Την στιγμή που όλοι υποστηρίζουν πως ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάρει κυριότητα στον Βοτανικό και η 99ετής χρήση είναι το καλύτερο δυνατό, στο Ελληνικό… δείχνουν τον δρόμο στο «Τριφύλλι». Γράφει ο Στέφανος Αλαφάκης.

παναθηναϊκός - βοτανικός

«Όλα Πράσινα TV»: Κάθε Δευτέρα, 21:00 με 23:00, η κορυφαία Παναθηναϊκή εκπομπή, ζωντανά στις οθόνες σας, εδώ!

Οι όροι για τις νέες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού είναι λίγο – πολύ γνωστοί πια σε όλους. Το «Τριφύλλι» παραχωρεί το γήπεδο της Λεωφόρου, προκειμένου να απόκτηση χρήση για 99 χρόνια στον Βοτανικό, με την κυριότητα ωστόσο να ανήκει στον Δήμο.

Από αυτήν εδώ την γωνιά έχουμε τονίσει πολλάκις πως το δίκαιο θα είναι ο Παναθηναϊκός να πάρει κυριότητα, από την στιγμή που παραχωρεί ένα γήπεδο που έχτισε ο ίδιος, σε ένα οικόπεδο που έχει την ισόβια χρήση και παράλληλα θα αποπληρώσει -σταδιακά- και το κόστος του γηπέδου. Ουσιαστικά, οι «πράσινοι» θα πληρώσουν δύο φορές το νέο γήπεδο, το οποίο τελικά θα ανήκει κατά κυριότητα στον Δήμο.

Κι αυτό ακριβώς είναι το κρίσιμο σημείο. Γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως αυτό είναι το μάξιμουμ που μπορεί να πάρει ο Παναθηναϊκός. Πράγματι, παραχώρηση χρήσης για περισσότερα χρόνια δεν προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία. Παραχώρηση κυριότητας όμως ΜΠΟΡΕΙ να γίνει, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Ελληνικό.

Διαβάζοντας περσινά (2020) άρθρα για τις επενδύσεις στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου, βλέπουμε πως η Lamda Developments σκοπεύει να επενδύσει, απαιτώντας και παίρνοντας και τα ανάλογα ανταλλάγματα. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Χρήση για 99 χρόνια στο 100% των εκτάσεων και ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ στο 30%.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Έτσι στο Ελληνικό, όταν λήξει η παραχώρηση, οι εκτάσεις που προαναφέρθηκαν και συμφωνήθηκαν τώρα να μείνουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο (όπως απεικονίζονται στο γράφημα) και ό,τι κτίριο υπάρχει επ’ αυτών θα επιστρέψουν σε αυτό σε 99 χρόνια, οπότε και λήγει η παραχώρηση. Αν και τα 99 χρόνια είναι πολλά, θα παρέλθουν μετά βεβαιότητος, και τότε το Δημόσιο θα αποκτήσει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται όσα διασφάλισε, που ανέρχονται στο 70% του συνόλου της έκτασης.

Τα ποσοστά της έκτασης που κρατάει ο επενδυτής και το Δημόσιο, είχαν ήδη συμφωνηθεί από τη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η διανομή έγινε 30-70, με το 30% να περνάει κατά πλήρη κυριότητα στον επενδυτή και το 70% μόνον ως δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Επίσης, η κατά 30-70 διανομή ισχύει ομοίως και στα δύο βασικά τμήματα του ακινήτου: δηλαδή αυτό που είναι κάτω από την Ποσειδώνος και βρίσκεται δίπλα στην παραλία και στη μαρίνα (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας), και αυτό που είναι πάνω από την Ποσειδώνος. Και στα δύο αυτά τμήματα ο επενδυτής κρατάει από 30% πλήρη κυριότητα και 70% δικαίωμα επιφανείας».

Εν ολίγοις και… στην πράξη, ο επενδυτής ΑΓΟΡΑΖΕΙ το 30% της έκτασης, το οποίο του ανήκει πια κατά πλήρη κυριότητα, ενώ στο υπόλοιπο 70% έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για 99 χρόνια. Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, τρόποι και λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει η θέληση…

Διαβάστε ακόμη…

Πηγή