Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζητά επειγόντως πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αίματος ασθενών.

O κορονοϊός πιθανότατα κυκλοφορούσε και σε άλλες περιοχές της Κίνας αρκετές εβδομάδες πριν την εμφάνιση στην αγορά της Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, αναφέρει η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που μελετά την προέλευση του ιού. Ως εκ τούτου, η αποστολή ζητά επειγόντως πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αίματος ασθενών.

Ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής του ΠΟΥ, τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN πως οι συνεργάτες του είχαν πολλές φορές έρθει αντιμέτωποι με ενδείξεις που παρουσίαζαν ευρύτερη εξάπλωση του κορονοϊού το 2019, ενώ είχαν διαπιστώσει πως υπήρχαν πάνω από 12 στελέχη του ιού στη Γουχάν από τον Δεκέμβριο του 2019. Η ομάδα είχε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με τον πρώτο ασθενή που μολύνθηκε, σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους. Πρόκειται για έναν 40χρονο υπάλληλο γραφείου ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα αλλά είχε μολυνθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Εμπάρεκ, ο οποίος μόλις επέστρεψε στην Ελβετία από τη Γουχάν, δήλωσε ότι «ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στη Γουχάν τον Δεκέμβριο, κάτι που αποτελεί νέο εύρημα». Ο ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι επιστήμονες είχαν αναφερθεί σε 174 κρούσματα που είχαν εντοπίσει μέσα και γύρω από τη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Από αυτά, τα 100 είχαν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις, και τα 74 μέσω κλινικής διάγνωσης των συμπτωμάτων των ασθενών. Σύμφωνα με τον Εμπάρεκ, αυτός ο αριθμός μπορεί να αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 κρούσματα σε όλη τη Γουχάν.

Πηγή: Ethnos.gr

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πηγή
Author: