Ο Μεξικάνος βαρόνος των ναρκωτικών, γνωστός ως «Ελ Τσάπο», λέγεται ότι γνώρισε για πρώτη φορά την Εμα Κορονέλ Αϊσπούρο σε μια δεξίωση που οργάνωσε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Ηταν μόλις 18 ετών και περισσότερο από 30 χρόνια νεότερη από τον ισχυρότερο capo του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών, όταν παντρεύτηκαν το 2007 στην πόλη Λα Ανγκοστούρα στα βάθη της Σιέρα Μάντρε, στην επονομαζόμενη καρδιά του χρυσού τριγώνου παραγωγής ηρωίνης στο Μεξικό.
Πάνω από μία δεκαετία αργότερα, ντυμένη με πανάκριβα σύνολα, φορώντας ψηλοτάκουνα, γυαλιά με μεγάλο κοκάλινο σκελετό και βελούδινα σακάκια, η πάλαι ποτέ βασίλισσα διαγωνισμών ομορφιάς στο Μεξικό έγινε ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των φωτογράφων, κατά τη διάρκεια των 11 εβδομάδων που διήρκεσε η δίκη του συζύγου της Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Η Εμα Κορονέλ Αϊσπούρο κατάφερε να βρεθεί για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο, όταν οι αμερικανικές αρχές τη συνέλαβαν, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τη για συμμετοχή σε διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και για συνεργασία στη χολιγουντιανού τύπου απόδραση του συζύγου της από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό, το 2015.
Ο έρωτας και ο γάμος
Η Εμα Κορονέλ γνώρισε τον «Ελ Τσάπο» όταν ήταν 17 ετών και είχε μόλις κερδίσει έναν διαγωνισμό ομορφιάς στην πολιτεία Σιναλόα του Μεξικού. Ο Χοακίν Γκουσμάν ήταν 51 ετών και ο αρχηγός της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης στον κόσμο. Ο Ιγνάσιο Κορονέλ, θείος της νεαρής Εμα και ένας από τους υπαρχηγούς του καρτέλ ναρκωτικών, διοργάνωσε μια δεξίωση σε ένα ράντσο στη Σιναλόα. «Καθώς χόρευα με τον φίλο μου, με πλησίασε ένας άνδρας της προσωπικής φρουράς του Γκουσμάν και μου είπε ότι ο σενιόρ θέλει να χορέψει μαζί μου. Απάντησα αμέσως ναι, καθώς το έθιμο στη Σιναλόα προστάζει να χορεύεις με οποιονδήποτε το ζητήσει», είχε δηλώσει η ίδια η Εμα Κορονέλ σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις της.
Εναν χρόνο μετά, η Εμα θα γίνει η τρίτη σύζυγος του ισχυρότερου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμο. «Είναι καλός άνθρωπος», είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη. «Δεν είναι βίαιος, ούτε αγενής και δεν τον έχω ακούσει ποτέ μου να λέει κακή λέξη. Οι κόρες μας τον λατρεύουν και τον ζητούν συνεχώς. Δεν γνώριζα ότι διακινεί ναρκωτικά. Είμαι ερωτευμένη μαζί του», δήλωσε μπροστά στις κάμερες.
Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της δίκης του «Ελ Τσάπο», καθώς σε μηνύματα που αντάλλαξαν οι δυο τους και παρουσιάστηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, ο σύζυγός της τής έδινε ακριβείς οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να επικοινωνούν, ζητώντας της να χρησιμοποιεί ειδικές τηλεφωνικές συσκευές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις Αρχές, ενώ τη συμβούλεψε να κρύψει σε ασφαλές σημείο το όπλο που της είχε δώσει.
«Βασιλιάς των κρυστάλλων»
Το επώνυμο Κορονέλ φέρει μεγάλο βάρος στην εγκληματική ιστορία του Μεξικού. Ο θείος της Ιγνάσιο Κορονέλ, γνωστός ως ο «βασιλιάς των κρυστάλλων», λόγω της εμπλοκής τους στο μεγαλύτερο εμπόριο μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ, έπεσε νεκρός από πυροβολισμό έπειτα από συμπλοκή με Μεξικανούς στρατιώτες τον Ιούλιο του 2010. Θεωρούνταν το Νο 3 του καρτέλ της Σιναλόα, πίσω μόνο από τον ίδιο τον «Ελ Τσάπο» και τον Ισμαέλ Σαμπάδα, το μοναδικό ανώτατο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που παραμένει ασύλληπτο. Ο πατέρας της Ινές Κορονέλ, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στο Μεξικό, θεωρείται από τις αμερικανικές αρχές ο εγκέφαλος που συντόνιζε το εμπόριο ναρκωτικών από το Μεξικό στις ΗΠΑ. Η σχέση της οικογένειας Κορονέλ με τον «Ελ Τσάπο» έχει μεγάλη ιστορία.
Ο «Ελ Τσάπο»
Ο Χοακίν Γκουσμάν ήταν το μεγαλύτερο από τα επτά παιδιά που γεννήθηκαν σε μια φτωχή οικογένεια, στην αγροτική κοινότητα Λα Τούνα της Σιναλόα, στο βορειοδυτικό Μεξικό.
Οι γονείς του, Εμίλιο Γκουσμάν Μπουστίγιος και Μαρία Κονσουέλο Λοέρα Πέρεθ, ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, προτού στραφούν σε πιο επικερδείς καλλιέργειες και συγκεκριμένα στην οπιούχο παπαρούνα. Σε ηλικία 15 ετών, ο Χοακίν αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στο οργανωμένο έγκλημα, όταν ξεκίνησε την καλλιέργεια της δικής του φυτείας χασίς. Ηταν η εποχή που του προσέδωσαν το ψευδώνυμο «Ελ Τσάπο», που στη μεξικανική αργκό μεταφράζεται ως κοντούλης. Ωστόσο οι φιλοδοξίες του στο έγκλημα έφταναν πολύ υψηλότερα από το δικό του μπόι, του 1,64 μ.
Στα τέλη της εφηβείας του εγκατέλειψε τη γενέτειρά του για να βρεθεί ανάμεσα στους βαρόνους ναρκωτικών του Μεξικού. «Πάντα αγωνιζόταν για μια καλύτερη ζωή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η μητέρα του, που όχι μόνο γνώριζε, αλλά ενέκρινε τις «επαγγελματικές» φιλοδοξίες του γιου της.
Ξεκίνησε ως πληρωμένος δολοφόνος, που εκτελούσε συμβόλαια των καρτέλ, και λόγω της σκληρότητάς του η άνοδός του μέσα στις τάξεις του εγκληματικού υποκόσμου ήταν ταχεία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο τότε αρχηγός των καρτέλ Εκτόρ Πάλμα ανέθεσε στον νεαρό Χοακίν την πρώτη αποστολή παραλαβής ναρκωτικών από τα βουνά της Σιέρα Μάντρε. Ο «Ελ Τσάπο» βρήκε την ευκαιρία που ήθελε και για να αυξήσει τις ποσότητες ναρκωτικών, απείλησε ότι θα εκτελούσε ο ίδιος προσωπικά όλους τους συνεργάτες του σε περίπτωση που καθυστερούσαν τις παραδόσεις. Η φήμη του στον εγκληματικό κόσμο άρχισε να αυξάνει και τη δεκαετία του 1980 ήρθε σε επαφή με τον Μιγκέλ Φέλιξ Γκαγιάρντο, τον αρχηγό του καρτέλ ναρκωτικών της Γουαδαλαχάρα.
Μετά τη σύλληψη του Γκαγιάρντο, το 1989, το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών μοιράστηκε σε διαφορετικά καρτέλ, τα οποία έλεγχαν συγκεκριμένες φατρίες. Ο Χοακίν Γκουσμάν ανέλαβε το δίκτυο στην πολιτεία της Σιναλόα, συνεργαζόμενους με άλλους διακινητές στο βορειοδυτικό Μεξικό.
Τη δεκαετία του 1990 βελτίωσε το δίκτυο, κατασκευάζοντας χιλιόμετρα υπόγειων στοών για τη μεταφορά των ναρκωτικών στις ΗΠΑ. «Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να ελέγχουν εξονυχιστικά τα λιμάνια στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, τα ναρκωτικά έπρεπε να περάσουν από το Μεξικό. Και αν έπρεπε να περάσουν από το Μεξικό, έπρεπε να περάσουν από τον “Ελ Τσάπο”», είχε δηλώσει ο Ντέιβιντ Ουάνστιν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μαϊάμι.
Τα επόμενα χρόνια και καθώς η αυτοκρατορία του επεκτεινόταν, ο «Ελ Τσάπο», που είχε ήδη συμπεριληφθεί από το περιοδικό «Forbes» στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, αποφάσισε να επενδύσει σε έργα υποδομών στη Σιναλόα, καταφέρνοντας να ενισχύσει τη δημοτικότητά του τόσο ανάμεσα στους πολιτικούς του Μεξικού όσο και στους απλούς πολίτες της περιοχής.
Ωστόσο, το 1993 ένα καθολικός καρδινάλιος σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αντίπαλα καρτέλ και οι Αρχές άσκησαν επίσημες κατηγορίες κατά του «Ελ Τσάπο». Το μέχρι τότε άγνωστο πρόσωπό του άρχισε να εμφανίζεται σε εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή.
Η απόδραση
Παρόλο που στη φυλακή απολάμβανε μια πολυτελή ζωή, ο «Ελ Τσάπο» θεώρησε ότι οκτώ χρόνια φυλάκιση ήταν αρκετά. Τον Ιανουάριο του 2001 απέδρασε από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Πουέντε Γκράντε, ντυμένος ως αστυνομικός, έχοντας δωροδοκήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για δέκα ολόκληρα χρόνια θα καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη, εδραιώνοντας παράλληλα την εξουσία του ως ο ισχυρότερος έμπορος ναρκωτικών του Μεξικού.
Τον Φεβρουάριο του 2014 θα συλληφθεί από άνδρες των Μεξικανικών Ειδικών Δυνάμεων σε συνεργασία με Αμερικανούς πράκτορες και θα οδηγηθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Αλτιπάνο στο κεντρικό Μεξικό. Εναν μόλις χρόνο αργότερα θα καταφέρει να αποδράσει και πάλι, έπειτα από μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση που ντρόπιασε τις μεξικανικές αρχές. Οι συνεργοί του χρησιμοποίησαν GPS για να σκάψουν μια σήραγγα 1,5 χιλιομέτρου που οδηγούσε ακριβώς κάτω από το κελί του. Η σήραγγα είχε εξαερισμό, φωτισμό και ειδικές ράγες, ενώ η έξοδός της ήταν κρυμμένη σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο δίπλα από τις φυλακές. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2016 ο «Ελ Τσάπο» θα εντοπιστεί από τις Αρχές του Μεξικού και έπειτα από μια επιδρομή των Ειδικών Δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε φρουροί του, θα συλληφθεί την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του. Εναν χρόνο αργότερα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ.
Ο ναρκισσισμός του «Ελ Τσάπο» φαίνεται πως ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, αν είχε διαφύγει στα βουνά της Σιέρα Μάντρε, πιθανότητα δεν θα τον είχαν εντοπίσει ποτέ. Ωστόσο ο ίδιος έκανε την άνευ προηγουμένου κίνηση να δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη στον ηθοποιό Σον Πεν. Ηταν μια απόφαση που ίσως του κόστισε την ελευθερία του.
«Εχω έναν στόλο υποβρυχίων, αεροπλάνων, φορτηγών και σκαφών», είπε στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Rolling Stone». Μετά τη σύλληψή του, φημολογείται, αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, ότι οι μεξικανικές αρχές βρήκαν τον Γκουζμάν παρακολουθώντας τον Σον Πεν.
Κατά τη διάρκεια της 30χρονης εγκληματικής του σταδιοδρομίας, πιστεύεται ότι έχει κερδίσει περισσότερα από 14 δισ. δολάρια από το εμπόριο ναρκωτικών, ποσό που δεν επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του. Σύμφωνα με μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ο «Ελ Τσάπο» είχε επαύλεις σε κάθε πολιτεία του Μεξικού, ιδιόκτητο ζωολογικό κήπο, μια παραθαλάσσια κατοικία αξίας 10 εκατ. δολαρίων και ένα σκάφος που είχε ονομάσει «Chapito».
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα αμύθητα πλούτη και οι φρικαλεότητες του «Ελ Τσάπο» που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στους 11 εβδομάδες που διήρκεσε η δίκη του. Η εκκεντρική εμφάνιση της συζύγου του και η απόφασή της να αξιοποιήσει εμπορικά το όνομα του «Ελ Τσάπο» έστρεψαν τα φώτα πάνω της. Η πρώην βασίλισσα της ομορφιάς κατοχύρωσε την επωνυμία «Ελ Τσάπο Γκουσμάν» ως εμπορικό σήμα και άρχισε να εμπορεύεται από ρούχα μέχρι θήκες για κινητά τηλέφωνα με το αυτό το λογότυπο. Η Εμα Κορονέλ δεν ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που είχε αυτή την ιδέα, καθώς μία από τις κόρες του «Ελ Τσάπο» (ο ίδιος έχει αναγνωρίσει δέκα παιδιά από διαφορετικές γυναίκες), η Αλεξανδρίνα Γκουσμάν Σαλαζάρ, είχε κατοχυρώσει νωρίτερα το σήμα «Ελ Τσάπο 701», μία αναφορά στον αριθμό του κελιού του, για να εμπορεύεται προϊόντα.
Τις επόμενες ημέρες, η Αμερικανική Δικαιοσύνη αναμένεται να κρίνει αν η κυρία «Ελ Τσάπο» ήταν απλώς η πιστή σύζυγος του ισχυρότερου εμπόρου ναρκωτικών στον κόσμο ή μια άξια συνεταίρος του.
Survivor – Έλενα Κρεμλίδου: H αλήθεια για την σχέση της με τον James Καφετζή
Τι ισχύει για μετακινήσεις εργαζομένων, αναστολές και αποζημιώσεις τον Μάρτιο
Meteo: Ζεστός ο φετινός χειμώνας 2020-2021 στην Ελλάδα – Ο Ιανουάριος ο θερμότερος μήνας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr