Οικονόμου: «Ο Χεζόνια είναι πολυτέλεια για το ελληνικό μπάσκετ – Κρίμα να είναι κλειστά τα γήπεδα»

0
181

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη του Δημήτρη Παπανικολάου στην ιστοσελίδα «Eurohoops».

«Όλα Πράσινα TV»: Κάθε Δευτέρα, 21:00 με 23:00, η κορυφαία Παναθηναϊκή εκπομπή, ζωντανά στις οθόνες σας, εδώ!

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Παπανικολάου: 

Για τον Παναθηναϊκό κόντρα στην Άλμπα: ”Είναι πρωτόγνωρη κατάσταση με τον ιό, μετά το 1918 είχαμε να δούμε κάτι τέτοιο. Να πούμε και τα χρόνια πολλά στον Ιωαννίδη, έναν μεγάλο άνθρωπο του μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός είχε να παίξει 14 μέρες, δεν είναι εύκολο μετά από τόσο καιρό. Είχε τον έλεγχο. Χαίρομαι που βλέπω ακόμα τον Ρενέσες, έχει πάρει ισπανικό μπάσκετ και το βάζει σε γερμανική ομάδα. Έπαιξε έξυπνα στην αρχή, αλλά από το πρώτο λεπτό φάνηκε ότι δεν ήταν συγκεντρωμένος στην άμυνα. Τα σουτ της Άλμπα ήταν ελεύθερα, η μπάλα κινήθηκε καλύτερα και στο τέλος φάνηκε ότι ξέμεινε και από δυνάμεις. Χάρηκα πολύ και για τον Δίπλαρο, μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό, έχει προσόντα και εξαιρετικός παίκτης-παιδί”.

Για τις ελληνικές ομάδες: ”Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός φάνηκε να έχουν χαλαρώσει τους στόχους τους, είναι πολύ δύσκολη η είσοδος στην 8άδα. Έχουν και μειονέκτημα τις έδρες, πάντα ήταν δυνατές στην Ευρώπη. Χωρίς τον κόσμο, χάνει δυναμική. Είναι και οι στόχοι στην Ελλάδα, που δεν είναι πια δεδομένοι. Είναι και η ΑΕΚ, ο Προμηθέας, το Λαύριο. Το μπάτζετ έχει πέσει αρκετά φέτος, οπότε θα πρέπει να ιδρώσει πιο πολύ για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Είναι πάντα η τελευταία εντύπωση της χρονιάς, θες πάντα να φύγεις με ένα χαμόγελο, γιατρεύει πληγές από την Ευρωλίγκα και οι δύο ελληνικές ομάδες σκέφτονται την επόμενη ημέρα, δεν ρίχνουν λευκή πετσέτα και φέρνουν σημαντικούς παίκτες. Έχουν καλές διοικήσεις και ελπίζουμε να τους δούμε ξανά σε ανταγωνιστικό επίπεδο σύντομα.

Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε έξυπνα, έχω ζήσει και την απόλυτη υποδοχή του Ουίλκινς από την αντίθετη πλευρά όταν έπαιζα για τον Ολυμπιακό. Είχα κλειστεί στην παραλιακή τότε, όταν το αεροδρόμιο ήταν στο Ελληνικό. Κρύφτηκα στο αμάξι σαν ταινία. Χωρίς υπερβολή! Θα τα πούμε άλλη φορά τι έκανα, μην πω τι έκανα. Δεν ήξερα τι ώρα ερχόταν και επειδή τότε ο κόσμος δεν είχε άλλα προβλήματα, είχε μόνο εμάς, είπα μην με πάρουν χαμπάρι. Πράγματι θέλει ο κόσμος τέτοιες κινήσεις και είναι ευχάριστο που έγινε τέτοιος ντόρος. Δείχνει ότι οι ομάδες συνεχίζουν να στοχεύουν. Ο Ολυμπιακός φαινόταν να έχει περισσότερες απαιτήσεις για την 8άδα και δείχνουν ότι προγραμματίζουν για το μέλλον.

Τα οικονομικά είναι διαφορετικά, αλλά είναι τώρα εκεί οι Διαμαντίδης-Αλβέρτης. Έχουν μάθει και από τον Ομπράντοβιτς για Σέρβους παίκτες, με τον κορμό να είναι ελληνικός. Πάντα ήταν δυνατό το ελληνικό στοιχείο, αυτή είναι η βάση. Ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι έχει ένα πρόγραμμα όπως και ο Ολυμπιακός με τον Κουφό”.

Για τον Ολυμπιακό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ: ”Αν και δεν ήταν ημιτελικός, η ΤΣΣΚΑ φοβάται να κερδίσει τον Ολυμπιακό. Το πάλεψαν, ο Ολυμπιακός έφτασε στο τσακ και πρωταγωνιστής ήταν ο Βεζένκοφ, δεν ήταν MVP o Τζέιμς, γιατί Βεζένκοφ και Πρίντεζης έπαιξαν εξαιρετικά. Δεν ήταν καλός στο δεύτερο ημίχρονο ο Τζέιμς”.

Για το αν πρέπει οι ομάδες να έχουν πια ελληνικό κορμό: ”Eξαρτάται και τι υλικό υπάρχει. Και ο Ζοτς στην Φενέρ δεν είχε καλούς Τούρκους. Οι μισοί παίκτες πρέπει να είναι Έλληνες, είναι καλό. Μπορεί να μην είναι τόσο καλές εποχές, αλλά ο ανταγωνισμός τότε ήταν πενταπλάσιος. Τώρα, με τους όχι τόσο καλούς ξένους, μπορείτε να κερδίσετε την θέση πιο εύκολα. ήταν δύσκολο τότε. Μπορούν οι ομάδες να βασιστούν στους Έλληνες, αλλά να υπάρχουν κιόλας. Κανείς δεν θα ρισκάρει, αν δεν μπορεί να βοηθήσει. Ο Μαντζούκας έχω ακούσει καλά λόγια και ελπίζω να κάνει καλή καριέρα.

Αν γινόμουν ξανά 17, δεν θα έκανα καθόλου δηλώσεις! Πρέπει να ωριμάζουμε στην ηλικία μας. 218 τότε ήμασταν ροκ σταρς. Ο κόσμος δεν είχε και τόσα προβλήματα. Εμείς ήμασταν το πρόβλημά του. Αν έχανες, δεν πήγαινες για ποτό. Παράγγελνες φαγητό σπίτι και άνοιγε και άλλος την πόρτα για να μην σε δει κανείς”.

Για το ”Ζήσε Αθλητικά”: ”Είναι μία ιδέα που είχαμε συζητήσει με τον Αυγενάκη. Να κάνουμε δράσεις σε σχολεία με σκοπό να βοηθήσουμε άτιμα που το έχουν ανάγκη Ξεκινήσαμε πανελλαδικά, πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Η Εβίνα Μάλτση, είναι πολλοί πλέον. Ξεκίνησαμε λίγοι και σιγά σιγά κάνουμε αιμοδοσίες και δημοπρασίες. Προσφέρθηκαν όλοι, Αντετοκούνμπο και Τσιτσιπάς, μίλησα με τον Γκάλη και έδωσε μία ρέπλικα του ’87 που πουλήθηκε για 8.5000 ευρώ. Όλα πήγαν για το ταμείο για την μάχη κατά του κορωνοϊού. Σκεφτόμαστε έναν αγώνα μπάσκετ με την Εθνική ποδοσφαίρου του ’04. Στην κορυφή είναι η Εθνική, μετά οι μεγάλοι σύλλογοι και πάει λέγοντας. Αν δεν υπάρχει βάση, δεν θα υπάρχει κορυφή. Παίζουν 80-85.000 παιδιά τώρα σε ομάδες. Είναι μικρός αριθμός. Πρέπει από κάτω προς τα πάνω να μπουν και πάλι παιδιά, από τις ομάδες μέχρι την Εθνική. Είναι ανεβασμένοι φέτος Παπαγιάννης–Παπαπέτρου και χαίρομαι. Να κοιτάμε και τα καλά”.

Για τους Αλβέρτη-Διαμαντίδη: ”Σαν χαρακτήρες είναι λες και είναι αδέλφια. Είναι δαιμόνια έξυπνοι, ξέρουν από αποδυτήρια, σεμνοί και ταπεινοί όμως. Πρέπει να ξέρεις τι δεν ξέρεις. Μην πάτε με ορμή σαν πρόεδροι, αν δεν χτιστεί μια ομάδα γύρω σας. Ο Αλβέρτης δεν είναι χθεσινός, έμαθε από τον Μάνο Παπαδόπουλο. Έφτιαξαν ένα αξιοπρεπές σύνολο, αλλά μέσα στην κρίση, δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το μπάσκετ. Οι κινήσεις Χεζόνια-Κουφού είναι ελπίδας, κοιτάζουν το μέλλον και σχεδιάζουν”.

Για το γεγονός πως δεν υπάρχουν πια τα παχυλά χρήματα από διοικήσεις: ”Είναι μικρογραφία μιας κακής κατάστασης, το ίδιο ίσχυε και στον αθλητισμό. Αυτό που έχει καταφέρει η Ελλάδα και οι ομάδες της με διακρίσεις, παίκτες, προπονητές, δεν είναι εύκολο για μία μικρή ομάδα. Έγινε και κάτι καλό. Μπορεί να γίνει καλύτερο. Το μπάσκετ το ανέβασαν οι γυναίκες την δεκαετία του ’90. Πήγαν στο γήπεδο και έγινε πιο πολιτισμένο και ελκυστικό. Πρέπει να έρθουν και οι οικογένειες στα γήπεδα. Όλα κάνουν κύκλους, θα ξανάρθει το μπάσκετ εκεί που ήταν, το DNA σίγουρα υπάρχει”.

Για τον κορωνοϊό και τα παιδιά: ”Η ζωή έχει αλλάξει. Η υπερέκθεση στην τεχνολογία πήγε σε άλλο επίπεδο. Σε σχέση με τις βόρειες χώρες, δεν έχουμε σχολικό αθλητισμό. Επίσης, στα 17 το 3% θα κάνει πρωταθλητισμό, το οποίο είναι σημαντικό. Πρέπει να συνδυάζεται ο αθλητισμός με την ζωή. Και πρέπει να στέκονται δίπλα τους και οι οικογένειες και να μάθουν και αυτές πώς να το κάνουν. Όταν κάποιος αξίζει, θα ξεχωρίσει όποια και αν είναι η κοινωνική του κατάσταση. Υπάρχει ένας γυμναστής που σε 25 χρόνια, τον ρώτησαν μόλις 7 γονείς πώς είναι το παιδί τους στο μάθημά του. Μετά την πανδημία, όλα θα είναι πιο δύσκολα, τα παιδιά άλλαξαν συνήθειες. Οι ενήλικες θα επανέρθουν πιο γρήγορα, κάνουμε όσο μπορούμε αγώνα για να ξεκiνήσει ο αθλητισμός”.

Για τις ακαδημίες: ”Έχουμε κάνει πολλές προτάσεις, έχουμε προτείνει πλατφόρμα για τεστ στον αθλητισμό με αθλητές και προπονητές. Όταν ανοίγουν τα σχολεία, μπορούν να ανοίγουν και οι ακαδημίες. Οι μικρότερες κατηγορίες και οι ομάδες τους πρέπει να πληρωθούν, αφού είναι κλειστά. Ο κορωνοϊός έχει αναδείξει το πρόβλημα της μη δηλωμένης εργασίας. Στην Α2 είναι μεγάλο το πρόβλημα και έτσι πολλοί παίκτες δεν είναι στην ΕΡΓΑΝΗ και δεν παίρνουν επίδομα. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι μεγάλος ο αριθμός και δεν υπήρχε πηγή εσόδων. Ο αθλητισμός δεν είναι δεύτερο και τρίτο στην ζωή. Είναι εξίσου σοβαρό με άλλα θέματα. Ο Υπουργός ξέρει τα πάντα. Θα αφήσει πληγές σε όλα. Σε σχέση με τις κρίσεις του 2010 και 2015, δεν είναι δομική. Δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι παγκόσμιο θέμα.

Είναι σημαντικό να βγουν ξανά τα παιδιά να παίξουν, είναι και θέμα υγείας. Το έχει αναφέρει ακόμα και ο ΠΟΥ. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν βρίσκουν ταλέντα οι προπονητές, αλλά νοοτροπίες. Όπως ακραίες νοοτροπίες Ιωαννίδη, που μνημόνευσα και πριν, υποφέραμε τότε, αλλά τον αγαπάμε. Μην πάμε και στο άλλο άκρο”.

Για τις εκλογές της ΕΟΚ: ”Έχουμε εκλογές και τους υποψήφιους. Πιστεύω ότι την επομενη ημέρα θα συνεργαστούν πολλοί από τους υποψηφίους. Πρέπει ο αθλητισμός να κρατάει τον κόσμο ενωμένο. Το κλίμα είναι καλό πιστεύω, θα ανέβει η ένταση τις επόμενες προεκλογικές ημέρες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όλοι θα χρειαστούν, κανείς δεν περισσεύει. Μίλησα με το σχήμα του κύριου Βασιλακόπουλου, ήπια έναν καφέ και με τον Φασούλα, υπάρχει και το σχήμα του κύριου Λιόλιου, αλλά επέλεξα να μην συμμετάσχω κάπου. Ένας καλός παίκτης δεν σημαίνει ότι θα είναι καλός και αλλού. Συγκεκριμένοι μπορούν να οργανώσουν και να διοικήσουν. Παπαλουκάς και Τσαρτσαρής έχουν μυαλό που παίρνει στροφές και μπορούν να βοηθήσουν”.

Για μία ενδεχόμενη επιστροφή του Ολυμπιακού στην Α1: ”Ακόμα και ο πιο φανατικός φίλος του Παναθηναϊκού θα έπρεπε να θέλει τον Ολυμπιακό στην Α1. Ο ένας θρέφει τον άλλον. Ελπίζουμε να τον ξαναδούμε, εφόσον είναι όλα νόμιμα. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Εμείς θέλουμε πάντα να βλέπουμε αγώνες τους, έτσι θα ανέβει το επίπεδο. Τους έχουμε ανάγκη”.

Για την Εθνική και τι μπορεί να αλλάξει οργανωτικά: ”Πρέπει να φέρουμε τα παιδιά στο γήπεδο, πρέπει και να γίνου πιο διακριτοί οι ρόλοι. Η πτώση της Εθνικής ήρθε με τον θάνατο του κύριου Κολοκυθά. Είμαι παιδί του αναπτυξιακού προγράμματος, από τα λεγόμενα κλιμάκια, πρέπει να ανέβει. Μέσω εφημερίδας πήγα στο ΣΕΦ και δοκιμάστηκα, ζήτω που καήκαμε αν περίμενα να έρθει κανείς να με δει. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο και έχουμε ανάγκη και μία επιτυχία. Ο Τσιτσιπάς έκανε κόσμο να παίξει τένις. Δεν υπήρχε. Ο επόμενος μεγάλος παίκτης, η επόμενη επιτυχία θα σπρώξουν κι άλλο κόσμο προς το μπάσκετ. Πρέπει να αλλάξει το οργανωτικό κομμάτι της ΕΟΚ, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το κομμάτι επιτυχιών που αναλογεί στον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Υπάρχει υλικό και μακάρι να έρθουν και οι παλιοί που λέγεται ότι θα επιστρέψουν. Δεν υπήρχε η νοοτροπία ότι με έναν μικρό τραυματισμό ή δεν έχω όρεξη δεν παίζω στην Εθνική. Δεν υπάρχει αυτό, είναι συναίσθημα η Εθνική”.

Για τον Γιάννη και το… θέμα με τις βολές: ”Μέχρι το ’98, είχα 80+% από τις βολές, σούταρα. Όταν τραυματίστηκαν οι ψηλοί, ο Ιωαννίδης με έβαλε να παίζω κάτω από το καλάθι να παίζω ξύλο. Στο Παγκόσμιο, έχασα 2 κρίσιμες βολές με την Σερβία. Από τότε, άλλαξε το θέμα με τις βολές, μαζί με κάποιους ρόλους και επέστρεψε στα καλά προς το τέλος της καριέρας μου. Ο Γιάννης περίμενα βάσει χαρακτήρα, πίστευα ότι θα σουτάρει περισσότερο. Είχε μία βελτίωση. Είναι ψυχολογικό. Και μετά θέμα ταλέντου. Ο Αλβέρτης μπορεί να πάει διακοπές 3 μήνες και όταν γυρίσει να βάλει 10/10 τρίποντα. Ο Γιάννης δεν το έχει έμφυτο, όταν έχεις και μία αλτικότητα, αμελείς κάποια πράγματα. Δεν το κάνει, αλλά νιώθει πιο σίγουρος εκεί. Όλοι θέλουμε να τον δούμε να σουτάρει. Για να βοηθήσει και την Εθνική”.

Διαβάστε ακόμη…

Πηγή