει ουκ ολίγες αλητείες στο κορυφαίο επίπεδο. Το έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί, Αζάρ, Νεϊμάρ, Ρονάλντο, Ντι Μαρία, όμως τα τελευταία χρόνια όμως εκείνος που έβαλε το όνομά του δίπλα σε αυτό το skill που απαιτεί να ξέρεις τόνους μπάλας έτσι ώστε να μην γελάσει ο κάθε πικραμένος, είναι ο Ερικ Λαμέλα. Με ένα γρήγορο google-search διαπιστώνεις γρήγορα του κειμένου το αληθές και είναι αλήθεια ότι ο μεσοεπιθετικός της Τότεναμ ύστερα από το ασύλληπτο γκολ κόντρα στην Αρσεναλ, τίμησε την πατρίδα του. Γιατί στην Αργεντινή μπήκε το πρώτο γκολ με αυτόν τον τρόπο και εκεί πήρε το όνομά του το πασίγνωστό πλέον τρικ.
Βρισκόμαστε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1948. Η Εστουδιάντες παίζει με την Ροσάριο Σεντράλ και η μπάλα πάει λίγο έξω από την περιοχή στον Ρικάρντο Ινφάντε. Ερχεται όμως με μεγάλη ταχύτητα, δεν προλαβαίνει να κάνει κοντρόλ και αφού διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να την κλωτσήσει με το κακό του πόδι, παίρνει ίσως τη σημαντικότερη απόφαση της καριέρας του. Περνά το δεξί του πόδι, πίσω από το αριστερό και κλωτσά με αυτό τον τρόπο. Οι αμυντικοί σαστίζουν από κάτι που δεν έχουν ξαναδεί και δεν πηδούν καν, ο τερματοφύλακας μπερδεύεται και απλά παρακολουθεί την μπάλα να σηκώνεται και να χαμηλώνει πριν καταλήξει στα δίχτυα του. Οσοι βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο γήπεδο της Εστουδιάντες, έγιναν μάρτυρες της πρώτης rabona στην ιστορία.
«Πήγε στο παραθυράκι, δεν φανταζόμουν με τίποτα ότι θα καταλήξει εκεί» είπε ο Ινφάντε το 1998, στην επέτειο των 50 ετών από εκείνο τον, τελικά, αθάνατο αυτοσχεδιασμό. «Το γκολ δεν έτυχε της αναγνώρισης που άξιζε. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τηλεόραση και media για να καλύπτουν κάθε αγώνα». Την επόμενη μέρα, η ‘El Grafico’ αναφέρθηκε σε αυτό το πρωτοφανές χτύπημα με τη λέξη ‘rabona’. Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα της εποχής και αναπαράγεται και σήμερα, ο ποδοσφαιρικός όρος προέκυψε από την έκφραση ‘hacerse la rabona’ η οποία στην Αργεντινή σημαίνει ‘κάνω κοπάνα χωρίς την έγκριση των γονιών’.
Η εφημερίδα είχε στο πρωτοσέλιδο ένα σκίτσο με τον τίτλο ‘el infante que hizo la rabona’. ‘Infante’, πέρα από το όνομα του ήρωα σημαίνει και ‘πιτσιρικάς, παιδί’, οπότε το λογοπαίγνιο ήταν «το παιδί που έκανε κοπάνα». Και έτσι η rabona έμεινε για πάντα στα ποδοσφαιρικά λεξικά αλλά και στην ιστορία του αθλήματος. Η πρώτη φορά που μια rabona καταγράφηκε από τηλεοπτικό φακό ήταν τη δεκαετία του 70’ όταν ο Τζιοβάνι Ροκοτέλι, πήρε μεγάλη δόξα κάνοντας το – όχι διαδεδομένο κόλπο – με τη φανέλα της Ασκολι στα γήπεδα της Ιταλίας.
Η παράδοση της rabona, όπως αποδεικνύεται, παρέμεινε μέσα στα χρόνια συνδεδεμένη με την Αργεντινή. Ο Κλαούντιο Μπόργκι έγινε εκείνος που χρησιμοποίησε τα επόμενα χρόνια περισσότερο το τρικ, το οποίο δεν μπορούσε να λείπει από ατέλειωτο skill-set του Ντιέγο Μαραντόνα. Οπως φαίνεται και από τον Λαμέλα, που το είχε κάνει και το 2015 κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Αργεντίνοι γουστάρουν πετυχαίνουν τέτοια γκολ σε βάρος των ελληνικών ομάδων, αφού κάτι ανάλογο είχε καταφέρει και ο Ανχελ Ντι Μαρία με την Μπενφίκα σε βάρος της ΑΕΚ…